Life&style

3 brza recepta za ukusna jela koja ćeš pripremiti s ostacima namirnica iz zamrzivača

  • Kad si zadnji puta pogledala u dubine svog zamrzivača?
  • Vrijeme je da to napraviš i napraviš veliko spremanje 
  • S ovim izvrsnim receptima možeš iskoristiti mnoge namirnice iz zamrzivača koje se već dugo gomilaju ili su ti ostale od spravljanja jela 

„Ah, pa to se još može zamrznuti!“, bio je tvoj moto posljednjih mjeseci? I onda su ti se u zamrzivaču stvorili bermudski trokuti u kojima nestanu različite vrećice s namirnicama. Ili si na početku pandemije nemilice ubacivala sve i sva u zamrzivač? Potraži ta izgubljena blaga i sigurno ćeš ih moći potrošiti za neko od sljedećih jela

1. Zamrznuti kruh za talijansku panzanellu

Ultimativno jelo za stari kruh je talijanska salata od kruha zvana panzanella. Za to jelo možeš iskoristiti bilo koji kruh koji nađeš u zamrzivaču, ali tradicionalno se koristi bijeli kruh. 

Osim kruha, za dvije porcije ti treba sljedeće: 

• 3 velike rajčice 

• 1 krastavac 

• 10 kuglica mozzarelle 

• 3 režnjića češnjaka

• 1 glavica luka 

• svježe začinsko bilje (bosiljak, kopar, peršin)

• balzamični ocat

• maslinovo ulje 

• sol i papar

Priprema 

1. Nareži odmrznuti kruh na komade veličine zalogaja. Poprži ga na srednjoj vatri te na dosta maslinova ulja sa svih strana da postane fino hrskav. 

2. Oguli češnjak i luk pa nasitno nasjeckaj. Pomiješaj u posudi zajedno sa 4 žlice maslinova ulja, 3 žlice balzamičnog octa, malo soli i papra. 

3. Operi rajčice i krastavac, također usitni te dodaj dressingu u posudi. Potom sve dobro pomiješaj. 

4. Umiješaj kuglice mozzarelle i prženi kruh u salatu. Operi začinsko bilje, natrgaj na komade te pospi po jelu. 

Možda vas zanima S ovim trikom će pizza od dana prije opet meka i kao netom pečena Rubrika Life&style Life&style

2. Zamrznuto tijesto za pizzu za tursku pizzu 

Pizza je uvijek super! Ako imaš kod kuće tijesta za pizzu, a ne želiš spraviti klasičnu verziju, isprobaj ovu orijentalnu lahmacun varijantu. 

Osim tijesta za pizzu treba ti i sljedeće: 

• 1 rajčica

• 1 zelena i 1 crvena paprika

• 1 glavica luka 

• 2 režnjića češnjaka

• 200 g mljevene janjetine ili govedine 

• 2 žličice koncentrata rajčice 

• šaka svježeg peršina 

• maslinovo ulje 

• mljevena paprika (ljuta)

• papar i sol 

Za posluživanje: 

• 1 limun

• 1 glavica luka 

• peršin 

Priprema 

1. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva te također ugrij lim u pećnici. 

2. Napravi pire (finu kašu) od paprike, rajčice, luka, češnjaka i peršina. Kako ne bi bio prerijetki, stavi mješavinu u sito, a ocijeđenu tekućinu sačuvaj za kasnije. 

3. U drugoj posudi pomiješaj povrtnu kašu s preostalim sastojcima (dodaj sirovo mljeveno meso) u kompaktnu smjesu. 

4. Opcionalno: ako je smjesa previše suha, dodaj malo soka od povrća koji si sačuvala. 

5. Poklopi posudu te ostavi da odstoji nekoliko minuta. 

6. Stavi smjesu na tijesto za pizzu te pritisni. 

7. Peci oko 15 minuta u pećnici pa ukrasi opranim i nasjeckanim limunom, lukom i peršinom. 

Možda vas zanima Ubaci ovo voće u svoj doručak, nećeš vjerovati koliko pomaže pri mršavljenju Rubrika Life&style Life&style

3. Zamrznute bobice pretvori u desert od limuna i bobica

Imaš još zamrznutih bobica, a ne znaš što bi s njima? Onda spravi ovaj brzi i ukusni desert. 

Osim 250 g bobica potrebni su ti i ovi sastojci za 2 porcije: 

• 250 g svježeg malomasnog sira 

• 50 ml vrhnja 

• 2 žlice šećera ili meda

• ½ limuna

• 3 piškote

• 20 g čokolade

Priprema

1. Izmiksaj pola bobica sa 1 žlicom šećera ili meda, a drugu polovicu ostavi u hladnjaku. 

2. Istisni limun i naribaj koru, a za to je najbolje uzeti bio limun. 

3. Pomiješaj u kremastu smjesu sir s vrhnjem, preostalim šećerom/medom te sokom i korom od limuna. 

4. Razmrvi piškote te stavi kao prvi sloj u dvije čaše. Potom dodaj pire od bobica te kremu s limunom u slojevima. Zatim stavi još jedan sloj pirea od voća te na kraju voćni pire i preostale zamrznute bobice. Po želji dodaj i malo naribane čokolade. 

Ako želiš nešto mekši biskvit, stavi šalice s desertom na jedan do dva sata u hladnjak prije posluživanja. 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0