Life&style

4 situacije u kojima je bolje da ne piješ vodu - zar i to postoji?

  • Koiko si puta već čula da svakodnevno treba piti puno vode? Kako je onda moguće da je u nekim situacijama loša?
  • Da, da, i najzdravije piće na svijetu može naškoditi našem organizmu
  • Pogledaj kada je proporučljivo stati s konzumacijom tako zdrave H2O

Voda je najzdravije piće. Trebalo bi je popiti barem dvije litre na dan. Ništa ne može tako dobro ugasiti žeđ kao voda. Voda ima nula kalorija. Bez vode ne bismo mogli živjeti. Voda ima i dodatne koristi za zdravlje: čisti tijelo od toksina, poboljšava probavu, hidratizira i našu kožu pa se bore smanjuju... Zaboga, pa kad dođemo u situaciju da ju je LOŠE piti?!

Možda vas zanima Konačni odgovor: Je li, dakle, zdravo piti vodu za vrijeme jela ili ne? Rubrika Life&style Life&style

1. Nakon što si se dobro najela

Baš si lijepo napunila želudac i onda popiješ još i čašu vode... Pa, ako je trbuščić sasvim pun, kod će jadan strpati još dva, tri decilitra vode? Mogao bi te zaboljeti, ti dobiti osjećaj težine u želucu i/ili se osjećati naduto. Razlog je jasan - nema više mjesta.

2. Odmah nakon vježbanja

Dobro si se oznojila u dvorani ili si otrčala podužu rutu? Naravno da se nakon intenzivnog vježbanja osjećaš vrlo žedno. Tijelo je znojenjem izgubilo tekućinu i dehidriralo je, naravno da sad traži svoje. Ipak, čaša vode sad nije optimalan izbor. Da, riješit će te žeđi, ali običnom vodom ne možeš nadoknaditi sve što je tijelo izgubilo pojačanim znojenjem, na primjer natrij i kalij. Potrebno je nadoknaditi elektrolite. Možeš popiti kokosovu vodu ili neki posebno formulirani napitak.

3. Ako si već popila puno vode

Priznajemo, rijetko se događa, ali moguće je popiti i toliko puno vode da to ugrozi zdravlje. Prevelika količina popijene vode može poremetiti ravnotežu soli u tijelu odnosno uzrokovati manjak natrija. Trkači maratona su dobar primjer. Kada tijekom utrke (i nakon nje) stalno piju vodu, stanice u tijelu bubre te možemo osjetiti glavobolju, mučninu, povraćati, a u najdrastičnijim slučajevima i moždani udar. No za to je ipak potrebno popiti puno litara vode. 

Možda vas zanima Želiš li napraviti nešto dobro za svoje tijelo, popij čašu tople vode. Ovo su razlozi... Rubrika Life&style Life&style

4. Ako ti je mokraća prozirna

Posjet WC-u dobar je orijentir pijemo li dovoljno vode. Boja mokraće je indikator - ako je blijedo žuta, poput limunade to je pokazatelj da si popila dovoljno vode, baš toliko koliko treba. Ako je mokraća skoro pa sasvim prozirna trebaš usporiti s konzumacijom vode.

 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0