Moda

Talentirana Jasminka Škalić izrađuje bajkoviti nakit koji vraća u prošlost, a njezine slike krase interijere diljem svijeta

  • Ljubav prema umjetnosti i nekim prošlim vremenima potaknula ju je da diplomu ekonomiste ostavi po strani i svoj talent pretoči u biznis
  • Danas njezine slike krase brojne interijere diljem svijeta, a njen nakit tijela žena koje svakom svojom porom žive modu te su u stalnoj potrazi za originalnim modnim detaljima
  • Donosimo priču Jasminke Škalić u čija ćeš se remek djela zaljubiti na prvi pogled, baš kao i mi

U potrazi za unikatnim nakitom naišli smo na stranicu Jasminke Škalić i, malo je reći, zaljubili se u unikatan nakit talentirane dizajnerice i slikarice. Bila je to ljubav na prvi pogled. Drugačiji, nesvakidašnji, moćan, originalan - to su riječi koje nam prve padnu na pamet na spomen njezina nakita. Drugačiji i ne može biti, jer Jasminka proteklih pet godina s puno ljubavi i truda ručno izražuje nakit u svom zagrebačkom ateljeu, pazeći da je svaki detalj pomno razrađen do savršenstva. 

Vjerojatno najistaknutiji komadi u njezinim kolekcijama su raskošne ogrlice s medaljonima i romantični broševi koje Jasminka ručno oslikava akrilom, no ljubitelji nakita mogu birati između raznoraznih, manje ili više upečatljivih, unikatnih modela ogrlica, narukvica, naušnica i prstena koji imaju zajedničku samo jednu stvar - nemoguće ih je ignorirati, a još manje je nemoguće ne voljeti ih.

Talentirana umjetnica nas je ugostila i ispričala nam sve o svojoj ljubavi prema umjetnosti zbog koje je zapostavila svoje drugo zanimanje, kako nastaje njen prekrasan nakit, što je motivira, u kakvim ambijentima voli vidjeti svoje slike, na kojim projektima trenutno radi i na koji je posao najponosnija.

Jasminka, gledamo tvoje slike, gledamo tvoj nakit… Nježno, istodobno moćno… Što te pokreće kad stvaraš?

Hvala Vam. Što me pokreće? Ovisno o raspoloženju, isto tako ovisno stvaram li sebi za dušu ili je u pitanju narudžba. Realno, pokreće me sve oko mene i u meni: ljudi, priroda, glazba, aktualna zbivanja, konkretno nekad i osoba za koju stvaram, ako se radi o naručenoj slici ili o komadu nakita.

Umjetnica, manekenka, ekonomistica… To su razne poslovne uloge koje si imala i ne sumnjamo da se u ulozi umjetnice osjećaš najbolje. Međutim, kako si završila na ekonomiji? Je li se ljubav prema umjetnosti pojavila tek kasnije, a prva je bila ona prema statistici?

Zapravo je moj prvi fakultet bio pravni, u međuvremenu se zapošljavam i dobivam stipendiju za Fakultet za hotelski i turistički menadžment gdje nakon 4 godine dobivam diplomu ekonomista. Pravo je i dan danas ostalo zamrznuto. Kasnije sam naravno slijedivši svoju prvu ljubav diplomirala slikarstvo u Ljubljani, gdje sam ujedno i 2 godine kasnije doktorirala. Danas sam doktorica slikarstva koja ljude liječi umjetnošću i estetikom.
Dakle, ljubav prema statistici nikad se na kraju ni nije rodila, a ljubav prema stvaranju, kreativi i umjetnosti postoji oduvijek. Imam i 6 razreda osnovnog glazbenog obrazovanja.

Danas ipak najveći dio vremena slikaš – tvoje slike uljepšavaju mnoge stanove, poslovne prostore, hotele… Na koji si posao najponosnija?

Tako je. Danas je ipak najveći dio mog vremena posvećen slikanju. Moje slike žive u mnogim poslovnim i privatnim interijerima, sve one imaju posebno mjesto za mene. No zanimljiva je bila priča kada sam za zadan rok od 2 tjedna dobila narudžbu od 120 slika povodom obnove jednog našeg hotela na moru. To je bio izazov. Sada je u najavi jedan posao opremanja 150 vila u Marbelli te se toj mogućnosti i prilici istinski veselim.

U kojim prostorima, kakvim ambijentima voliš najviše vidjeti svoja djela?

Najbolji mi je osjećaj kad napravim slike klijentu, i onda dobijem povratnu zadovoljnu reakciju, kad vidim da sam pogodila njegove želje i očekivanja, a istodobno stvorila nešto što je i u samom procesu stvaranja činilo i mene zadovoljnom kao i konačan rezultat. To me istinski puni i daje mi motivaciju za daljnji rad. Znači nevezano da li se radi o privatnom ili poslovnom prostoru.

Jedno od tvojih posljednjih djela nazvano je Female planets. Što su za tebe ženski planeti?

Mjesto gdje caruje ženska solidarnost, empatija i pokretačka energija. Kaže se da je žena ženi vuk, a moja slika je refleksija sušte suprotnosti. Naravno da su nazivu mojeg zadnjeg djela doprinijele i boje koje su korištene, no rekla bih da je Female planets jedno utopijsko mjesto savršenih bića kao što su žene.

Radila si portrete Davida Bowieja i Dine Dvornika – sa čime su te ovi glazbenici nadahnuli?

