- Misliš da su šareni keksići u obliku zeca ili pilića za djecu, odnosno nemaš ih volje raditi za sebe?
- Kako bi bilo da si onda spraviš kekse „za odrasle“?
- Predlažemo ti da spraviš džin tonik kekse – ima li što bolje?
Ove godine je i tako sve drugačije pa je onda - uz obilje zečeva, jaja te raznih drugih uskršnjih motiva koji se skrivaju ispod brda čokolade – idealna prilika za nešto novo. Na primjer, za ove kekse „za velike cure“ – s džin tonikom. Savršeno za grickanje na kauču pred televizorom - eventualno s dragim, bez djece…
Sastojci
• 3 (bio) limete
• 250 g brašna
• 300 g šećera
• sol
• 2 žumanca
• 250 hladnog maslaca
• 6-7 žlica džina
• 200 ml tonika
• 125 g šećera u prahu
• prozirna folija
• papir za pečenje
Priprema
1. Zagrij pećnicu (ventilator) na 180 stupnjeva te obloži dva lima papirom za pečenje.
2. Operi limete vrućom vodom, posuši te fino naribaj koru. Potom koru pomiješaj s brašnom, 200 g šećera i prstohvatom soli. Dodaj žumanca, usitnjeni maslac te 5 žlica džina.
3. S pomoću miksera, a zatim rukama zamijesi glatko tijesto.
4. Razdijeli tijesto na dva komada te oblikuj od svakoga valjak (promjera oko 5 cm). Omotaj tijesto prozirnom folijom pa stavi na 30 minuta u hladnjak.
5. Dok čekaš, možeš popiti lagani džin tonik „za dušu“.
6. Kuhaj tonik sa 100 g šećera oko 3 minute. Oguli sve limete tako da otkloniš bijelu kožu, a zatim ih nareži na tanke ploške te ostavi da odstoje u sirupu od tonika.
7. Sada od svakog valjka odreži po 1 cm debelu plošku te raspodijeli po limovima.
8. Posuši ploške limete, stavi na krugove od tijesta, lagano pritisni te peci 15-20 minuta do zlatnožute boje. Izvadi te ostavi da se ohladi.
9. Za preljev pomiješaj šećer u prahu i 1-2 žlice džina. Nakapaj time kekse te ostavi da se posuši.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.