Life&style

Raj za ljubitelje knjiga: 9 načina kako najupečatljivije izložiti svoju vrijednu kolekciju

  • Knjige donose dašak kulture i inteligencije u svaku prostoriju, a Cicreonove riječi su "soba bez knjiga je kao tijelo bez duše"
  • Svaku kućnu kolekciju knjiga poželjno je izložiti na najbolji mogući način - da bude upečatljiva i tebi i drugima
  • Potražili smo najbolje ideje za stvaranje kućne knjižnice, uz hrpu dobrih savjeta 

Iako ljubitelji knjiga nisu nužno i kolekcionari, mnogi obožavatelji dobre knjige ipak se ponose svojom kolekcijom, a često su za nju i emotivno vezani. Knjige svojim vlasnicima ne nude samo književnu vrijednost, već redovito i emotivnu. Za mnoge je osobna satisfakcija izložiti svoju kolekciju na posebno mjestu u kući ili stanu, a nerijetko nakon nekog vremena postaje problem kamo sa svim tim knjigama.

Ali, da citiramo Cicreona, "Soba bez knjiga je kao tijelo bez duše." Knjige donose dašak kulture i inteligencije u svaku prostoriju. I zato smo istražili kako na najljepši mogući način izložiti vrijedne vlastite kolekcije knjiga u životni prostor.

Ideje za pohranu knjiga

Bez obzira razmišljaš li o svojoj prestižnoj kućnoj knjižnici ili o jednostavnom načinu pohrane i izlaganja knjiga u manjem stanu, ovi savjeti mogu ti poslužiti kao inspiracija.

1. Izradi namještaj po mjeri

Naravno, ukoliko za to postoji mogućnost, mnogi bi se trebali odlučiti na dizajniranje elementa po mjeri. Od zida do zida i od poda do stropa, kombinirajući podjednako otvorene police i zatvorene ormare, ovi će se elementi savršeno uklopiti u klasične i moderne domove. Knjige se mogu izlagati na nekoliko pozicija, u kombinaciji s ostalim umjetničkim djelima, dok se teži predmeti "skrivaju" u donjim dijelovima elementa. Iako je ovo najskuplja opcija, dizajn po narudži u prosjeku nudi i do 40% više prostora.

 | Autor: Instagram Instagram

 

Možda vas zanima Knjige za plažu: Osam vrućih ljetnih naslova za uživanje u hladovini Rubrika Life&style Life&style

2. Iskoristi hodnike

Pokušaj razmišljati izvan okvira i razmislite kako bi mogla sporedne prostorije iskoristiti kao izložbeni prostor za svoje knjige. Hodnici i podesti savršena su mjesta za maksimalno povećanje prostora. Ovi prostori mogu imati namjensku funkciju, ali ujedno trebaju zadržati skroman izgled kako bi se osigurala kohezivna veza između svake sobe.

 | Autor: Instagram Instagram

3. Izloži prekrasne naslovnice

Neke su knjige same po sebi umjetnička djela. Nemoj skrivati ove dragulje; umjesto toga, pokaži svoje najljepše knjige izlaganjem naslovnice, a ne samo korice. Ovo je sjajan način stiliziranja police za knjige. Police ovog blago nakošenog dizajna djelo su dizajnerice interijera Jo Berryman te imaju uski rub kako bi se vidjelo što više od svake naslovnice knjige.

 | Autor: Instagram Instagram

4. Izradi police u nišama

Ako je vjerojatno da će kolekcija knjiga rasti tijekom godina, važno je maksimizirati svaki potencijalni prostor u kući. Ne mora biti ni u dnevnoj sobi – a može ti pomoći da na najbolji način iskoristiš raspored male spavaće sobe. Turner Pocock dizajnirao je ove ideje za ugradbene police za spavaće sobe i obojio ih istom bojom kao i rubne letvice za elegantan završni izgled.

 | Autor: Instagram Instagram

5. Stvori knjižnički 'look'

Stvori knjižnički izgled svog kućnog ureda na način da se izrade police za knjige na suprotnim zidovima i to u punim dimenzijama od zida do zida i od poda do stropa. Održavaj izgled čistim sa stolom sa staklenom pločom u prostoru između i koristi neke atraktivne ljestve za pristup gornjim policama.

 | Autor: Instagram Instagram

6. Zaigraj se svojim izložbenim prostorom

Knjižnica bi trebala odisati osobnošću i karakterom, a ništa to ne čini bolje od ovog neobičnog i intrigantnog elementa. Upotrijebi boju kako bi pokazala svoj stil, a kada ništa drugo ne uspije, ubaci nekoliko zanimljivosti i intrigantnih detalja. Na kraju krajeva, ovo je tvoj prostor za igru, stoga kreni odlučno i hrabro.

Možda vas zanima Talentirana Jasminka Škalić izrađuje bajkoviti nakit koji vraća u prošlost, a njezine slike krase interijere diljem svijeta Rubrika Moda Moda

Ne postoje čvrsta i brza pravila za stvaranje dobro uređenog izloga na policama za knjige u dnevnoj sobi, ali ostavljanje praznina u pravilnim razmacima stvorit će uredan završetak, dok vam postavljanje većih knjiga i većih zanimljivosti na nižim razinama, a manjih stvari na višim razinama može pomoći u postizanju ravnoteže. Odabir ograničene palete boja pomoći će da element djeluje mirno, a ne kaotično.

 | Autor: Instagram Instagram

7. Izloži knjige po bojama korica

Oni koji traže stiliziraniji rezultat, koji će imati veći utjecaj na cjelokupni izgled i dojam sobe, mogu rasporediti knjige u blokove boja. Neki se mogu odlučiti za jedan naglasak – vidjeli smo, primjerice, cijele zidove u nekoliko nijansi plave boje – drugi će htjeti efekt kaleidoskopa s različitim preljevima boja. Divan način da provedete kišnu nedjelju...

 | Autor: Instagram Instagram

 

Knjige koje bi trebalo pročitati prije filmske adaptacije Možda vas zanima Ovih 5 romana još stignemo pročitati prije nego što ekranizacije dođu u kina Rubrika Life&style Life&style

8. Izradi 'tajna vrata' kao dio kućne knjižnice

Ako ti se prostor za izlaganje knjiga nezaustavljivo širi, a putem naiđeš na vrata, ne dopusti da te to zaustavi. Pretvori vrata u element za pohranu knjiga tako da kada se zatvore, dobiješ izgled knjižnice kakav želiš, na zidu kakav želiš. Trebat će ti stolar da ojača okvir vrata, šarke za teške uvjete rada i – vjerojatno – skrivene kotačiće na dnu vrata/police koji moraju izdržati težinu tvojih knjiga.

 | Autor: Instagram Instagram

9. Stvori književnu refleksiju policama od stakla

Stvori "dvoranu s ogledalima" s ovim impresivnim ručno izrađenim upečatljivim elementima. Šest fiksnih staklenih polica sa zrcalima ima antiknu završnu obradu, obrubljenu drvetom u boji starog zlata – svaki centimetar je zrcaljen, uključujući i donje strane. Poravnaj ih i gledaj kako se svjetlost odbija.

 | Autor: Instagram Instagram

Photo: Instagram

Komentari 0