Life&style

Ovo su najvažnija pravila za uređenje spavaće sobe dostojne naslovnice magazina o interijerima

  • Spavaće sobe više nisu samo prostori u kojima spavamo, već se u njima opuštamo i tijekom dana te provodimo slobodno vrijeme s našim najdražima
  • Iako je lakše urediti velike spavaće sobe koje pružaju više raznolikih mogućnosti, i veličinom skromne spavaće sobe mogu izgledati jednako šarmantno
  • Od boje zidova do podova i završnih detalja poput zavjesa i zastora koji će učiniti veliku razliku, ovo je sve na što je potrebno obratiti pažnju prilikom stvaranja spavaće sobe na kojoj će nam svatko pozavidjeti
  • Pročitaj više: Dizajneri preporučuju ovih 12 jednostavnih promjena u dnevnoj sobi za instant dojam luksuza

Spavaće sobe su posljednjih godina od prostorija u kojima smo spavali i držali odjeću postale jednako važne kao i ostale prostorije u domu i one u kojima se opuštamo nakon napornog dana na poslu, ali i provodimo kvalitetno vrijeme s našim najdražima. Evolucija spavaćih soba tako je rezultirala potrebama da ih dizajniramo uključujući sve značajke potrebne za idealan san, ali i one koje će ovom prostoru dati notu topline i šarma. U praksi to znači odabir savršene nijanse zidova, rasporeda, podova, madraca i posteljine, ali i prozorskih zavjesa, rasvjete, namještaja i drugih detalja

 | Autor: Instagram @thelopezhome Instagram @thelopezhome

U moru lijepih boja, nije svaka jednako dobra opcija

Shema boja naše spavaće sobe trebala bi nadopunjavati ostale boje u kući kako bi izgledala skladno i lijepo. Možemo birati između raznih nijansi ovisno o tome koja nam najviše odgovara, a one koje se za spavaće sobe ne preporučuju jesu crvena, ljubičasta, smeđa, narančasta i žuta. 

Odlična metoda za odabir savršene boje je biranje triju omiljenih nijansi među stvarima koje već imamo kod kuće, poput kauča, slike, ukrasnih jastuka ili šala. Odabir omiljenih boja svest će naše opcije na 15 do 18 sličnih nijansi s palete boja, a sve što potom trebamo učiniti je odlučiti koju od ovih boja želimo koristiti za zidove, a koje na podu, zavjesama i ostalim detaljima. Dodatno će prostor učiniti posebnijim zidovi s efektom samta ili baršuna koje možemo lako postići bojenjem jednog zida u satensku boju, a susjednog polusjajnim završnim premazom u istoj boji.

 | Autor: Instagram @julia_baya Instagram @julia_baya

Dobar raspored zlata vrijedi

Bitan dio dizajna spavaće sobe je određivanje načina na koji želimo da se prostor koristi. Ako želimo da naša spavaća soba služi prvenstveno svojoj funkcionalnoj svrsi, moramo pažljivo razmisliti o njezinom rasporedu, a njega će u najvećoj mjeri diktirati veličina i oblik prostorije.

Možda vas zanima Jedna od najslavnijih dizajnerica interijera podijelila je svoje top savjete za uređenje doma Rubrika Life&style Life&style

Krevet bi nam svakako trebao biti prioritet jer će on kao središnja točka spavaće sobe utjecati na njezinu praktičnost, estetiku i atmosferu. Kako bismo maksimalno povećali i iskoristili prostor, krevet je najbolje smjestiti uz najduži zid sobe gdje neće biti drugog namještaja, a komode postaviti s obje strane.

 | Autor: Instagram @ourchaletbungalow Instagram @ourchaletbungalow

Uklanjanje nereda ključno je za stvaranje opuštajućeg okruženja, a što znači da bismo zadržite trebali samo osnovne i najpotrebnije stvari. Ukoliko govorimo o malenoj sobi, ili pak onoj neobičnog oblika, prostor ćemo najbolje iskoristiti ugradbenim namještajem po mjeri, a kao inspiracija za uređenje nam može poslužiti i arhitektura zgrade. Postavljanje krevet uz na primjer stari kameni zid odličan je način da istaknemo taj zid i iskoristimo njegov izgled kao dekoraciju.

