Life&style

Ovih 20 stvari profesionalni kuhar nikad ne bi napravio u kuhinji, radiš li ih ti?

  • Veliki kuhari, chefovi poznatog restorana, provode po čitave dane u svojoj kuhinji pokušavajući stvoriti idealnu kombinaciju okusa, mirisa i boja

  • Oni o kuhanju znaju sve i ovih 20 pogrešaka uvijek nastoje izbjeći

  • Očekuju od tebe da ih pročitaš i da idući put u kuhinji budeš potpuno spremna

Ako želiš što bolje kuhati u svojoj vlastitoj kuhinji, postoje neke stvari koje moraš znati, a od koga ćete dobiti najbolje savjete ako ne od - profesionalaca. Vrhunski chefovi složili su popis stvari koje ne bi trebali raditi u kuhinji i otkrili kako to oni rade.

Kako pržiti na vrućem ulju

Kad iz visine bacimo meso ili ribu na vruće ulje da bi se izvana jako zapeklo, vjerojatno ćemo se opržiti jer će nam vruće ulje naglo prsnuti. Najbolje je to riješiti tako da kad namirnicu trebamo spustiti u jako vruće ulje, posudu malo nakrenemo i meso spustimo u posudu na onom dijelu gdje nema ulja, a tek onda polako posudu ispravimo da se ulje 'vrati na mjesto'. Posudu pomičite polako i pazite na plamen.

Recept nije svetinja

Najgluplja pogreška kuhara amatera, koju profesionalac ne bi nikad napravio: opsjednutost svakim detaljem recepta. Amateri recept često tretiraju kao nešto što se ne smije mijenjati, a za prave chefove recept je niz smjernica, ne zakon. Doduše, nitko od nas amatera nema kod kuće smočnicu opremljenu sa stotinu sastojaka, začina, trava, što znači da moramo razmišljati brzo i kreativno kad kuhamo. Amateri bi, recimo, mogli tikvice zamijeniti s bučom ili bundevom, a vinski ocat jabučnim. Upravo je u tome užitak kuhanja, u kretivnom skretanju s recepta, pronalaženju vlastitog rješenja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Svega previše

Većina amatera kupuje i priređuje previše hrane. Kad kuhamo za prijatelje, ne trebamo računati s više od 300 grama protiena po osobi, 250 grama povrća i isto toliko ugljikohidrata. Bit će dovoljna jedna zdjelica salate.

Hladna tava

Uštedjet ćeš vrijeme ako zagriješ lonce i tave dok pripremaš meso ili povrće. Profesionalni kuhari uvijek hranu stavljaju u zagrijano suđe. To je posebno važno kad priređujemo meso.

Jeftiniji sastojci da uštedimo vrijeme

Ponekad žene da bi kupovinu hrane obavile što brže nabavljaju baš sve, i meso i povrće, u hipermarketima. Ili kupuju gotovi bešamel umak, gotove marinade i druge umake. Umjesto svježeg povrća zaleđeno proglašavaju jednako dobrim, a time zapravo riskiraju da na koncu dobiju puno lošije jelo. Ako naučiš sve o namirnicama, kako izgledaju kad su svježe, kako kupiti najbolje, ako pri tome naučiš kako ih se doista kuha, obično svakodnevno jelo, pretvorit ćeš u gurmanski praznik.

Voće i povrće izvan sezone

Nemoj zimi kuhati jelo koje se radi s ljetnim povrćem ili voćem. Kao prvo, to će te više koštati, a namirnice će biti bezukusne kao vodene rajčice bez okusa. Kad tražiš recept koji želiš skuhati, biraj seoznski, jelo će ti biti ukusnije.

Meso i riba direktno iz hladnjaka

Nikad nemoj pripremati meso ili ribu veoma hladne, iz hladnjaka. Najbolje je da meso ili ribu izvadiš 15 do 20 minuta prije nego što ga počneš pripremati. Tako će se tvoje meso jednolično pržiti. Kad je riba isuviše hladna, ispeći će se vanjski dio, a iznutra, gdje je bila hladnija, neće.

 

Ne kušaš hranu koju pripremaš

Kuhari kušaju svoju hranu dok je pripremaju, u svim fazama. Amateri često kušaju tek na kraju, kad je prekasno da okus poboljšaju i prodube.

