Life&style

Kolači od jagoda su napunili vitrine slastičarni, pa smo obišli njih 5 i iskušali ponudu

  • Sezona jagoda je u punom jeku, a osim što ovo voće volimo jesti u sirovom obliku, itekako volimo i slastice od njih
  • Te su slastice uglavnom najbolje kada ih netko drugi napravi umjesto nas pa nam posjeti slastičarnicama nisu mrski
  • S obzirom na to, zanimalo nas je kakva je ponuda slastica od jagoda u zagrebačkim slastičarnicama - posjetili smo pet poznatih lokacija
  • Pročitaj također: Ove mini Pavlove s jagodama savršena su poslastica za proljetna druženja

Razni kolači, torte, ali i sladoled od jagoda mnogima su omiljene slastice u kasno proljeće kada je sezona ovog voća na vrhuncu. Deserte od jagoda posebno volimo jer su lagani i osvježavajući, a najdraže nam je kada ih ne moramo sami pripremati već se samo zaputiti u najbližu nam slastičarnicu. 

Upravo ponuda kolača s jagodama u brojim bi slastičarnama sada trebala biti nešto veća pa smo si zadali zadatak u Zagrebu obići njih pet i istražiti kakvi se sve jagodasti deserti nude. 

Slastičarnica Amelie

Prva lokacija koju smo posjetile bila je slastičarnica Amelie koja se smjestila na samom početku Vlaške ulice. Ponuda kolača od jagoda u ovoj je slastičarnici raznolika, odnosno kupci na izbor imaju četiri kolača, a to su voćni mille feuille, Lou Lou torta, biskvit s jagodama Emilie te mini torta La Fraisier. 

 | Autor: Mille feuille

 | Autor: La Fraisier mini torta

Mille feuille klasičan je, neutralni, francuski desert s tri kore lisnatog tijesta te slastičarskom kremom od vanilije koju jagode savršeno nadopunjuju i kolaču daju osobnost. Mini verzija La Fraisier torte nas je posebno oduševila zbog svoje pjenaste kreme od mascarponea i vanilije koja je postavljena na tanki biskvit od badema, a koju okružuju svježe jagode te zbog kreme od jagoda koja se nalazi u samoj sredini ove tortice. 

 | Autor: Biskvit s kremom od pistacije i jagodama

 | Autor: Lou Lou torta

Osim s klasičnom slastičarskom kremom i okusim vanilije, jagode se izvrsno slažu i s pistacijama što su u slastičarnici Amelie dobro iskoristili kroz Lou Lou tortu i torticu Emilie čiji su biskviti napravljeni od pistacije, a uz biskvit, Emilie je nadopunjena i kremom od pistacije. 

Oranž bar 

Oranž bar na adresi Ilica 7, u ponudi ima dvije vrste kolača s jagodama a to su torta Pavlova te krostata, odnosno talijanska pita s voćem na kojoj se, uz borovnice, nalaze i jagode. 

 | Autor: Krostata s voćem  | Autor: Pavlova torta s voćem

Pavlova torta je nešto drugačija od klasične torte tog tipa jer se sastoji od dva sloja beze kora, a ne jednog. Također, beze kore i jagode i borovnice povezuje prozračno tučeno vrhnje.

Krostata također nije napravljena na tipičan način s obzirom na to da nema gornju koru već je sloj voća ogoljen, ali to niti najmanje ne smeta već kolač čini puno laganijim. Baš takav bi trebao biti voćni kolač koji jedemo za toplih dana. 

Slastičarnica Millenium 

U neposrednoj blizini Cvjetnog trga, točnije na adresi Bogovićeva 7, nalazi se slastičarnica Millenium u kojoj smo kušale sladoled od jagode te mini tortu Ruby. 

 | Autor: Mini torta Ruby

Mini torta Ruby odmah nas je privukla zanimljivim izgledom u obliku kupole te crvenom bojom koju čini žele od jagode. Unutrašnjost tortice nam se također svidjela i to ponajviše zbog prozračnosti različitih mousseva koji ju sačinjavaju, ali i sredine od tamne čokolade koja nas je iznenadila time što je - hrskava. 

 | Autor: Sladoled od jagode

Sladoledu, iako smo pokušavale, nismo mogle pronaći nikakvu zamjerku. Naime, sladoled je zaista kremast i lagan te osjeti da je zaista napravljen od jagoda, a ne njihovih umjetnih aroma. 

Slastičarnica Vincek 

Slastičarnica Vincek jedna je od najpoznatijih slastičarnica u Zagrebu pa ne bi imalo smisla da ju zaobiđemo. Stoga, zaputile smo se na dobro znanu adresu na Ilici 18 i kušale košaricu s jagodama, ledeni vjetar, šnite s jagodama te sladoled od jagoda i sladoled od jagoda s bijelom čokoladom. 

 | Autor: Košarica s jagodama  | Autor: Voćna šnita s jagodama

Košarica s jagodama pretežito se sastoji od šlaga koji čini cijelu kupolu koja je posipana listićima badema i jagodama dok je donji dio kolača, odnosno sama košarica, načinjena od korneta koji je iznutra preliven debelim slojem čokolade. Unutar same košarice tek se malo nazire krema od bijele čokolade i sirup od jagoda. 

U voćnoj šniti jagode zaista prevladavaju što nam se svidjelo, a s tankim biskvitom ih povezuje klasična slastičarska krema od vanilije. 

 | Autor: Ledeni vjetar

 | Autor: Sladoledi od jagode

Ledeni vjetar, iako je sam po sebi ukusan, sadržavao je zaista malo jagoda koje su se u cijelom kolaču jedva isticale pa moramo priznati da nas je to malo razočaralo. No, sladolede zaista moramo pohvaliti jer se, baš kao i u Milleniumu, osjeti da su pripremani od svježih jagoda i kvalitetnih sastojaka. 

Melt Bar

S obzirom na to da smo se, toga dana prilično predozirale šećerom, pomislile smo kako bi bilo super kušati i neke malo zdravije verzije kolača pa smo se zaputile u Melt na adresi Radićeva 3 koji je poznat po svojim proizvodima bez glutena te veganskim opcijama. 

Tako smo kušale gluten free galette od jagoda i veganski sladoled, pogađate - od jagoda. 

 | Autor: Gluten free galette od jagoda

 | Autor: Veganski sladoled od jagoda

U Meltu se zaista osjeti da su njihove slastice načinjene u puno zdravijoj verziji nego u ostalim mjestima, ali to nikako nije nešto loše - naprotiv. Galette je bio zanimljivog okusa i s minimalno šećera što nam je itekako prijalo, a za sladoled, koji nas je po teksturi podsjećao na sorbet, smo se jednoglasno složile da je najbolji sladoled od jagoda koji smo tog dana kušale. 

Photo: Unsplash/ Diliara Garifullina
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ocjena 5