Život

Što će se dogoditi s tvojim tijelom ako počneš piti točno osam čaša vode na dan

  • Vjerojatno si čula za preporuke da bi trebala piti osam čaša vode dnevno kako bi ostala hidratizirana
  • Ova je tvrdnja postala prihvaćena mudrost i vrlo ju je lako zapamtiti
  • Ima li istine u ovom savjetu ili je to samo mit? Otkrivamo rezultate ovog zdravstvenog savjeta

Sigurno si već čula da bi trebalo piti osam čaša vode svaki dan. Iako je taj broj prikladna smjernica za prosječnu osobu, nekima će možda trebati više ili manje. Srećom, postoji jednostavan način da shvatimo koliko vode naše tijelo stvarno treba. "Kada govorimo o hidrataciji, moramo razgovarati o mokrenju", kaže Jen Bruning,  glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. "Najbolja mjera da znate jeste li dovoljno hidratizirani je pogledati u zahod. Ako vam je mokraća bistra ili je vrlo blijeda, čestitam - imate dobru hidrataciju. Ali ako je svjetlije žute ili jantarne boje, vjerojatno biste trebali piti više vode."

Zašto je dobro piti osam čaša vode dnevno?

Moći ćete izdržati jači trening

 | Autor:

Jedna od mnogih zdravstvenih blagodati hidratizacije jest pomoć u treningu. Mišići trebaju dobru ravnotežu elektrolita poput natrija, kalija i magnezija da bi pravilno funkcionirali. Bez odgovarajuće hidratacije elektroliti se ne mogu tako lako izmjenjivati, a mišići mogu biti skloniji grčevima. "Ako radite na izgradnji mišića, nećete dobiti taj intenzitet ako niste hidratizirani jer mišići traže vodu", kaže Bruning. Pijte dva decilitra vode prije tjelesne aktivnosti kako biste ostali hidratizirani. Vjerojatno ne trebate nositi bocu s vodom tijekom laganog ili umjerenog treninga, ali trebali biste imati pri ruci vodu ili sportsko piće za veće aktivnosti ili kada vježbate po vrućini, kaže Bruning.

Bubrezi će bolje funkionirati

Bubrezi ispiru otpad iz vašeg tijela u obliku tekućina i za to im je potrebno dovoljno vode. Ako ste kronično dehidrirani, bubrezima bi moglo biti teže raditi svoj posao, kaže Bruning. Osim toga, bez potrebe za redovitim posjetama kupaonici, tvrdi mineral mogao bi stvoriti i uzrokovati bubrežne kamence, kaže dr. Kelly Pritchett, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. "Kad je proizvodnja urina mala, bubrezi su prisiljeni koncentrirati mokraću, što znači veliku koncentraciju minerala", kaže ona. Nemojte zanemariti ove podmukle načine koji vas mogu učiniti dehidriranima.

4 situacije u kojima je bolje da ne piješ vodu - zar i to postoji?

Dobiti ćete poticaj energije

Vašem tijelu treba voda da bi održalo razinu energije, zbog čega biste se mogli osjećati tromo ako ne pijete osam čaša vode dnevno. "Neki se ljudi okreću kofeinu jer misle da su uvijek umorni, ali nešto poput kofeina neće nužno imati blagotvorne učinke na razinu energije ako nisu i hidratizirani", kaže Bruning.

 | Autor:

Koža će biti sjajnija

Kad stanice kože ne dobiju potrebnu vodu, počet će venuti i smanjiti se. No, ako pijete dovoljno vode, koža će vam izgledati sjajnije i zategnutije, brišući fine linije koje nastaju kad ste dehidrirani - samo nemojte očekivati ​​da ćete zbog toga izgledati 20 godina mlađe, kaže Bruning. "Bore su prirodni proces starenja i nećete ih izbrisati2, kaže ona. "Nije tako čudesno."

Možda vas zanima Od debljanja do erektilne disfunkcije: 16 stvari koje će se dogoditi ako ne pijemo vodu Rubrika Life&style Life&style

Lakše ćete ozdraviti u slučaju bolesti

Još jedna od blagodati pijenja osam čaša vode dnevno je što vam može pomoći da brže ozdravite. Postoji razlog zbog kojeg vam liječnik kaže da pijete više tekućine kada ste bolesni. Vaše tijelo mora ubrzati kako bi pokrenulo napad na klice kad ste bolesni, što znači da vaše stanice trebaju više kalorija i tekućine da bi ispunile zahtjeve. Na primjer, gubite tekućinu kad vam nos počne curiti u pokušaju da vaše tijelo izbaci patogene. "Budući da vam je potrebna jak imunitet za borbu protiv bolesti, trebate i hidrataciju", kaže Bruning.

 | Autor:

Možete smanjiti učestalost glavobolja

Ako ste skloni glavoboljama i ne pijete dovoljno vode svaki dan, dobra hidratacija mogla bi vam olakšati. Kad vaše tijelo nema potrebnu tekućinu, ne može tako lako prenijeti važne hranjive sastojke, a glavobolja je znak upozorenja. "To je način na koji vaše tijelo signalizira da nešto nije u redu", kaže Bruning. "Vaša glava poručuje: Dehidriran sam - i to utječe na mene."

Više ćete se znojiti

 | Autor:

Iako je neugodan osjećaj, vlažno čelo tijekom tjelesne aktivnosti zapravo je dobra stvar - pokazuje da vaše tijelo obavlja svoj posao održavajući normalnu temperaturu. Ali ako niste pili dovoljno vode, možda nećete stvoriti hladan znoj tijekom intenzivnog treninga. "Ako se bavite energičnom aktivnošću i niste se znojili, to je znak da tražite rehidraciju", kaže Bruning. To bi mogla biti crvena zastava za toplotni udar ili iscrpljenost, zato odmah zatražite liječničku pomoć.

Možda vas zanima Znamo da pomaže kod zatvora, no koliko je mineralna voda doista dobra za zdravlje? Rubrika Life&style Life&style

Srce će pravilnije funkcionirati

Kao i svakom mišiću, i vašem je srcu potrebna odgovarajuća hidratacija da bi pravilno funkcioniralo. Ako ne pijete dovoljno vode, vaše srce ne može pumpati krv tako učinkovito, podižući broj otkucaja srca i smanjujući krvni tlak. Održavanje zdravlja srca jedna je od najvažnijih blagodati pijenja vode. "Ako niste dovoljno hidratizirani, dodatno opterećujete srce i ono mora napornije raditi kako bi obavljalo svoj posao", kaže Bruning.

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

 

 

Photo: None

Komentari 0