Raskuhano povrće

Amateri često prženo povrće prekuhaju. Profesionalci vole hrskavo povrće, pogotovo brokolu i karfiol.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Teflon tave

Nemoj upotrebljavati teflon tave, osim ako pripremaš jaja. Njih i profesionalci peku na tavi sa zaštitnim slojem. Neke žene baš sve kuhaju u teflonskom posuđu i to im ubija pravi okus hrane. Nabavi barem jedan jako dobar stainless steel lonac s debelim dnom ili tavu od gusa. Ako se bojiš da će ti se meso i drugi proteini zalijepiti, ulje stavi tek kad se posuda jako zagrije i neće ti se lijepiti, a meso će ti stvoriti finu vanjsku koricu koja je garancije dobrog okusa jela.

Puna kuhinja suđa

Profesionalni kuhari uvijek peru suđe dok kuhaju i za sobom ne ostavljaju kaos. To mogu zato što uvijek kad počinju kuhati imaju urednu kuhinju. Perilica za suđe im je ispražnjena pa je mogu puniti s prljavim suđem, a velike komade peru ručno i odlažu da se suše na praznoj polici.

Možda vas zanima Imamo odličan prijedlog za brz i jednostavan ručak - a znamo i super trikove za kuhanje savršene tjestenine! Rubrika Život Život

Mikrovalna pećnica

Većina profesionalnih kuha grozi se kuhanja u mikrovalnoj pećnici. Kad nešto podgrijavaju, prvo zagriju maslac i na vruć maslac bace jelo od jučer ili podgrijavaju na pari.

Ista daska za sve

Koristi drugu dasku za rezanje za svaki sastojak recepta, pogotovo kad režeš svježe pile zbog opasnosti od salmonele. Voće, povrće i meso ne reži na istoj dasci, nabavi ih nekoliko.

Ne paziš na vrijeme kuhanja

Profesionalni kuhari znaju što se kuha najduže i uvijek od toga kreću, a ono što se kratko kuha, ubacuju posljednje. To izgleda samorazumljivo, ali nemaš pojma koliko ljudi počne rezuckati povrće, a nije pristavilo vodu za tjesteninu da zakuha.

Ne čitaš recept do kraj

Mnogi amateri ne pročitaju recept do kraja kad počinju kuhati. To uvijek trebaš napraviti. Ne samo popis satojaka, nego i upute, korak po korak. To je važno jer ćeš tako provjeriti da imaš baš sve što ti je potrebno od pribora za kuhanje i da se nećeš zapetljati u nešto neizvedivo.

Ribu pripremaš unaprijed

Nikad nemoj ribu pripremiti unaprijed i podgrijati prije nego je poslužiš. Najbolje je da ribu posoliš i pripremiš neposredno prije nego što je poslužuješ. Isplati se.

Možda vas zanima U vodu za tjesteninu treba doliti ulje, a kuhano jaje isplahnuti vodom? 5 najčešćih zabluda u kuhinji i pravi odgovori Rubrika Life&style Life&style

Začine dodaješ kad je jelo već kuhano

Mnogi amateri dodaju začine kad su jelo već napravili. No, to je greška jer se jelo mora kuhati sa začinima da bi dobilo puninu okusa. Profesionalni kuhari preporučuju da začine dodamo već kad pirjamo luk i češnjak, a tek potom dodajemo meso i sve ostalo što se ide u jelo da bi bilo savršenog okusa. Kad se začini pomiješaju s vrućim uljem, to pomaže da razviju svoju aromu do kraja, a onda se savršeno stope s jelom.

Pretjerano soliš

Nemoj jelo presoliti! Ako pripremaš složenac s mnogo sastojaka koje pripremaš jedan po jedani začiniš, a tek kasnije pomiješaš, može ti se dogoditi da jelo ispadne preslano.

Nisi priredila sastojke

Prije nego što počneš kuhati, svakako nareži i pripremi sve sastojke kao profesionalni kuhari. Moglo bi ti se dogoditi da ti jedan od sastojaka zagori jer si nešto drugo počela sjeckati ili prati, a mogla bi neki od stastojaka i zaboraviti u brzini. Osim toga, stvara ti se velika gužva i nered oko štednjaka, a to svakom kuharu smeta. Sve pripremi unaprijed i kuhat ćeš opušteno i sitematično.

Noževe pereš u perilici

Profesionalni kuhar ne bi nikada svoje dragocjene noževe stavio u perilicu. Od jakih prskalica noževi se brže istupe i teško ih je poslije vratiti u savršeno stanje. Osim toga, profesionalni kuhari svoje noževe konstantno oštre.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0