- Volimo jaja na sve načine i nikad nam nije dosta ove namirnice, ali neke stvari o pripremi treba znati
- Poznati kuhari preporučuju da umjesto na rubovima zdjela jaja razbijaš na ravnoj površini
- Imaju više dobrih razloga za to
U kulinarstvu bezbroj je recepata za slatka i slana jela koja uključuju razbijanje jajeta. A premda se to naizgled čini kao lak zadatak, nerijetko se desi da nam u procesu pripreme pokoja dosadna ljuskica upadne u smjesu. Osim što ih je nespretno poslije izvaditi, postoji mogućnost da sitne komadiće ljuske niti ne primijetiš pa oni ostanu zarobljeni u pripremanom jelu.
Neki će možda pomisliti da će pucanje jaja na rubu tanjura rezultirati čišćim lomljenjem, no rezultat je upravo suprotan. Najbolji način za razbijanje ljuske jajašca je na ravnoj površini, poput radne ploče, što će omogućiti da membrana ostane netaknuta. Manji fragmenti ljuske tako će se zalijepiti, dok ćeš ostatak jaja moći izliti u predviđenu posudu.
Štoviše, pokazalo se kako razbijanje jaja na rubovima lonaca, zdjela ili tava zapravo gura ljusku u bjelanjak. Mnogi kuhari stoga također prakticiraju razbijanje jaja u zasebne zdjele te ih tek kasnije dodaju u smjesu s ostalim sastojcima. Čak i ako ljuska jajeta ostane u zdjeli lakše ju je ukloniti iz prozirnog sirovog jajeta nego iz brašnastog tijesta u koje se vrlo dobro može uklopiti.
Francuski majstor kuhanja Jacques Pepin, poznat po omletima i palačinkama, za Rider's Digest otkriva da postoji još jedna korist od razbijanja jaja na radnoj površini umjesto na rubu zdjele. Prema poznatom kuharu, razbijanje na ravnoj površini pomaže u sprječavanju kontaminacije hrane. Sirova jaja mogu prenijeti salmonelu, a mnogi slučajevi trovanja hranom rezultat su nepažnje i unakrsne kontaminacije u kuhinji.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.