Life&style
Uređenje dnevne sobe

Dizajneri preporučuju ovih 12 jednostavnih promjena u dnevnoj sobi za instant dojam luksuza

Ako se želi 'podići' prostor, a osobito dnevna soba, treba je učiniti prostorom koji funkcionira da se u njoj osjećamo superugodno. Treba razmotriti svaki element sobe, od prostirke do rasvjete te svaki komad lijepo ukomponirati, a ipak soba ne treba izgledati kao da je previše stilizirana ili inscenirana. Ne postoji niti jedan oblik, boja ili print koji se ističe, a ipak ti sve u sobi daje razlog da obratiš pažnju.

Vrhunski dizajneri podijelili su najbolje savjete o tome kako možeš jednostavno podići svoju dnevnu sobu u trenu i dati joj onu laganu, sofisticiranu vibru.

Možda vas zanima Dizajnerica otkriva kako u vlastitoj spavaćoj sobi stvoriti ugođaj hotela s pet zvjezdica Rubrika Life&style Life&style

1. Dodaj draguljaste tonove 

Duboke draguljaste nijanse sinonim su za sofisticirane interijere i brzi način da podigneš dnevni boravak. Očigledno mjesto za unos ovih raskošnih nijansi je kauč kakav se vidi u ovoj inače prilično neutralnoj dnevnoj sobi koju je dizajnirao Niche Interiors. 

Dodavanjem boje svojim većim komadima namještaja osiguravaš da će ti komadi i te boje biti u fokusu, čak i ako se držiš meke palete negdje drugdje u sobi. Međutim, ako nisi u potrazi za novim kaučom, duboki zeleni tepih ili raskošna stolica imat će sličan učinak.

Kako bi doista podigla dnevnu sobu, počni s jasnim smjerom dizajna i paletom boja te rano odluči koji će komadi biti zvijezde sobe. U ovom prostoru živopisne smaragdno zelene sofe stvaraju dramu i privlače pogled prema glavnom prostoru za sjedenje. Izrazita rasvjeta još je jedan siguran način da podigneš dnevnu sobu. Obrati pažnju na razmjere i svakako uključi više izvora svjetlosti u prostoriju.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

2. Ispuni dnevnu sobu karakternim komadima

Lijepi prostori su prostori koji su ispunjeni osobnošću, karakterom i dubinom, stoga uvijek razmisli o tome što unosiš u svoju dnevnu sobu – govori li to nešto o tebi i tvom stilu? Znači li ti ovaj komad nešto? Što će dodati sobi i kako će funkcionirati s ostatkom prostora?

Stručnjaci za uređenje interijera kažu kako se trebaš pobrinuti da prostor ima narativ ili priču, a onda bi se sve ostale komponente trebale odnositi na to. Uloži u kvalitetan, bezvremenski izrađen namještaj. Ne treba puno, ali odabrani komadi bit će važni za tebe i priču prostora. Super su jedinstveni vintage komadi iz sredine stoljeća jer su to posebne baštine koje uvijek imaju priču za ispričati!

Umjetnost ti treba donositi radost i dragocjena je dugoročna investicija. Prekrasan kvalitetan tepih će dodati sloj vještine, dimenzije i dubine te unijeti toplinu i teksturu u prostor. Rasvjetna oprema također je ključna. Soba se može osvijetliti kako bi se stvorila drama i istaknule teksture prostora. Prekrasno rasvjetno tijelo dat će oblik zidu i stropu.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

3. Izbjegavaj se previše voditi trendovima

Nemoj dopustiti da te vode trendovi. Soba koja slijedi samo jedan trend u svakom komadu i dekoraciji može riskirati dojam da je ravna i izrezana iz prostora. Inspiriraj se različitim aspektima trendova u dizajnu interijera, ali uključi ih na svoj način i spoji ih u isti prostor.

Lijepo je kada prostorija nije podređena jednom dizajnerskom trendu, nego postoje različiti završni slojevi, teksture, a starinski su komadi pomiješani s novim.

Prekrasna i promišljena upotreba teksture je od velike važnosti kada želiš podići prostor i dodati mu zanimljivost. Također, želiš li na brzinu dodati neki dodatni dizajnerski detalj, stiliziraj svoj prostor! Pogledaj svoj stolić za kavu ili police za knjige i dodaj cvijeće, knjige na stolić za kavu, ukrasne komade ili male skulpture.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

4. Mijenjaj oblike i veličine

Najbolje dnevne sobe nikada nemaju očito mjesto na koje se možeš dugo fokusirati. Jednostavan način da to postigneš je mijenjanje oblika i veličina. Nemoj dopustiti da previše komada bude na istoj razini, svakako postavi stvari na različitim visinama unutar sobe. Zainteresiraj se i oblicima, odaberi zaobljene siluete koje će u prostoriji stvoriti mekoću i lakoću.

Dizajniranje lijepog dnevnog boravka izvrsna je prilika da postaneš kreativna i izraziš svoje interese i stil dizajna. Najprije razmisli o cjelokupnoj shemi boja prostorije i odaberi boje koje se međusobno slijevaju i stvaraju kohezivnu atmosferu. Zatim odaberi privlačne komade namještaja u raznim oblicima i veličinama kako bi izazvala interes.

