- Nije Gordon Ramsay bez razloga jedan od najrazvikanijih kuhara na svijetu, evo kako dobre fore zna!
- Cheesecake se ionako ne priprema dugo, ali on je našao način da zaobiđe hlađenje kolača u hladnjaku
- Kolač od sira s jagodama po receptu Gordona Ramsayja tako se može zgotoviti brzo, za samo 20 minuta, tutto completo!
U svojoj kuharici 'Quick and Delicious', slavni kuhar Gordon Ramsay je napisao: „Svatko voli kolač od sira, ali pečenje biskvita i stvrdnjavanje krem sira traje, jer to nije puding koji se skuha i stvrdne na brzinu. Ova obrnuta verzija, međutim, ima sve elemente tradicionalnog kolača od sira, ali bez ikakvog predugog petljanja.“
Izrada „obrnute“ torte od sira skraćuje vrijeme pripreme, a rezultat je ukusna torta od sira s finim karamelnim okusom. Gordon je također podijelio jednostavnu kuharsku tehniku za ukrašavanje kolača - maceriranje jagoda – što je nevjerojatno lako napraviti, a izgleda spektakularno.
Napisao je: „Maceriranje jagoda, koje uključuje posipanje šećerom i ostavljanje sa strane, briljantan je kuharski trik za naglašavanje slatkoće u voću; potrebno je nekoliko sekundi, ali rezultati su nevjerojatni.”
Evo kako napraviti kolač od sira Gordona Ramsaya s jagodama...
Sastojci za cheesecake s jagodama:
Za kolač od sira:
• 200 g krem sira
• 50 g neslanog maslaca
• 300 ml punomasnog vrhnja
• 4 digestiv keksa
• 3 žlice šećera u prahu
• 3 žlice šećera
• iscijeđeni sok od limuna
• srž polovice mahune vanilije
• 1 žlica listića mente (po želji, za ukras)
Za macerirane jagode:
• 200 g jagoda
• 2 žlice šećera u prahu
• 100 ml slatkog vina (po želji)
Priprema:
1. Obloži male posude za kolače prozirnom folijom i stavi ih u zamrzivač da se ohlade.
2. Za maceriranje jagoda stavi voće u zdjelu sa šećerom (i vinom ako ga koristiš) i dobro promiješaj. Pokrij prozirnom folijom i ostavi da odstoji 15 do 20 minuta.
3. Za pripremu cheesecakea stavi krem sir i šećer u prahu u zdjelu. Dodaj sok od limuna i srž vanilije i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
4. Ulij vrhnje u drugu zdjelu i izmiskaj, a zatim umiješaj vrhnje u smjesu od krem sira.
5. Izvadi posude iz zamrzivača i napuni ih smjesom od krem sira. Zagladi površinu nožem ili lopaticom i zatim stavi u hladnjak.
6. Stavi kekse u mikser i miksaj dok ne nastanu grube mrvice. Alternativno možeš staviti kekse u vrećicu za zamrzavanje i zdrobiti ih valjkom za tijesto ako nemaš mikser.
7. Na štednjak stavi neprijanjajuću tavu na srednje jaku vatru te stavi u nju šećer. Nakon što se šećer rastopi i počne karamelizirati, dodaj maslac i lagano protresi tavu da se smjesa sjedini dok se sve ne rastopi.
8. Dodaj mrvice keksa i protresi da se oblože karamelom. Smjesu stavi u hladnjak na pet minuta. Kad se ohladi, izmrvi biskvit na komade.
9. Sastavi tortu od sira: izvadi posude iz hladnjaka i okreni kolače od sira na tanjure, a pritom makni prozirnu foliju. Žlicom rasporedi jagode po kolaču, a zatim po vrhu pospi mrvicama od biskvita.
10. Ukrasi listićima mente i tvoj ukusni kolač od sira spreman je za posluživanje.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.