Život

Pitali smo djevojke koje godine su po njima idealne za roditi prvo dijete

  • Istraživanja su pokazala kako Hrvatice sve kasnije postaju majke
  • Djevojke su nam otkrile koje godina smatraju idealnim za prvu trudnoću
  • Gotovo su sve složne su oko istih godina

Posljednjih je godina u Europi porasla prosječna dob prvorotkinja, a ni Hrvatska nije izuzetak. Istraživanja su pokazala kako se Hrvatice sve kasnije odlučuju na majčinstvo - u prosjeku prvo dijete rađaju s 28,6 godina. Suprotno tome, liječnici smatraju kako su rane dvadesete idealno vrijeme za prvu trudnoću. Ističu kako je u starijoj dobi veća mogućnost spontanih pobačaja i komplikacija tijekom trudnoće. 

No, puno je razloga za sve kasnije trudnoće. Jedan od razloga je taj što je se više djevojaka posvećeno visokom obrazovanju koje traje u prosjeku pet godina. Nakon stečene diplome djevojke se uglavnom žele zaposliti i stambeno osigurati za što im treba vremena. Osim toga, Hrvatska je još uvijek prilično konzervativna zemlja i čak 80 posto djece rađa se u braku, a brakovi se sve kasnije sklapaju. Razloga zasigurno ne nedostaje, a nas je zanimalo što mlade Hrvatice misle o tome kada je idealno roditi prvo dijete. Evo što su nam rekle:

Katarina Slobođanac, ekonomistica (18)

"Smatram da je najbolje imati prvo dijete oko dvadeset sedme godine. Tada već imamo dovoljno iskustva za biti odgovorni roditelji jer u tim godinama postajemo zreliji. Prije prvog djeteta trebamo proživjeti mladost jer imamo samo jednu. No, kao što ne trebamo žuriti s prvim djetetom, tako ne trebamo ni dugo čekati na njega."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Katarina Slobođanac

Ivana Čurdo, studentica (25)

"Iako nam stručnjaci 'nameću' idealno vrijeme za prvo dijete u razdoblju od dvadesete do tridesete godine života, vjerujem da ne postoji neka određena dob, postoje pravi trenutci. Bitno je samo kako si posložimo stvari u glavi. Neriješeno stambeno pitanje, financijska nestabilnost, želja za nastavkom obrazovanja - to su sve razlozi zbog kojih se parovi sve kasnije odlučuju za roditeljstvo."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Ivana Čurdo

Aleksandra Vujasinović, konobarica (20)

"Smatram da su godine oko 25 idealne za roditi prvo dijete. Iako brojne djevojke često ne razmišljaju ozbiljno i već u srednjoj školi ostaju u dugom stanju, vjerujem da treba proživjeti određeni period, uživati u njemu i sazreti pa tek onda razmišljati o trudnoći. Sigurna sam da je puno lakše prihvatiti trudnoću s 25 nego s, primjerice, 18 godina. A već poslije tridesete ni sama ne bih željela ostati u drugom stanju. Mislim da je to prilično kasno. Znam puno žena koje su rodile oko tridesete godine života i koje su i same zažalile što nisu rodile ranije. Vjerujem da u tridesetima postajemo živčanije i teže podnosimo trudnoću, dok mlađe osobe prihvaćaju sve lakše i ljepše, a i naše se tijelo brže oporavi."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Aleksandra Vujasinović

Anita Kljajić, prodavačica (23)

"Idealna godina za roditi prvo dijete po meni je u 26-oj ili 27-oj, ali sve ovisi o tome koliko je žena spremna za taj korak. S druge strane, ne razmišljamo i ne osjećamo svi isto. Svaka djevojka ipak treba proći i proživjeti razdoblje mladenačkog života prije nego što se odluči za taj veliki korak."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Anita Kljajić

Doris Samardžija, studentica (21)

"Po meni je idealno postati majka sa 27 godina. Zato što su to godine u kojima djevojke već završe fakultet (ako studiraju), zaposle se i počnu same zarađivati, a s druge strane, imale su dovoljno vremena proći kroz sve i svašta i nauživati se. Dijete je ipak velika obaveza i zaslužuje puno pažnje i brige pa mu se treba maksimalno posvetiti. Kada dobijemo dijete, život nam se drastično promijeni i trebamo biti spremne na to."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Doris Samardžija

Photo: miss7/privatni album

Komentari 0