Life&style
Vodič za najam broda

Vodič za najam brodice, jedrilice ili jahte na Jadranu: Kako bezbrižno zaploviti našim prekrasnim morem

  • Jesi li već isplanirala godišnji odmor? Ako spadaš u veliku većinu koja će ga provesti na moru, jesi li razmišljala možda o tome da je pravo vrijeme da unajmiš neki brodić ili jedrilicu?
  • Jedinstveni doživljaj mora i ljetna avantura definitivno su zagarantirani ako se plovilom otisneš na pučinu
  • Donosimo ti kratak vodič kako izgleda cijeli proces najma broda, kako odabrati pravi brod, isplanirati putovanje iz snova i bezbrižno zaploviti

Za početak važno je znati da čamac može iznajmiti samo osoba s kapetanskom licencom. Skiper će tada biti odgovoran za plovilo i posadu za cijelo vrijeme, bilo na otvorenom moru ili u marini. Dobra vijest je da ne moraš biti kapetan kako bi uživala u odmoru na brodu.

Kako unajmiti plovilo na Jadranu

Postoje tri načina za najam jahte...

1. Ako imaš kapetansku dozvolu: Posjedovanje vlastite dozvole za voditelja brodice omogućuje ti najam većine rekreacijskih jedrilica i motornih čamaca bilo gdje u svijetu. Nautičari obično dobivaju jednu od ovih skiperskih dozvola:  

• RYA Day Skipper , koja vrijedi za malu jahtu u poznatim vodama danju.

• RYA obalni skiper , koja vrijedi za plovidbu obalnim prolazima danju i noću

• Hrvatska kapetanska dozvola , koja vrijedi za plovidbu do 12 NM od obale, ali samo u Hrvatskoj.  

Info: U većini gradova diljem Hrvatske možeš online upisati tečaj, a potom položiti ovisno mjestu stanovanja. Vrlo je lako saznati kada su tečajevi i gdje se polažu, dovoljno je malo 'guglati'.

2. Ako ideš kao član posade: Ako si prijatelj s „kapetanom“, na konju, pardon, na brodu si. 

3. Ako iznajmiš skipera  

Super je ploviti pod vodstvom profesionalnog skipera. Možeš ga dogovoriti putem charter tvrtke gdje se iznajmljuju brodovi. 

Jedrilica, motorni brod (jahta) ili katamaran?

Sve ovisi o tvom iskustvu (ili prijatelja) u upravljanju brodom (motornim čamcima je lakše upravljati), cijeni (jedrilice su obično jeftinije) i zahtjevima udobnosti (katamarani su prostrani). Svaka vrsta broda ima nešto za ponuditi i najbolje je sve jednom isprobati.

Jedrilice  

Jedrilice su kultne u svijetu nautike. Idealne su za dinamično jedrenje i većina nautičara počinje (i ostaje) s njima. Neke prednosti:  

• Čarter tvrtke imaju ih više od bilo koje vrste broda i postoji velik izbor  

• Jeftinije su za najam od katamarana  

• Jeftiniji su tekući troškovi i naknade za vez  

• Vjerojatnije je pronaći slobodan prostor u prenapučenoj marini  

• Spretnije su od katamarana i lakše za manevriranje  

Mana: Ne nudi posadi puno prostora ili privatnosti.   

 | Autor: shutterstock shutterstock

Katamaran        

Katamarani su sve popularniji, osobito među obitelji s djecom. Imaju dva trupa, prostraniji su i stabilniji. Također su obično opremljeni dodatnom opremom, kao što je roštilj.

• Lakši su za upravljanje od jedrilice  

• Jedrenje je manje zamorno zahvaljujući nižem kutu pete  

• Manji rizik od morske bolesti  

• Brži su od jedrilice osim kada se krećeš uz vjetar

• Ima plići gaz pa može pristupiti mjestima na koja jedrilica ne može  

Mane: Obično su skuplji od jedrilice, tekući troškovi i naknade također su veći, možda postoji problem sa slobodnim prostorom u nekim marinama, i nisu toliko okretni kao jedrilica.  

