Life&style

Planiraš li uskoro trudnoću, pokušaj se suzdržati do prosinca. Evo i zašto...

  • Ako je za vjerovati rezultatima jednog istraživanja, postoji iznenađujuća veza između mjeseca rođenja i zdravlja djeteta
  • Kada onda treba "naštimati" da zatrudniš? Znanstvenici su ponudili odgovor...
  • U velikom istraživanju pokazalo se da žene kojima kasnija trudnoća pada na ljeto imaju zdraviju djecu...

Teško je to povjerovati, ali ako je netko rođen u lipnju ili rujnu, to ima veliki utjecaj na ostatak života te osobe. Naime, to tvrde znanstvenici Sveučilišta Indiana, koji su od razdoblju od 12 godina analizirali ukupno 52 milijuna trudnoća! Cilj istraživanja bio je otkriti ima li mjesec rođenja utjecaja na zdravlje djeteta, odnosno na njegov kasniji život. Pri tome su znanstvenici došli do iznenađujućeg otkrića: mjesec u kojem je dijete rođeno utječe na njegovo cjelokupno zdravlje tijekom života više nego što smo dosad mislile. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Rujanska djeca su zdravija 

Znanstvenici su otkrili da trudnoće započete u prosincu pozitivno djeluju na zdravlje djeteta (čak i u kasnijoj odrasloj dobi). Djeca rođena u rujnu rjeđe obolijevaju, pokazalo je istraživanje. S druge strane, osobe rođene u lipnju sklonije su bolestima i češće obolijevaju. 

Možda vas zanima Pogledaj što je dobila Lana Klingor i kako je reagirala na misterioznu poruku Rubrika Life&style Life&style

 

Puno sunca, puno vitamina D 

Zašto je to tako? Znanstvenici objašnjavaju: žene koje zatrudne u prosincu dobiju više sunčevog zračenja i vitamina D u kasnijoj fazi trudnoće – za razliku od majki koje zatrudne u drugom dijelu godine. Ti faktori pozitivno djeluju na zdravlje beba. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0