Life&style

Imamo odgovor na pitanje - može li nas gazirana voda doista hidratizirati?

  • Sigurno si to čula puno puta: zdravo tijelo je hidratizirano tijelo, a do toga se dolazi ako piješ puno vode 
  • Premda je moguće piti previše vode, ponekad se i preporučeni dnevni unos vode može činiti zastrašujućim zadatkom 
  • A kakva je zabava piti šalicu za šalicom tekućine bez okusa i mirisa? Mjehurići daju barem malo zabave, no postavlja se pitanje: može li nas gazirana voda dovoljno hidratizirati? 

Dosadno je piti osam čaša vode na dan i čaša-dvije mineralne vode sigurno mogu pomoći da na zabavniji način uneseš više tekućine u sebe, no može li gazirani napitak pomoći da ostaneš hidratizirana? Naime, gazirana voda postiže se karbonizacijom, što se može naći u pivima, zbog čega prilikom nalijevanja čašu držite nagnutu, a pojavljuje se i u sokovima s visokim udjelom šećera. Hm, čini se kako ne bi trebali biti u istoj kategoriji kao gazirana voda.

Manje je plina

Dobro - i nisu. Gazirana voda, premda ponekad može sadržavati dodani šećer, samo je voda i plin ugljični dioksid. Ron Maughan, profesor na Medicinskom fakultetu na Sveučilištu St. Andrews, napravio je istraživanje 2016. godine te utvrdio da su na skali hidratacije obična i gazirana voda jednake. Kad je riječ o karbonizaciji,  kaže: "U gaziranoj vodi ima vrlo malo plina. Većina se rasprši kada se boca otvori, dok stoji u čaši ili u ustima dok se troši." Kad gazirana voda dođe u tanko crijevo, tvoje tijelo ne može prepoznati razliku između te i obične vode. Jednostavno rečeno, Maughan kaže da je važno piti vodu i ako ti gazirana voda može pomoći da lakše popiješ dovoljno vode u danu, činiš dobro svom tijelu. 

Možda vas zanima Sad je pravo vrijeme! 8 načina na koji voda s krastavcima djeluje na tvoje tijelo Rubrika Life&style Life&style

Nije uvijek najbolja

Premda sada možeš znanstveno objasniti kako te opsesija gaziranom vodom u stvari čini hidratiziranom te nije tek rezultat genijalnog marketinškog trika, važno je napomenuti da gazirana voda nije uvijek najbolji izbor. Nutricionistkinja Melissa Majumdar kaže da bi se sportaši trebali kloniti gaziranih pića tijekom treninga. "Za vrijeme vježbanja najbolja je obična voda", kaže. Karbonizacija može prouzrokovati nadutost i osjećaj punoće, što možda neće dopustiti pravu količinu hidratacije potrebnu tijekom napornog vježbanja. 
Eto ga! Ako nisi ljubiteljica običnih stvari i iz očitih razloga želiš izbjeći limun u vodi, gazirana voda može poslužiti kao sjajna alternativa. 

Možda vas zanima Domaće sredstvo protiv celulita: iskušaj kako djeluje voda s lanenim sjemenkama Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0