Life&style

Ovu pogrešku vjerojatno činiš kad koristiš jaja u pripremi kolača, a jednostavno ju je izbjeći

  • Mnoge od nas će se uskoro s radošću latiti pripreme božićnih kolača i slastica, a mi znamo kako ćeš biti sigurna da će oni ispasti onako kako si zamislila
  • Često smo pri slijeđenju recepta sklone zanemariti veličinu jaja koja koristimo u njemu, a to se nepovoljno može odraziti na okus i teksturu pripremanih slastica
  • Otkrivamo ti kako premostiti ovaj problem, a tu je i jedna jednostavna tablica koja bi ti narednih dana mogla biti od koristi

Premda djeluje kao lak zadatak, vrsne domaćice znaju kako iza pečenja kolača zapravo stoji pravi niz uspješno obavljenih zadataka. Primjerice, nije svejedno hoćeš li u nekom receptu koristiti oštro ili glatko brašno jer bi pogrešna upotreba mogla znatno utjecati na završi rezultat, odnosno izgled i teksturu kolača. Slična pravila vrijede i za korištenje praška za pecivo, sode bikarbone i/ili vanili šećera.

Možda vas zanima Olakšaj si! S pomoću ova tri trika ćeš puno lakše izvaljati tijesto Rubrika Life&style Life&style

No, jesi li ikada vjerno pratila recept, a rezultat je ipak bio razočaravajuć? Primjerice, torta nije bila dovoljno gusta, a domaća pita od jabuka doimala se bezukusno... Razlog tome možda leži u jajima koje si odabrala pri pripremi slastica. Poznati slastičari upozoravaju kako nije dovoljno posegnuti za prvim jajetom koje imamo u hladnjaku već bismo prvo trebale obratiti pažnju na njihovu veličinu. Naime, jaja koja odabereš mogu imati veliki utjecaj na teksturu i okus pečenih proizvoda.

 | Autor: Shhuterstock Shhuterstock

Možda vas zanima Nakon što ovo pročitaš, vjerojatno nikad više nećeš bacati ljuske od jaja u smeće Rubrika Life&style Life&style

Značajna razlika

Ovu situaciju sjajno je objasnila slastičarka Jocelyn Drexinger otkrivši za portal Mashed sljedeće: "Ako u tijestu nema dovoljno jaja, neće moći ući dovoljno zraka, a to će dovesti do toga da će tijesto biti gušće zbog nižeg omjera tekućine i suhih sastojaka. Također, to će rezultirati gustom, nedovoljno izdignutom, utonulom ili čak mrvičastom teksturom, ovisno o vašem receptu. S druge strane, ako stavite previše jaja u tijesto, mogli biste završiti s pretjerano spužvastom ili čak gumenastom teksturom."

Dakle, ako recept navodi određenu veličinu jaja za upotrebu pridržavaj je se do zadnjeg slova. Zamjena jedne veličine jaja drugom bi mogla uzrokovati značaju razliku.

 | Autor: Shhuterstock Shhuterstock

Možda vas zanima Recept koji je zapalio društvene mreže: slasna jaja iz pećnice Rubrika Life&style Life&style

Obrati pozornost na veličinu

Veličina jaja trebala bi biti naznačena na ambalaži. Prema pravilniku o kakvoći jaja, kategorije veličine su "S", što znači small ili malena jaja, čija je masa manja od 53 grama, "M" (medium - srednja - od 53 do 63 grama), "L"  (large - velika - od 63 do 73 grama) i "XL", odnosno vrlo velika jaja čija je masa veća od 73 grama.

 | Autor:

U slučaju da veličina jaja nije jasno određena receptom, slastičari sugeriraju da odabereš on velika, odnosno "L" veličine. Također, od koristi pri pripremi slastica može ti biti i navedena tablica koja prikazuje konverziju jaja ovisno o njihovoj veličini, odnosno koliko ti je primjerice jaja "S" veličine potrebno, ako nemaš traženu "L" veličinu.

Photo: Shhuterstock

Komentari 0