Life&style
Idealne lokacije za ronjenje u Jadranskom moru

Podvodna čarolija u Jadranu: Ovo su 3 rajske lokacije na kojima je ronjenje neopisivi užitak

  • Bogati i šareni morski život, potopljene galije i brodovi, arheološki ostaci, mnoštvo endemske flore i faune, kristalno čisto more, sve su to tek neki od motiva za ronjenje na Jadranu 
  • Toplo jadransko more s brojim bogatim podvodnim destinacijama san su svakog ronioca, bilo da je riječ o početniku ili iskusnom roniocu 
  • Donosimo ti tri možda i najbolje destinacije za ronjenje u hrvatskom dijelu Jadrana koje će te sasvim sigurno oduševiti

Jadran je malo zatvoreno more pa je kao mali evolucijski bazen posebnosti razvijalo i svoj posebni život i vrste. Međutim, u njemu se skrivaju neke od najljepših svjetskih ronilačkih lokacija u kojima je život nadasve bogat i raznovrstan. Razvedenost naše obale, 1.246 otoka, otočića, hridi i grebena može ti već sada rasplamsati maštu i tek donekle predočiti što sve možeš očekivati od ronjenja u predivnom Jadranu. Predložit ćemo ti tri lokacije koje su razmjerno lako dostupne i svakako bi ih trebalo staviti na popis želja kad planiraš svoje ronilačke poduhvate. 

Otok Hvar

Ako te je Hvar oduševio kao turistička destinacija, odnosno kao jedan od najljepših otoka u Hrvatskoj, ali i u Europi, imaj na umu da je tamošnji podvodni svijet barem jednako toliko lijep i zanimljiv. Odmah moramo napomenuti da nekoliko tamošnjih podvodnih lokacija uživa svjetski ugled.

 

Možda vas zanima Zlatni Sakarun: Je li ovo najljepša pješčana plaža na Jadranu? Rubrika Life&style Life&style

U neposrednoj blizini grada Hvara nalazi se uvala Vela Grčka. Istraživanje podmorja oko ove uvale nezaboravan su užitak i iskustvo, a glavna atrakcija ove lokacije je podmorska špilja u koju stane i do pet ronioca. Ulaz u špilju nalazi se na 10 m dubine. Kad uroniš u ovu špilju otkrit ćeš razigrani svijet crvenih špiljskih ribica. Lokacija je pogodna za ronioce početnike. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alesia (@alesia.vienna)

Otok Hvar obiluje ronilačkim pozicijama, a većina njih smjestila se oko veličanstvenoga arhipelaga Paklinskih otoka (paklina = smola), čije je ime vremenom izmijenjeno te se uvriježio naziv Pakleni otoci. Ova destinacija nije bez razloga proglašena jednom od najljepših u svijetu i slobodno bismo mogli reći da je „pakleno lijepa“. Ali, ljepotu krajolika prati i ljepota podvodnog raja, tako da se ovdje mogu pronaći brojne ronilačke lokacije, osobito oko otočića Vodnjaka na zapadnom kraju arhipelaga. Jedan od najljepših je potopljeni kameni obelisk koji domaći zovu Kampanel, tj. zvonik, jer nalikuje zvoniku kojemu nedostaje vrh.

Zvonik se uzdiže iz „bezdana” i završava na 10-ak metara ispod površine. Najzanimljiviji je dio kanjon s crvenim gorgonijama od 15 do 40 metara dubine, te 5 metara dugačak tunel na 35 metara dubine. Moguća su jača strujanja, pa treba biti pažljiv.

Ova ronilačka lokacija obiluje raznovrsnim biljnim i ribljim vrstama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @_seastardiving_

Otok Korčula

Područje otoka Korčule poznato je po raznolikosti flore i faune te posebnih podvodnih formacija stijena. S golemim zidovima prepunim crvenih i žutih gorgonija, mekim spužvama i koraljima, zajedno uz mnoštvo morskih životinja, čini ronjenje na Korčuli interesantnim i uzbudljivim. Između mnogo čudesnih špilja i kanjona dostupnih za ronjenje na Korčuli, izdvajamo „Blue Hole“ (rt. Zaklopatica) kao jednu od najpoznatijih i najomiljenijih.

Otok Korčula u svojim dubinama krije ostatke potopljenih brodova. Tako se u uvali Pudarica, u blizini Lumbarde, mogu pronaći ostaci talijanskog parobroda Garda, koji je potonuo 1938. godine za vrijeme izrazito olujnog juga. Na pješčanom dnu nalaze se i danas razbacani dijelovi broda.

Vodič za najam broda Možda vas zanima Vodič za najam brodice, jedrilice ili jahte na Jadranu: Kako bezbrižno zaploviti našim prekrasnim morem Rubrika Life&style Life&style

U podmorju otočića Majsana nalazi se bogato arheološko nalazište. Tragovi Rimljana vidljivi su u obliku amfora i sidra koji se nalaze na dubini od 35 metara. Zbog pijeska i kamenja, sama vidljivost nije naročita, ali zbog malih dubina, ovu lokaciju mogu istraživati i početnici u ronjenju. Ova je lokacija također bogata morskim životom, a tu se mogu naći škarpine, listovi, drhtulje i druge ribe.

Ljubitelji špilja svakako moraju posjetiti špilju u uvali Orlanduša gdje vlada impresivna igra sunčevog svjetla. Pod špiljom nalazi se zid koji se spušta sve do 40 metara dubine i koji je bogat ribom, rakovima, puževima i hobotnicama.

Otok Mljet

Poznato je da je legendarni oceanolog Jacques Cousteau bio tako očaran otokom Mljetom da je izjavio da je to jedna od najljepših ronilačkih lokacija u svijetu.

Svakako moraš zaroniti u Odisejevoj špilji, jer to je jedna je od najzanimljivijih ronilačkih lokacija na Mljetu, ali i u Hrvatskoj. Nazvana je po grčkom junaku Odiseju koji je prema legendi živio na Mljetu čak sedam godina s vješticom Kirkom. U podmorju špilje obitava doista šarolik životinjski i biljni svijet 

Još jedna zanimljiva lokacija za ronjenje je rt Goli Rat. Tamo možeš vidjeti ostatke antičkog broda i amfora sa broda. Manje iskusni ronioci mogu zaroniti i istraživati ostatke brodoloma, dok oni iskusniji mogu roniti uz zid dubine 40 metara. 

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Obozavam dubine