Kruna svake raskošne spavaće sobe je povezana kupaonica gdje se možemo opustiti u kadi prije spavanja, naravno, ukoliko je to opcija. Dobra ideja je i integrirati spavaću sobu i ormar u jedan prostrani prostor, a koristeći ideje za garderobu, čak se i skromna spavaća soba može više i bolje iskoristiti.

 | Autor: Instagram @_neufoctobre_ Instagram @_neufoctobre_

Pod spavaće sobe važniji je no što mislimo

Osim što je u stanju na najbolji mogući način istaknuti prostor, ali ga isto tako i nagrditi, za pod u spavaćoj sobi jednako je važno i da je praktičan koliko i estetski odgovara našem ukusu. Uz to što je važno da nam je privlačan izgledom, bitno je i da je izdržljiv, da se lako čisti i pruža osjećaj ugode pod bosim nogama te da, naravno, upotpunjuje uređenje spavaće sobe.

Tapison, parket, laminat, pločice, vinil ili linoleum samo su neke od opcija podova koje možemo odabrati za svoju spavaću sobu, a svaka od spomenutih opcija dolazi sa svojim prednostima i nedostacima. Parketi mogu u startu koštati puno, ali će uz pravilno održavanje trajati dugo, a ako smo ograničeni budžetom, ne možemo pogriješiti ni s podovima od laminata, vinila ili obojane borovine jer sva tri uspješno kopiraju izgled pravog drvenog parketa uz značajno pristupačnije cijene.

Možda vas zanima Dizajneri otkrivaju trikove uz koje će spavaća soba izgledati veće - bez ikakve investicije Rubrika Life&style Life&style

Na madracu je bolje ne štedjeti

On se možda ne vidi kao sam okvir, no madrac je uvjerljivo najvažniji dio našeg kreveta. Na njemu spavamo i on podupire naše tijelo tijekom sna pa je važno da odaberemo kvalitetan madrac koji najbolje odgovara našim potrebama. Loš madrac može uzrokovati bolove u leđima, glavobolje, bolove u vratu, ramenima i druge probleme povezane s lošim navikama spavanja, a oni najbolji jesu oni koji su izrađeni od visokokvalitetnih materijala i koji pružaju čvrstu potporu za naše tijelo.

Također je važno da naš krevet bude opremljen kvalitetnom posteljinom koja se neće pretjerano gužvati. Odabrati bismo trebali  izdržljivu posteljinu s velikim brojem niti, ukoliko preferiramo pamuk, a posteljina od lana odlična je opcija za sve one koji nemaju  vremena ili ne žele glačati posteljinu.

 | Autor: Instagram @interior_flo Instagram @interior_flo

Prozori u spavaćoj sobi zaslužuju posebnu pažnju

Uređenje prozora naše spavaće sobe može učiniti da prosječan prostor u trenu izgleda luksuznije. Poput privlačnih umjetničkih djela, kreativno ukrašavanje prozora može nadopuniti i zaokružiti prostoriju ili pak biti u suprotnosti sa svim preinakama koje smo ranije uključili u priču. 

Bijeli zastori su na primjer klasika s kojom se ne može pogriješiti, no crni će prostoriji dati poseban šarm i omogućiti ugodan prostor. Naizgled jednostavnu sobu možemo učiniti zanimljivijom tako što ćemo objesiti zavjese i raskošne dekore od poda do stropa, a ako govorimo o spavaćoj sobi skromnih dimenzija i s malo prirodnog svjetla, najbolje je odabrati prozračne i svijetle tkanine. 

 | Autor: Instagram @tiny_victorian_home Instagram @tiny_victorian_home

Photo: Instagram @west_barn

Komentari 0