Motorni čamac

Motorni čamci jure po vodi vrtoglavom brzinom s kojom se jedrilica ili katamaran jednostavno ne mogu natjecati. Osim toga, ne moraš znati upravljati jedrima kako bi uživala u krstarenju.  

• Mogu upravljati manje iskusni nautičari  

• Obično su udobniji od jedrilica  

• Možeš uživati u doista brzom krstarenju  

Mane: Značajno povećava troškove goriva, bučnije kada se kreće  

Gdje unajmiti brod?

U Hrvatskoj postoji preko 900 čarter kompanija koje iznajmljuju više od 4.000 plovila. Jako je važno da odabereš renomiranu čarter agenciju, odnosno onu koja dobro održava svoja plovila. U slučaju da nemaš pouzdanih preporuka, savjetuje se najam novijih jahti (do 5 godina starosti). U posljednje vrijeme nekolicina drugih čarter kompanija u Hrvatskoj odobrava najam i drugim danima (osim isključivo od subote do subote). Svakako razmotri i tu mogućnost! 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Broj kabina za savršeni komfor

Imaj na umu da je na brodovima jedna kabina gotovo uvijek namijenjena za smještaj dvije osobe. Najčešće je riječ o bračnim krevetima, a na pojedinim plovilima se nalazi i kabina s krevetima na kat. 

Ako ćeš angažirati skipera (ili hostesu/kuhara) svakako osiguraj zasebnu kabinu za posadu. Zbog uskog prostora, spavanje u salonu se ne savjetuje , osim eventualno djeci koji često mogu i bez puno komfora. Osim toga, obrati pažnju na broj toaleta na plovilu. Više od tri osobe na jedan toalet nije preporučljiva opcija. 

Dodatna oprema na brodu

Ako se namjeravaš uputiti u morsku avanturu u srpnju ili kolovozu, savjetuje se najam plovila koje je opremljeno klima uređajem. Imaj na umu da klima uređaj može raditi samo dok je jahta priključena na vanjsku struju, odnosno dok boraviš u marini. Ako poželiš noć provesti usidrena u nekoj usamljenoj uvali, za rashlađivanje plovila biti će ti potreban i generator. 

Najam jedrilice kao i svih ostalih plovila sve učestalije podrazumijeva unajmljivanje malog gumenjaka ili kajaka. Čarter agencije tu opciju dodatno naplaćuju (oko 100 eura/7 dana). Ipak, ne pretjeruj s vodenim rekvizitima jer ćete na taj način smanjiti prostor za guštanje na palubi jahte. 

Koliko košta najam broda?  

Čak je i iskusnom nautičaru teško reći koliko će koštati tjedan dana na jahti. Konačna cijena ovisi o raznim varijablama, kao što su starost i tip plovila ili koliko ćeš pojesti i popiti na brodu i izvan njega. Kada dogovaraš najam plovila, lako je provjeriti koliki je depozit i obvezne naknade jer ih možete vidjeti na web stranici. Zatim moraš dodati naknade za vez, gorivo i vodu. 

Najam plovila u roku od tjedan dana iznosi od 800 eura za manja plovila do 10.000 eura za veće, 'ozbiljnije' jahte. Međutim, trošak se može dodatno smanjiti odlaskom na putovanje tijekom niske sezone ili korištenjem prednosti ranih ponuda i ponuda u zadnji čas. Konačni iznos koji se može vidjeti na internetskim stranicama je samo procjena i najbolje je koristiti detaljnu analizu troškova kao smjernicu pri izračunu troškova. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Spremna za pokret?

Većina čarter kompanija iznajmljuje plovila od subote do subote pa shodno tome tada u polazišnim lukama vladaju velike gužve. Nekoliko savjeta: 

• Pobrini se da te sve potrebne namirnice dočekaju na plovilu. U Hrvatskoj postoje internet trgovine prehrambenim proizvodima (npr. Jam yacht supply) gdje unaprijed sve možeš lako naručiti. 

• Čarter agenciji pošalji ispunjenu listu posade (crew list) prije dolaska. 

• Razmotri opciju ranog check ina! Standardno vrijeme check ina je 17 sati. Rani check in (naplaćuje se dodatnih 100 – 150 eura) znači da će plovilo biti spremno za primopredaju oko 13 sati.  

Photo: shutterstock

Komentari 0