Life&style
Što će se dogoditi kad na vrući dan popiješ hladno piće?! Pa... reći ćemo da ideja nija baš dobra

Što će se dogoditi kad na vrući dan popiješ hladno piće?! Pa... reći ćemo da ideja nije baš dobra

  •  Ima li nešto ljepše od ledeno hladnog napitka na visokim ljetnim temperaturama? 
  •  Međutim, to nije baš toliko pametna ideja – naime, tvoje tijelo će loše reagirati na hladno osvježenje 
  • •S druge strane, koliko god to čudno zvučalo, za osvježenje je bolje popiti nešto toplo 

Sve mi znamo kako bismo, prema preporuci stručnjaka, trebale popiti 1,5 do 2 litre. Međutim, ljeti nam je potrebno još i više. U krajnjoj liniji, više od pola tijela sastoji nam se od vode – koja je sastavni dio naših stanica, topi i prenosi hranjive tvari te znojenjem regulira tjelesnu temperaturu. Naravno, kad je jako vruće, znojenjem hladimo tijelo – ujedno gubeći puno vode (jednako kao što to činimo i mokrenjem i disanjem).

Možda vas zanima Što će se dogoditi s tvojim tijelom ako počneš piti točno osam čaša vode na dan Rubrika Život Život

Zbog toga je važno ljeti kontinuirano uzimati tekućinu, kažu stručnjaci. Voćni sokovi puni šećera ili pivo manje su pogodni za rehidraciju. Kod pijenja se radi o unosu vode, a ne energije koju naše tijelo ne treba u tom trenutku – zbog toga se preporučuje obična (eventualno mineralna) voda. 

Što će se dogoditi kad na vrući dan popiješ hladno piće?! Pa... reći ćemo da ideja nija baš dobra | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žena koje konzumiraju vodu

Hladno piće na velikoj vrućini 

Popiješ li nešto ledeno hladno, tvom tijelu neće biti lako preraditi taj napitak. Mora je nanovo zagrijati na tjelesnu temperaturu kako bi mogao iskoristiti tekućinu iz probavnog sustava. Pri tome potroši puno energije – s paradoksalnim učinkom - tijelo se zagrijava, a ne hladi od hladnog napitaka. Dakle, to nije osvježenje, nego nepotrebno opterećenje za organizam. 

Osim toga, tvoj će mozak osjetiti ledenu hladnoću napitka i mislit će da je dovoljno tek malo hladne tekućine. Dakle, konzumiranjem hladnih napitaka u vruće dane prevarit ćeš mozak – koji misli da tijelo ima dovoljno tekućine, a zapravo nema - te postoji opasnost od dehidracije. 

Voda prije jela ili voda poslije jela: koje su prednosti za naše tijelo?

Što će se dogoditi kad na vrući dan popiješ hladno piće?! Pa... reći ćemo da ideja nija baš dobra | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene na vruć ljetni dan

Možda vas zanima Pametna boca za vodu koja će se pobrinuti da budeš dovoljno hidratizirana Rubrika Life&style Life&style

Rješenje za osvježenje

Idealno bi bilo popiti napitak koji ima temperaturu jednaku tjelesnoj temperaturi – dakle, ni hladan, a niti jako vruć! Tako će se na koži stvoriti malo znoja koji će te osvježiti, a to neće dodatno opteretiti krvotok. Ne pije se bez razloga čaj u vrućim zemljama. Živjela! 

Photo: Shutterstock

Komentari 0