Life&style 18. srpnja 2022.

Knjige za plažu: Osam vrućih ljetnih naslova za uživanje u hladovini

Shutterstock.
  • Dobra knjiga uvijek sjajan način za opuštanje i skretanje misli od svakodnevice
  • Ljubić, krimić, povijesni roman, malo pomaknuto štivo ili fantasy, kakve knjige najviše voliš?  
  • Pripremili smo pregled ljetnih hitova kao stvorenih za opuštajuća ljetna popodneva na plaži ili negdje u dubokom hladu

Ljeto je u punom jeku, što znači da dobrog raspoloženja, pozitivne energije, ali i vremena za opuštanje ne nedostaje. A zanimljivo štivo genijalan je medij koji će nas brzo uljuljkati u savršeni svijet mašte. Pripremili smo stoga pregled ljetnih hitova iz naklade Znanja i Vorta Palabre. Zasigurno ćeš pronaći nešto za sebe… 

 | Autor: Znanje Znanje

Beth O'Leary, autorica megapopularnih Slučajnih Cimera, donosi Zamjenu (The Switch), briljantno romantičnu, toplu i duhovitu priču koja će te oboriti s nogu, a čija radnja prati odnos između unuke i bake koje zamjenjuju živote na dva mjeseca; baka odlazi u velegrad pronaći ljubav, a unuka se posvećuje bakinim svakodnevnim obvezama u malom engleskom selu u Yorkshireu. Priča je ovo koja podsjeća da za ljubav, promjene i ostvarenje snova nikada nije kasno. 

 | Autor: Znanje Znanje

U svom debitantskom romanu Stotinu godina Lenni i Margot (The One Hundred Years of Lenni and Margot) Marianne Cronin donosi predivnu priču koja slavi čudesno prijateljstvo između sedamnaestogodišnje Lenni i osamdesettrogodišnje Margot. Nakon što se upoznaju na onkološkom odjelu i shvate da imaju mnogo toga zajedničkog, odlučuju naslikati stotinu slika za stotinu godina njihovih života - najdojmljivija sjećanja iz djetinjstva i mladosti, sve trenutke radosti i ushita, najvećih ljubavi i gubitaka. 

 | Autor: Znanje Znanje

Ljubitelje trilera oduševit će Trovačica (The Poisoner). To je novi napeti krimić iz pera majstorice žanra Sharon Bolton. Riječ je o romanu koji čitatelja vodi na neka vrlo mračna mjesta i tjera ga da nervozno pogledava preko ramena pri svakoj novoj stranici.

 | Autor: Znanje Znanje

Zaljubljenici u žanr povijesne fikcije i lijepe književnosti uživat će u romanu Gabriele Garcije O ženama i soli (Of Women and Salt), koji govori o majci zarobljenoj u prošlosti, o sudbonosnom izboru njezine kćeri i o obiteljskom nasljeđu stvorenom na Kubi prije njihova rođenja. O ženama i soli kaleidoskopski je portret izdaja, osobnih i političkih, koje su oblikovale živote iznimnih žena - žena koje biraju iznijeti svoje priče unatoč onima koji bi ih željeli ušutkati.

 | Autor: Znanje Znanje

One koji vole malo uvrnutija štiva oduševit će novi roman Rumaana Alama Ostavi svijet za sobom (Leave the World Behind). Ovaj duhovit, provokativan i otkačen roman satira je američkog društva u srži kojeg je priča o apokalipsi i čovjeku u trenutku njegova strmoglava pada.

 | Autor: Znanje Znanje

Ljubitelje fantasyja obradovat će knjiga To malo mržnje (A Little Hatred), prvi nastavak trilogije Doba ludila, popularnog autora Joea Abercrombieja. U novoj trilogiji Prvoga zakona, koja se zbiva gotovo trideset godina nakon završetka izvorne trilogije, Abercrombie žanr fantastike obogaćuje duhovitim dijalozima, crnim humorom i suptilnim nijansiranjem likova. Njegovi su junaci i heroine ljudi od krvi i mesa, i dobronamjerni i sebični, i široka srca i gramzivi, i naivni i prijetvorni, kojima na kraju u pomoć često priskoči puka sreća i pokoja nadnaravna sila.

 | Autor: Znanje Znanje

U istom žanru, nakon Petog doba, Vrata obeliska (The Obelisk Gate), druga je knjiga hvaljene i nagrađivane trilogije Slomljena Zemlja , autorice N. K. Jemisin, u kojem doba svršetaka postaje sve mračnije dok civilizacija tone u dugu, mračnu noć. U Mirnoći, kontinentu koji od pamtivijeka poznaje katastrofe, koji je i u najmirnijim razdobljima prožet nemirom, moć pokretanja tla koristi se kao oružje. N.K. Jemisin prva je autorica u povijesti koja je osvojila nagradu Hugo za najbolji roman tri godine zaredom, za svaki od nastavaka ove fantastične trilogije.

 | Autor: Znanje Znanje

Za kraj, ništa nije važnije od odanosti. No što ako te prokletstvo odvede ravno u izdaju? Zadivljujućom vještinom, Jordan Ifueko donosi nam maštovit svijet u koji smješta Zrakonošu (Raybearer), priču o odanosti, sudbini i granicama koje smo spremni pomaknuti zbog onih koje volimo. Obožavatelji young adult žanra i autorica Sabe Tahir i Tomi Adeyemi zaljubit će se u odvažan novi svijet koji je stvorila Jordan Ifueko!

Navedeni naslovi dostupni su u knjižarama diljem zemlje i na webshopu znanje.hr

Komentari 0