Razmisli o dodavanju jedinstvenih akcenta, kao što su umjetnička djela i dekor, kako bi sobi dala više osobnosti. Na kraju dodaj nekoliko upečatljivih komada, poput tepiha ili lustera, kako bi oživjela sobu. Pažljivim razmišljanjem i odabirom rasvjete za dnevnu sobu možeš stvoriti zadivljujući prostor koji će zasigurno biti i moderan i funkcionalan.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

5. Stvori 'dizajnerske trenutke' unutar svog prostora

Police za dnevnu sobu vrhunsko je rješenje za izradu izloga koji će brzo podignuti tvoju dnevnu sobu i dati joj potencijalno osvježenje bez potrebe za ulaganjem u bilo što novo. Tri ključna savjeta koja imamo za odabir savršenih polica su da izbjegavaš parne brojeve, mijenjaš visine i ne zaboraviš uključiti nešto negativnog prostora, tj. ne moraš napuniti svoje police do vrha.

Sve što je potrebno je pažljivo odabran predmet da oživiš kutak…

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

6. Kreiraj upečatljiv oblik

Ako želiš poboljšati dizajn svoje dnevne sobe, razmisli o dodavanju upečatljivih komada kao što su jedinstveni komad namještaja ili privlačna umjetnička djela. Korištenje ove tehnike može poboljšati cjelokupni izgled dnevne sobe dodavanjem upečatljive žarišne točke i stvaranjem vizualnog interesa i dubine cjelokupnoj estetici prostora.

Rasvjeta dnevne sobe također može igrati ključnu ulogu u podizanju ukupnog ambijenta prostora, stoga razmisli o dodavanju hrabrih rasvjetnih tijela iznad glave kako bi privukla poglede i stvorila vizualni interes. Odabirom pravog lustera vlasnici kuće mogu transformirati svoju dnevnu sobu u luksuzan i moderan prostor koji odražava njihov osobni ukus i stil.

Već imaš rasvjetu? Nova nijansa nepravilnog oblika bit će velika razlika.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

7. Pomiješaj staro i novo

Do sada se puno govori o tome da je najjednostavniji način za podizanje dnevne sobe osigurati da tvoja soba priča priču. Jednostavan način da stvoriš narativ sa svojim prostorom je miješanje stilova i razdoblja. Čak i ako te privlači jedan izgled ili razdoblje uređenja interijera, stvori male kontraste u svom prostoru dodavanjem aspekata izvan tog stila.

Preporučili bismo da se držiš stila koji doista voliš za svoje veće komade namještaja, a zatim upotrijebiš svoj dekor i manji namještaj da dodaš nešto drugačije. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

8. Stvori središnji dio s prirodnim prikazom

Toliko je prekrasnih ideja koje možeš uzeti iz ove dnevne sobe, ali nešto što možeš lako ponovno stvoriti je 'posuda' s granama. Ovo je trend koji često vidimo kao pomalo suvremeni, minimalistički pogled na svježe cvijeće. Rasporedi neke veće grane u jednostavnu vazu kako bi u trenu stvorila žarišnu točku svoje dnevne sobe. Provjeri što raste u tvom vlastitom dvorištu, a što možeš koristiti u zatvorenom prostoru – besplatno i sezonski. Zajamčeno će trajati dulje od cvijeća i bolje je prikladan za opušteniji, rustikalni prostor.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

9. Stvori uzvišeni dojam sa zavjesama pune visine

Ovo je doista jednostavan trik za učiniti dnevnu sobu elegantnijom i dati iluziju uzvišenijih dimenzija. Zavjese u dnevnoj sobi uvijek spuštaj do poda – postoji nešto tako nezgrapno u zavjesama koje samo lepršaju na dnu prozora. I, gdje je to moguće, podigni zavjese dobrih nekoliko centimetara iznad vrha prozora. Tvoji će prozori odmah izgledati veći, a stropovi će odmah izgledati viši.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

10. Istakni arhitektonska obilježja tapetama

Tapete su tako jednostavan način da podigneš dnevnu sobu, donose šarm, karakter i boju, a možeš biti hrabra ili suptilna koliko god želiš s uzorkom. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

11. Stvori slojeve boja i kontrasta

Kako bi poboljšala dnevnu sobu, važno je dodati slojeve boje i kontrasta. Bez ovih elemenata soba može izgledati jednolično i bez osobnosti. Boja se može unijeti kroz predmete kao što su jastuci, tepisi, dodaci i umjetnička djela, koja igraju ključnu ulogu u prostoru.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

12. Unesi malo zelenila

Lako i brzo, dodavanje zelenila dnevnoj sobi može je u trenu podići na višu razinu. Osim boja i kontrasta, zelenilo se smatra važnom značajkom prostora. Bilo da je uneseno kroz biljke, cvijeće ili stablo u zatvorenom prostoru, zelenilo pridonosi stvaranju atmosfere dobrodošlice i doma.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Možda vas zanima IKEA ima nove proizvode: proljetnom kolekcijom vladaju floralni uzorci, boje zalaska sunca i prirodne teksture Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0