Life&style 25. srpnja 2022.

Jedna od najslavnijih dizajnerica interijera podijelila je svoje top savjete za uređenje doma

Kit Kemp daje savjete za dizajn interijera
Kita Kemp Instagram. Kit Kemp daje savjete za dizajn interijera
  • Poznata britanska dizajnerica interijera i osnivačica hotela Firmdale podijelila je svoje trikove u novoj knjizi 'Design Secrets' ('Tajne dizajna)
  • Za sve koji prate svijet interijera, Kit Kemp jedva da treba predstavljati
  • Ukratko: cijenjena je dizajnerica interijera, spisateljica i osnivačica hotela Firmdale, nacionalno je blago, a njezin prepoznatljiv stil cijeni se u cijelom svijetu 

Ako ćeš ikada odsjesti u jednom od 10 hotela Firmdale diljem Londona i New Yorka ili ćeš posjetiti jedan od osam barova i restorana, cijenit ćeš fini osjećaj za kombiniranje boja, printova i uzoraka Kit Kemp i to na neočekivane načine.

Ona je autorica nekoliko knjiga o dizajnu interijera, a njezina četvrta, 'Design Secrets', izašla je nedavno. Prenosimo nekoliko zanimljivih dijelova iz te najnovije knjige, u kojima Kemp otkriva što treba i ne treba raditi u domu, uključujući odabir rasvjete za sobu i polica. 

Osvjetljavanje sobe

Premda je rasvjeta funkcionalna, nema razloga zašto ne bi mogla biti i tema za razgovor. Evo nekoliko razmišljanja o osvjetljavanju sobe…

Možda vas zanima... Dizajneri otkrivaju kako pretvoriti svako malo dvorište ili vrt u ljetnu oazu za uživanje Rubrika Life&style Life&style

1. Napravi plan rasvjete

Prije nego što razmisliš o ulaganju u svjetiljke i rasvjetna tijela, provjeri jesi li doista razumjela prostoriju, s obzirom na funkcije i aktivnosti koje će se tamo odvijati. Hoćeš li tamo jesti, čitati, opuštati se ili raditi? Stvarno procijeni kakvu ćeš vrstu rasvjete trebati za ove zadatke. Nikad se ne oslanjaj na nagađanje – preporučujem da nacrtaš jednostavan plan prostorije, uključujući ključne značajke kao što su prozori, vrata i grubi raspored namještaja, a zatim označiš područja koja želiš osvijetliti i vrste rasvjete za koje misliš da će biti najkorisnije. 

Kuhinje zahtijevaju koncentriranije i izravnije osvjetljenje za kuhanje. Diskretne trake ugradne LED rasvjete skrivene ispod zidnih ormarića dokazuju fantastičan način osvjetljavanja radnih površina. Ako imaš veću kuhinju s otokom, dodaj šarenu kolekciju visećih svjetala iznad.

2. Nemoj pretjerivati s reflektorima

Nastojim izbjeći korištenje reflektora gdje je to moguće, osobito u sobama kao što su dnevne sobe, knjižnice i spavaće sobe, jer su ti prostori namijenjeni da budu topli i privlačni. Predlažem nisku rasvjetu sa stolnim lampama, osvijetljenim ljestvama i zidnim svjetlima za slike. 

Premda reflektori mogu biti upečatljivi i kričavi, ali i uništiti izgled stropa, nemoj ih potpuno napustiti. Koristi ih samo tamo gdje je potrebno i stavi ih na prekidač za prigušivanje kako bi ublažila ili posvijetlila sjaj. Također su dobro postavljeni ispred ili unutar ormara u spavaćoj sobi ili garderobi tako da možeš vidjeti sve unutra.

Svjetiljke koje usmjeravaju svjetlo prema gore u kutu sobe često mogu pomoći da se prostor učini većim. Iza skulpture ili stola u kutu mogu stvoriti pravu žarišnu točku ističući objekt i stvarajući zanimljive sjene koje vode tvoj pogled dalje u prostor.

3. Daj 'ono nešto'

Jedna od najčešće korištenih značajki svjetla je luster, ali volim pronaći modernije alternative staromodnim kristalnim lusterima, replicirajući istu veličinu i dramu, samo u modernom okruženju.

Nedavno sam surađivala s tvrtkom za rasvjetu Porta Romana na dizajnu serije mobilnih visilica, podnih i stolnih svjetala u kombinaciji porculanske žbuke i špage. Kada je uključen, porculan daje blagi topli sjaj.

4. Ne zaboravi važnost kupaonske rasvjete

Toliko ljudi se oslanja na jedno središnje rasvjetno tijelo u kupaonicama, ali sama gornja rasvjeta može bacati sjene, što može biti frustrirajuće kada se pokušavaš šminkati ili brijati. Važna je odgovarajuća radna rasvjeta - ključno je postavljanje strateških reflektora uz ulaz i iznad tuša. Najbolje osvjetljenje kada stojiš ispred ogledala je postaviti zidna svjetla s obje strane.

5. Uzmi u obzir detalje u rasvjeti

Ne zaboravi na police za knjige i praznine u sjeni - uvučena LED svjetla ispod polica oživljavaju prostor biblioteke. Knjige treba slaviti, nikada ih ne zaboraviti.

Police 

U prekrasnoj sobi možeš vidjeti razna blaga, sakupljenog nadaleko i naširoko. Bilo da se radi o ljekarničkim vazama u boji dragulja, drangulijama prekrivenim školjkama, starim posudama za vodu ili urnama, mogu se rasporediti na tisuću različitih načina.

1. Tretiraj izgled kao da dizajniraš shemu

Razmisli o boji, uravnoteži teksturu i težinu. Previše gomilanja na jednoj polici omogućit će da se predmeti izgube. Odaberi glavnu značajku, čak i ako je mala, i zaobiđi je.

2. Misli na ravnotežu

Korištenje predmeta iste veličine izgledat će previše jednolično i vojnički. Umjesto toga odlučite se za različite visine i postavi ih tako da prostor ima prirodniju ravnotežu.

Police ne moraju imati savršenu simetriju, ali pazi da jedna strana ne nadjača drugu. Stavi knjige uz skulpture, ukrase uz posude s biljkama.

Ako imaš kolekciju određenih predmeta, izvadi je. Bilo da imaš tri nečega, korišteno kao središnji dio stola, ili kolekciju od 12 svari kao intrigantan element na gornjoj polici, igranje s višestrukim primjercima izvrstan je način da stvoriš vlastitu umjetnost na mini policama.

3. Nemoj previše trpati

Knjižnica bi se trebala osjećati voljenom. Ležerno slaganje knjiga odmah stvara smireniji, opušteniji dojam. Također izgleda kao da si pročitala sve knjige, što je uvijek dobitna kombinacija. Uključivanje manjih okvira uzduž polica umjesto na zidove također pomaže lijepo razbiti redove knjiga.

Možda vas zanima... Što je akcentirani zid i zašto je sve veći trend u dizajnu interijera Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0