Life&style 13. srpnja 2019.

4 stvari koje će ti se dogoditi kad ujutro na prazan želudac popiješ vodu

Shutterstock/Instagram.

Izuzetno je važno tijekom dana piti puno vode. Preporučuje se rano ujutro popiti barem jednu čašu – najbolje tople - vode!

  • Već jako dobro znaš da liječnici savjetuju da pijemo puno vode tijekom dana
  • No, što će se dogoditi ako s vodom započneš dan?

Voda je neophodna ne samo za zdravlje, nego za život općenito. Ljudsko tijelo sastoji se u prosjeku od 55 posto do 78 posto vode. Primjerice: mišići od 75 posto vode, mozak 90, krv 83, kost 22 posto. Svaka stanica našeg tijela treba vodu, a to je dovoljan razlog da je redovito pijemo. Ako se pitaš koliko je potrebno dnevno popiti vode, odgovor i nije baš toliko jednostavan, jer ovisi o raznim faktorima. Međutim, recimo da se radi o „normalnim uvjetima“: dakle, dnevno izlučimo iz tijela mokrenjem oko 1,5 litara vode. Tome moramo dodati još oko litru koju izlučimo znojenjem i disanjem. Ukupno je to oko 2,5 litre vode koju svaki dan izlučimo iz tijela. Hranom unesemo oko pola litre vode u organizam – dakle, kad to sve brojimo i oduzmemo, ispada da nam je potrebno dvije litre vode dnevno. Naravno, ako vani nisu paklene vrućine, ako nema intenzivnije tjelesne aktivnosti i slično – tada je potreba za vodom (ali ne prehladnom) veća, što je sasvim logično. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Kreneš li s konzumacijom od ranog jutra, pa na prazan želudac popiješ čašu (najbolje tople) vode, učinit ćeš dodatno dobro svom tijelu. Probale smo, nije nikakv bed - dapače, brzo ti postane (zdrava) navika... 

1. Potaknut će se probava 

To je osobito dobro za one koje vole kod kuće ići na toalet. Naime, ako odmah nakon ustajanja popiješ čašu tople vode, potaknut ćeš rad probavnog sustava te obaviti „pražnjenje“ već u ranim jutarnjim satima. 

Možda vas zanima... Zašto ne smiješ pokraj kreveta držati čašu s vodom? Rubrika Life&style Life&style

2. Sjat ćeš iznutra i izvana

Pola litre vode svako jutro daje koži dodatni sjaj jer potiče cirkulaciju, tvrde razna znanstvena istraživanja. 

3. Tijelo će se očistiti od otrova

Dok ti fino spavaš, tijelo „popravlja“ stanice i čisti se. Ako odmah ujutro popiješ čašu vode, pomažeš mu „isprati“ štetne tvari. 

Možda vas zanima... Jednominutni recept za detoks Rubrika Life&style Life&style

4. Brže ćeš smršavjeti 

Čaša vode ujutro potiče izmjenu tvari u organizmu te pomaže tijelu skuriti neželjene masnoće i kalorije. Naravno, ne šteti ako se uz to zdravo hraniš i puno krećeš. 

Komentari 0