Life&style

Nakon što ovo pročitaš, vjerojatno nikad više nećeš bacati ljuske od jaja u smeće

  • Kad spravljaš omlet, sigurno ti ostanu ljuske tri ili četiri jaja
  • Većina ljudi ih odmah baci u smeće – a to je prava šteta
  • Naime, ljuske od jaja možeš koristiti za razne stvari – neke će te sigurno iznenaditi!

Jesi li znala da se ljuske od jaja sastoje od čak 90 posto kalcija? Ne postoji ni jedna druga namirnica koja sadrži toliko kalcija. Ljudsko tijelo treba puno kalcija – za kosti, zube, ali i živce i mišiće.

Naravno, nije baš ugodno pronaći ljusku od jaja u večeri, ali jesi li znala da su te ljuske zapravo korisne na više načina? Nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrijebiti.

Ljuske od jaja

Postoji puno diskusija jesu li jaja doista toliko zdrava za nas koliko se tvrdi. Što se tiče ljuske od jaja – one su sigurno zdrave. Američki „National Institute of Health“ napravio je brojna istraživanja o prahu od mljevenih ljuski jaja. Rezultat: prašak od ljuski jaja može ljudsko tijelo jako dobro prihvatiti te ima brojna pozitivna djelovanja. Pošto ljuske od jaja sadrže puno kalcija, jačaju naše kosti te proizvode zdrava krvna tjelešca. Osim toga, ljuska od jaja pomaže smanjiti kolesterol i krvni tlak. Pola žličice mljevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 miligrama kalcija, a to je 90 posto naše dnevne potrebe.

Otklanjanje zagorjelog jela

Ljutnja zbog zagorjelog jela u loncima ili tavama postat će prošlost ako ćeš koristiti ovaj trik s ljuskom od jaja. Jednostavno razmrvi nekoliko ljuski od jaja u tavu sa zagorjelom hranom, dodaj malo soli i vruće vode te spužvicom izribaj tavu – i bit će kao nova!

Oštri nožiće u mikseru (multipraktiku)

Koristiti kamen za oštrenje nožića u mikseru gotovo je nemoguća misija. Na sreću, ovaj se problem lako može riješiti – s ljuskom od jaja. Jednostavno stavi nekoliko ljuski od na pola sata u zamrzivač, a zatim u mikser. Dodaj malo vode pa uključi mikser. Nožići će biti poput novih!

Možda vas zanima Evo zašto bi za tvrdo kuhana jaja ponekad trebala koristiti – ribež za sir! Rubrika Life&style Life&style

Ljuske od jaja kao gnojivo

Ljuske od jaja su pune kalcij-karbonata koji je dobar za biljke. Posuši ljuske i samelji u prah ili koliko je god sitno moguće. Čuvaj prah u staklenki kako bi ti uvijek bio pri ruci. Pomiješaj prah od ljuske s malo zemlje za cvijeće te stavi na mjesto gdje je potrebno malo gnojiva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Doğal beslenmiş yumurta 🥚 kullanıyorsanız eğer sakın kabuklarını çöpe atmayın❌ ❗️Uzmanlar, yumurta kabuğunun kalsiyum açısından çok zengin olduğunu belirterek, yüzde 95 oranında kalsiyum karbonat bulunduğunu söylüyor. Yalnızca bir tane yumurtanın kabuğunda iki gram kalsiyum bulunuyor. ❗️🥚kabuklarını güZelce yıkayıp bir yerde biriktiriyorum sonrasında fırın tepsisine dizip 10 dk 170 derece fırında iyice kurutuyorum. Kuruyan kabukları blenderda iyice küçültüp toz haline getiriyorum. ❗️Elde ettiğiniz tozu kapaklı bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Bitkiler için tam bir kalsiyum deposu 🌱🌿. Özellikle çiçeklere vitamin olarak dökme işlemini evin miniklerine 👫 yaptırırsanız onları çok mutlu etmiş olursunuz😍 ❗️🥚kabuğu tozunu kalsiyum takviyesi olarak alanlarda var hatta paketli olarak satışını yapıyorlar. Ancak ben sadece çiçeklerim için kullanıyorum. Eğer içilmesi gerekirse mutlaka çok iyi sterilize edilip kaynatılması gerekir ne olur ne olmaz biz şimdilik sadece çiçeklerimize vitamin olarak verelim yeter. Evinizden ne kadr az çöp çıkarırsanız o kadar iyi 🌍 dünyamızın geleceği için ekolojik dönüşümleri elimizden geldiğince yapalım , yaptıralım👍🏻 #yumurtakabuğu #yumurtakabuğutozu #eggshell #ekolojikyasam #sıfıratık #çiçekcoşturan #bitkibesini #doğalkalsiyum

A post shared by Sibel Demirtaş Delikurt (@sibeldkurt) on

Kako jesti ljuske od jaja

Ljuske od jaja su zdrave, barem tako tvrdi „National Institute of Health“. Znači li to da izmiksamo ljuske od jaja i jedemo ih? Pa, da i ne. Ne bismo preporučile direktno jesti ljuske od jaja. Međutim, ako ih u multipraktiku (ili nekom drugom kuhinjskom mikseru) samelješ u skroz fini prah, možeš ih lagano malo dodati jelima kao dodatni izvor kalcija.

Evo kako ćeš znati da je sigurno jesti ljuske od jaja:

• Ako jaja nisu kuhana, onda kuhaj ljusku barem 10 minuta kako bi se uništile potencijalne štetne bakterije.

• Ostavi ljuske da se ohlade te ih samelji u fini prah.

• Čuvaj ljuske u hermetički zatvorenoj posudi.

Možda vas zanima Zašto svježa jaja ne trebaju u hladnjak? I koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja? Rubrika Life&style Life&style

Napitak

Najjednostavniji način za konzumiranje ljuske od jaja je pola žličice u čaši vode – što vjerojatno neće biti baš ukusno. Zato eksperimentiraj tako da prah dodaš nekom finom smoothiju ili pireu od voća. Još uvijek nisi fan? Onda pročitaj sljedeći odlomak…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#WasteNotWantNot The longer I make my own eggshell & membrane powder, the smarter (read: lazier) I get. I don't bother with the boiling and oven-drying anymore. After I cracked these open to scramble, I rinsed them thoroughly and then nuked them for 2 minutes—until bone dry, not burnt. Blitz, blitz, blitz. Fin. . . . . . . . . . . . #growthhormonedeficiency #ThisIsAlmost50 #hypopituitarism #wholeanimal #eatmeat #beef #nutrientdense #worldcarnivoretribe #womencarnivoretribe #carnivorewomen #girlswholift #womenwholift #autoimmunewarrior #carnivore #truecarnivore #carnivoreish #nosetotailcarnivore #nosetotail #glutenfree #intermittentfasting #extendedfasting #celiacdisease #yes2meat #thefastlife #eggs #pasturedeggs #calcium #eggshellpowder

A post shared by Cori (@cori__p) on

Kava

Malo mljevene ljuske od jaja možeš dodati svojoj kavi. Osim što ćeš dobiti finu dozu kalcija, kava će biti ukusnija. Naime, ljuska od jaja učinit će kavu manje gorkom, ali više kremastom. Samo budi sigurna da je ljuska prije dobro skuhana (možeš također ljuske od jaja staviti na lim za pečenje pa ih peći deset minuta na 180 stupnjeva) kako bi se uništile sve bakterije.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dancy11.04.2005

    Samo vi jedite! Nisu naši stari uzalud govorili, pazi da ne pojedeš komadić ljuske od jaja, jer je opasan