Life&style

Tvoja bočica za vodu je puno, puno prljavija nego što misliš. Iznenadit ćeš se kad doznaš što je sve na njoj

  • Staklene bočice za vodu pravo su leglo bakterija
  • Na prosječnoj bočici živi 300 tisuća bakterijskih kolonija
  • Prosječna bočica prljavija je od sudopera ili zdjelice s psećom hranom

Staklene bočice za vodu, osmišljene oko 1970-te godine, nikada nisu bile više u modi. Napokon smo postali svjesni da plastične čine nepovratnu štetu okolišu pa staklene nosimo ih u teretanu, na posao i u šetnje, a posebno pažljivo biramo sve atraktivnije modele po posljednjoj modi. Ipak, izgleda da ove bočice i nisu baš sasvim higijensko rješenje. Čaše neprestano peremo, ali, iskreno, peremo li bočice za vodu jednako često? Koliko štete može biti ako je u njima samo voda? O, mnogo više nego što mislimo! 

Možda vas zanima Kolegica ti je postala prijateljica? Sve zamke prijateljstava na poslu i kako ih izbjeći Rubrika Život Život

Koliko bakterija živi u našim bočicama? 

Neoprana bočica vode može skupiti cijelu hordu bakterija. Prošlogodišnja studija provedena u najsuvremenijim laboratorijima New Jerseya pokazala je kako prosječna bočica vode ima nevjerojatnih 300 tisuća bakterijskih kolonija po centimetru kvadratnom. Dakle, prljavija je od zdjelice za pseću hranu ili sudopera, a tek je neznatno manje prljava od držača četkica za zube koji stoji u neposrednoj blizini WC školjke. Impresivna količina, zar ne?  Sve te bakterije potječu od nas - pretežno s naših ruku i usta. ''Sam ljudski dodir može prenijeti bakterije na bocu. Ako ne opereš ruke nakon odlaska na WC ili nakon diranja stvari po svojoj okolini, vrlo lako možeš prenijeti bakterije u bocu.'' - tvrdi dr. Philip Tierno, njujorški profesor mikrobiologije.

Hoćemo li se razboljeti?

''U našim ustima i našim tijelima žive bakterije od kojih se ne možemo razboljeti, na njih smo imuni. Ipak, dijeljenje bočice može biti opasno. Tuđe bakterije mogu uzrokovati probleme s grlom, gripu i prehladu, mononukleozu ili čak bakterijski menigitis,'' - uvjeren je doktor Brian Chow koji savjetuje da svoju bočicu čuvamo samo za sebe. Dr. Philip Tierno, s druge strane, tvrdi da bakterije mogu uzrokovati bolest ovisno o količini i vrsti bakterija te imunološkom sistemu osobe, a jedino rješenje je redovito pranje i održavanje bočice te opake higijenske mjere. 

Možda vas zanima Najvažnija stvar koju snažne, samopouzdane žene imaju (i znaju sačuvati) Rubrika Life&style Life&style

Koliko i kako prati bočicu?

Doktor Brian Chow otkrio je da je bočice idealno prati barem jednom dnevno. Ipak, većina ljudi ima dovoljno jak imunološki sustav da se ne razboli nakon dva ili tri dana nekorištenja bočice. S druge strane, doktor Tierno mnogo je rigorozniji i vjeruje da je bocu potrebno prati nakon svake upotrebe te da ju je idealno prati u perilici posuđa. 

 

Pri pranju je potrebno slijediti striktan sustav koji će otjerati sve te bakterije. ''Brzinsko četkanje i pranje bočice na kraju dana te cjelonoćno sušenje lagan je korak da ostanemo zdravi i hidrirani.'' - kaže doktor Chew koji naglašava važnost vruće vode, detedženta i adekvatne četke za pranje bočice. Prilagođena četkica mora biti dovoljno uska i fleksibilna da dopre do svakog kutka bočice, a aktivno četkanje treba trajati minimalno 20 sekundi. Isto tako, prilikom pranja veoma je važno ne zaboraviti pranje čepa. Sitni čep puno je kompleksniji za pranje pa ga treba prati mnogo detaljnije i sa sitnom (ali čvrstom!) četkicom. 

 

Moramo priznati da još uvijek mislimo na onih 300 tisuća bakterijskih kolonija i da nam nije sasvim svejedno! Ne znamo bismo li se vratili dobrim, starim čašama ili apsolutno postrožili higijenske mjere!

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0