Life&style

Piješ li ponekad vodu koja je odstajala preko noći? Liječnici imaju poruku za tebe...

  • Ispijanje vode koja je odstajala preko noći i nije baš najpametnija ideja, kažu liječnici
  • U njoj se taloži prašina, razne prljavštine iz zraka, izlučevine kukaca koji slučajno zalutaju preko noći
  • I naša je slina puna bakterija, a njezina inkubacija može kontaminirati vodu te nas razboljeti

Ujutro se budiš žedna pa nerijetko posežeš za gutljajem vode iz čaše koja stoji na tvom ormariću (već dvije noći, tri)? Vjerojatno znaš da voda ostavljena u nepokrivenoj čaši nije super sanitarna - prašina, razne prljavštine iz zraka, pa čak i kukci mogu završiti u tvojoj čaši i ostaviti za sobom svoje izlučevine, piše Reader's Digest

Možda vas zanima Imamo odgovor na pitanje - može li nas gazirana voda doista hidratizirati? Rubrika Life&style Life&style

Čak i zatvorena boca ili vrč mogu predstavljati probleme, uglavnom zato što je ljudska koža obložena znojem, prašinom, stanicama kože, izlučevinama iz nosa - kad stavimo bocu u usta, sve se to može preseliti u vodu i onečistiti ju. Ne smijemo zaboraviti ni slinu koja također dolazi sa svojim bakterijama.

"Njezina duga inkubacija može kontaminirati vodu od čega se čovjek može i razboljeti", kaže Marc Leavey, specijalist primarne njege iz Mercy medicinskog centra u Massachusettsu. "Nakon što jednom stavite usne na bocu, sadržaj biste trebali ispiti odmah pa bocu ili baciti ili oprati (ako je staklena)".

Možda vas zanima Što je to banana-voda i zašto bi je trebala piti prije odlaska u krevet? Rubrika Life&style Life&style

No, budimo realni: budući da je riječ o tvojim vlastitim bakterijama, malo je vjerojatno da ćeš se zaista razboljeti. Iako se nitko time ne hvali, ali mnogi piju iz rabljenih čaša, krigli i boca bez ikakvih štetnih posljedica. No, svakako nije preporučljivo dijeliti bocu s nekim drugim. Ljudi sa oslabljenim imunološkim sustavom ili kronični bolesnici ne smiju biti izloženi kontaminiranoj vodi jer im svaka loša bakterija može biti problematična.

I nema pretjerane razlike između flaširane i obične vode iz slavine. Čest je mit da je voda u boci čišća od vode iz slavine - obje moraju ispuniti stroge higijenske standarde, a ionako se do 25 posto vode u boci crpi iz glavnog vodovoda. No, što je s ostavljanjem vode na mjestima poput automobila? Voda ostavljena na suncu će se brzo zagrijati što će ju učiniti savršenim uzgajalištem za bakterije, posebno ako si već pila iz nje. Stavljanje boce ispod sjedala bi moglo smanjiti dotok topline, ali ne i dotok bakterija. 

Možda vas zanima Tvoja bočica za vodu je puno, puno prljavija nego što misliš. Iznenadit ćeš se kad doznaš što je sve na njoj Rubrika Life&style Life&style

Neke vrste plastičnih boca sadrže BPA (Bisfenol A - kemijska tvar koja se koristi za proizvodnju plastike) ili slične kemikalije koje se mogu prenijeti u vodu, posebno kada su izložene suncu. Postoje istraživanja koja ukazuju da se BPA može povezati sa zdravstvenim problemima koji utječu na mozak i ponašanje. Korištenje boce bez BPA bi eliminiralo ovaj problem, ali ne i rast bakterija, posebno ako koristiš metalnu bočicu koja se brzo zagrijava i potiče bakterije na razmnožavanje. 

Naravno, jedan od glavnih čimbenika zdravlja je hidratizacija pa je uvijek dobro uz sebe imati bočicu vode. A kako bi iz nje izvukla maksimum i izbjegla nepotrebne bakterije, doktor Leavey savjetuje: "Izbjegavajte stavljati usta na bocu. Prelijte vodu u čašu ili sipajte direktno u usta".

Možda vas zanima Zbogom, vodo s limunom! Novi hit za mršavljenje je voda s jabukom i cimetom Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0