Life&style 27. lipnja 2020.

Internet je zaludio recept za pripremu jaja slavne kuharice Julije Child - bi li ti isprobala?

  • Julia Child bila je jedna od prvih - i najboljih - slavnih kuharica
  • Uspjela je učiniti da priprema klasične francuske kuhinje izgleda ne samo pristupačno, već i lako te čak i zabavno.
  • Premda je možda trenirala u „Le Cordon Bleu“, nije bila pretenciozna, a u televizijskom showu u kojem je kuhala nije se bojala da će se vidjeti nered i čak se i sama sebi smijala kad je nešto pošlo po zlu…

Premda nije među živima već dosta godina (New York Times izvještava da je preminula 2004. godine, dva dana prije svog 92. rođendana), zauvijek živi u srcima blogerica i pisaca o hrani. Čak je bila i ko-tema filma „Julie&Julia“ iz 2009. godine, koji je ispričao istinitu priču o ženi koja je pisala o hrani te je posvetila godinu dana svog života stvarajući nanovo svaki od recepata iz njene legendarne kuharice „Mastering the Art of French Cooking“.

U novije vrijeme, još jedna žena koja piše o hrani, odlučila je provesti nešto manje vremena - točnije čitavih 14 sekundi - izrađujući klasični francuski omlet slavne Julie Child, jelo toliko jednostavno da može prijeći iz tave na tanjur za manje od četvrt minute.

Emily Fleischaker, urednica prehrane u New York Timesu, učinila je nešto vrlo zanimljivo – pretvorila je spravljanje omleta u izazov. Ona je na svom Instagramu objavila videoisječak na kojem Julia Child spravlja omlet, a zatim je označila 15 svojih prijatelja da slijede njezin primjer. Premda nije bilo previše komentara na njezin post – a osobito od nekoga tko je ovaj omlet uspješno spravio, navodno su objava i izazov sada postali viralni.

Možda vas zanima... Evo zašto bi za tvrdo kuhana jaja ponekad trebala koristiti – ribež za sir! Rubrika Life&style Life&style

U slučaju da te netko označi u #JuliaChildChallenge, možda bi prvo htjela vježbati, jer ponekad moraš razbiti nekoliko (desetak) jaja da bi spravila savršeni omlet. Za svaki omlet zagrij žlicu maslaca dok se ne zapjeni. Razmuti dva jaja zajedno sa solju i paprom. Kad se maslac prestane pjeniti, ulij jaja i protresi tavu kako bi se ravnomjerno raspodijelila po dnu. Nakon što jaja formiraju čvrsti sloj (to bi trebalo trajati samo nekoliko sekundi), gurni tavu prema sebi nekoliko puta kako bi omogućila da se jaja preklope sve dok se skroz ne namotaju. Ako se jaja neće ponašati kao što je to slučaj kod Julie Child, s pomoću pjenjače im „pomozi“ da se namotaju. Ako jaja zauzmu pravilan položaj, prebaci ih tako da budu s desne strane tave, a zatim ih prebaci na tanjur i lijepo ih posloži za fotku ili filmić koji ćeš postati na Instagram.

Možda vas zanima... Nakon što ovo pročitaš, vjerojatno nikad više nećeš bacati ljuske od jaja u smeće Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0