Life&style

Zlatni Sakarun: Je li ovo najljepša pješčana plaža na Jadranu?

  • Kada zamišljamo savršeno ljetovanje, često se zamišljamo kako ležimo na nekoj pješčanoj plaži i ispijamo koktele. Još ako smo u dobrom društvu i nema gužve, možemo sa sigurnošću reći da bi nam to bio najbolji trenutak ljeta
  • Tako je započela naša potraga za savršenom pješčanom plažom, a tu je titulu ponijela prekrasna plaža Sakarun na Dugom otoku
  • Konkurencija nije lagana, bez obzira što Jadran nije poznat po pješčanim plažamaEvo gdje se nalazi i što sve trebaš znati o popularnoj plaži koja krasi Dugi otok

Iako su hrvatska obala, čisto more i naši otoci poznati diljem svijeta, turisti se nerijetko iznenade kada na Jadranu imaju poteškoća s nalaženjem pješčanih plaža na kakve su navikli na nekim drugim turističkim destinacijama. Za razliku od dugačkih pješčanih uvala  karakterističnih za oceanske obale, na našem Jadranu češće ćemo naći uvale s kamenčićima. 

plaža Stiniva Možda vas zanima 3 skrivene plaže na Jadranu koje Instagram obožava: Kupanje i sunčanje u čarobnom okruženju Rubrika Life&style Life&style

No, daleko od toga da u Hrvatskoj nema pješčanih plaža. Neke od najpoznatijih su na otoku Rabu koji slovi kao otok s najvećim brojem pješčanih plaža u Hrvatskoj, a najpopularnija je, svakako, velika Rajska plaža u mjestu Loparu koja se proteže nekoliko stotina metara u plitko more.  Od sadržaja na ovoj popularnoj pješčanoj plaži naći ćeš tuševe, barove, restorane, razne športske terene, biciklističke staze i veliku ponudu aktivnosti na vodi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fran V. (@vladfran.croatia)

Vjerujemo da je upravo Rajska plaža ono najsličnije pješčanim plažama kakve traže turisti, međutim ako pitaš 'naše ljude' svatko će imati svoju, često drugačiju, ideju i prijedlog za 'najljepšu pješčanu plažu na Jadranu'. 

Plaža Sakarun na Dugom otoku

A ako pitaš miss7, odgovor je - Plaža Sakarun, smještena na sjeverozapadnoj obali prekrasnog Dugog otoka. Uvala se nalazi u blizini naselja Veli Rat, gdje se smjestio najviši svjetionik na Jadranu. Ova pješčana plaža osvojila nas je bijelim pijeskom koji obično vidimo samo na razglednicama iz egzotičnih zemalja, kristalno bistrom tirkiznom vodom i pogledom na otvoreno more. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lijepa naša (@lijepanasahr)

Sama plaža duga je oko 800 metara, okružena je borovima, a u blizini nje se nalaze tek dva bara što nam se također jako sviđa. Imaš mjesto za osvježiti se bez da si okružena hrpom kafića gdje iz svakog trešti druga muzika. 

Do otoka se iz Zadra može doći trajektom, a plažu možeš posjetiti i u sklopu organiziranog jednodnevnog turističkog izleta. Radi svoje ljepote i pristupačnosti, plaža je u srcu sezone prilično krcata, zato nam je najdraže ju posjetiti u lipnju ili rujnu kada je također toplo, no ljudi je puno manje. 

Izravno s plaže i za plažu: ovaj slatki prijenosni hladnjak ujedno je i zvučnik!

Još jedna prednost ove pješčane plaže je ta što je oko nje borova šuma pa je lako pobjeći u hlad. Upravo zbog svoje bioraznolikosti, plaža Sakarun je zaštićena u kategoriji značajnih krajobraza, a plaža drži i ponosno mjesto u klubu "Najljepše uvale svijeta" u društvu 25 zemalja sa svih kontinenata. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Tirkizna boja mora privlači posjetitelje u uvalu Sakarun

Što reći nego - #nofilterneeded. Slažeš li se s našim odabirom? Koja je tebi najljepša pješčana plaža na Jadranu?

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vi

    predivno
  • manfred

    Ima i boljih