- Marljivo svake godine pečeš božićne kolače, ali imaš poteškoće s valjanjem tijesta?
- Bez brige, nisi jedina! Ali, to nije nešto što se ne može lako popraviti
- Otkrit ćemo ti tri trika s pomoću kojih ćeš lako izvaljati tijesto
U zimsko doba je pečenje kolačića, božićnog kruha i medenjaka nešto neizostavno. Ako imaš problema s valjanjem tijesta, onda ti pečenje kolača i nije baš toliko zabavno. Jednom se tijesto lijepi, drugi puta nije pravokutno, a treći puta se ne može nikako odvojiti od radne površine… Na sreću postoje tri trika s kojima će valjanje tijesta ubuduće biti puno lakše.
1. Brašno po radnoj površini
Kad je riječ o valjanju tijesta, mnogi pobrašne samo glatku površinu na kojoj se nalazi tijesto. Kad prelaziš po tijestu drvenim valjkom, često se tijesto zalijepi za valjak pa ne ispadne glatko. Kako bi to spriječila, uvijek pobrašni i valjak za tijesto.
2. Prko tijesto izvaljaj u prozirnoj foliji
Prhko tijesto ima dosta maslaca te se često lijepi i za dobro pobrašnjenu radnu površinu. Kako ga ne bi morala guliti sa radne plohe, postoji jedan jednostavan trik: stavi ga u prozirnu foliju. Prvo stavi na radnu površinu sloj folije, onda na to tijesto pa ga prekrij još jednim slojem folije. Tada ćeš ga izvaljati bez problema te potom spraviti ukusne kolačiće.
3. Kako pravokutno izvaljati tijesto
Za većinu božićnih kolačića je dovoljno okruglo izvaljati tijesto. Međutim, za neke kolače, poput pužića s cimetom, potrebno je tijesto izvaljano u oblik četverokuta. Ako si s time dosad imala problema, otkrit ćemo ti sjajan trik: s nožem ureži u kuglu od tijesta X, slobodno negdje do sredine. Tako će nastati četiri vrha. Uzmi ih i „otklopi“ tijesto, povuci uglove prema van. Dobit ćeš četverokutni osnovni oblik po kojem možeš izvaljati tijesto.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.