Obožavam Davida Bowieja, inače sam kao slikarica osoba koja voli mijenjati stilove i po tome sam specifična, volim promjene, izbjegavam kolotečinu jer vodi monotoniji, dosadi.  A Bowie je glazbenik koji je oduvijek bio sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, pravi kameleon. Čovjek koji se uz glazbu bavio filmom i kao glumac i kao redatelj, općenito vizualni umjetnik. 
Dino Dvornik je bio jedna osebujna pojava i jedan od najtalentiranijih glazbenika s ovih prostora. Njegova kći Ella i ja imamo zajedničkog prijatelja kod kojeg je ona vidjela sliku Amy Winehouse koju sam mu poklonila. Jako joj se svidio stil tj.način na koji sam prikazala Amy te mi se javila sa željom da joj naslikam oca. I tako je nastao portret svestranog Dine Dvornika.

Kojim se likovnim umjetnicima diviš? Imaš li svog idola?

Nemam svog idola, no obožavam djela Salvadora Dalija, Andyja Warhola, Vlahe Bukovca... U biti umjetnike raznih stilova, iz raznih epoha s različitih podneblja. Od aktualnih umjetnika današnjice draga su mi djela Stipana Tadića.

Tvoj nakit je kao iz nekog drugog doba…niske bisera, broševi, minijature…Svaka slika na brošu je unikatna? Kako nastaje tvoj nakit?

Da, želja mi je i bila da podsjeća na starinske komade koje su nosile naše bake. Da ima onu bezvremensku, nepomodnu notu. Za moj nakit karakteristični su ručno oslikani medaljoni, zato je i svaki unikat, koliko god slični bili. Oni moj rad čine prepoznatljivim. Rade se u 3 faze - prvo podloga, zatim nakon što se ona osuši oslikavam određeni motiv i na kraju medaljone zalijem smolom. Perlice na koje objesim medaljon mogu biti od poludragog kamenja, riječnih bisera, koralja, tirkiznog kamena... Nađe se tu za svakoga ponešto, zato i radim dosta nakita po narudžbi.

Kada stvaraš nakit, kakvu ženu vidiš da ga nosi?

Moj nakit nije određen dobnim skupinama. Nose ga žene od cca. 18  do 80 godina i jako mi je drago radi toga. No, bez obzira na godine to su žene koje vole naglasiti svoju senzualnost, nježnu i romantičnu stranu, sanjarke i općenito žene koje se u svakoj životnoj dobi žele osjećati lijepima i ženstvenima.

Uz što ti najviše voliš nositi svoje broševe i kombinirati svoj nakit?

Opsjednuta sam bijelim košuljam, čipkom, volanima... Imam ih zasigurno 50-ak u ormaru. Broševe najradije stavljam na spomenute košulje no volim ih okačiti na kaput, maramu,...

Kako bi opisala svoj modni stil?

Moj stil odijevanja se mijenja kao i moje slikarstvo, ovisno o mojem raspoloženju, vremenu, prilici... No jako volim boje, pogotovo ljeti, vintage komade, boho chic, romantične, cvjetne haljine...

U kojoj modnoj kombinaciji se najbolje osjećaš?

Kombinacija u kojoj se najbolje osjećam je bijela čipkasta košulja, dobre traperice i, naravno, dobre štikle.

Ovoj figure sve pristaje. Koliko ti je briga o tijelu i vježbanje važno i što točno radiš da bi tako izgledala?

Vježbanje jako volim i bitno mi je kao i za moje fizičko, tako i za psihičko stanje. Daje mi balans, kroz vježbanje se rješavam negativne energije i na neki način resetiram. Na prehranu baš i ne pazim, jedem apsolutno sve, od zdrave, veganske hrane i puno povrća do pizza i hamburgera koje obožavam. Imam brz metabolizam pa si vjerojatno zato mogu i priuštiti nediscipliniranost kod izbora hrane.

Koje je tvoje omiljeno mjesto za popiti kavu u gradu? A nešto pojesti?

S obzirom da sam slatkoljubac jako volim posjetiti slastičarnicu Meet Mia u staroj Vlaškoj. Imaju božanstvene kolače, koji god da probaš, ne možeš fulati.
Od mjesta za pojesti, njih ima nekoliko, ali od zadnjih na kojima sam bila je i Tapas bar Sol, gdje je sve što sam probala bilo izvrsno.

Koje je tvoje najdraže putovanje?

Svako novo mjesto koje posjetim na mene ostavi neki dojam. Mjesecima poslije živim od doživljaja, okusa, poznanstava, iskustava, divnih destinacija... Kako kažu, putovanja su najbolje investicije, nešto što, ako istinski voliš, je nezamjenjiva hrana za dušu i sva čovjekova osjetila. Trenutno se veselim trotjednom putovanju sa startom u Milanu, 9 dana Tenerifa, 7 Madeira i povratak u realnost kroz 2 dana Londona.

Što svira u tvom automobilu kad putuješ prema moru?

Glazba koju slušam također je vrlo raznolika i ovisi o stome kako se trenutno osjećam. U vožnji prema moru, naravno ako sam već u tom modu, pustit ću si Olivera. On i njegov specifičan, prepoznatljiv glas sinonimi su mi za naše more. Obožavam i jedriti, tako da i u toj situaciji on ima prednost. A što se ostalih izvođaća tiče, moj ukus se raspršio na razne vremenske epohe i glazbenike. Volim slušati od rocka, popa, bluesa, jazza do trendi stvari tj.aktualnih hitova. Tu su muzičari od Elvisa, Franka Sinatre, Deana Martina, Janis Joplin, Doorsa, Eaglesa, Ete James, Elle Fitzgerald pa do Nirvane, Queena, Amy Winehouse, Michaela Bublea, ...

Čemu se najviše veseliš ovo ljeto?

Veselim se spomenutom putovanju i poslu koji me čeka kad se vratim.
Veselim se svemu novom što me čeka. Općenito, veselim se životu.
 

Photo: Privatna arhiva

Komentari 0