Prema legendi, kuhar austrijskog cara Franje Josipa I nikako nije uspijevao napraviti klasične palačinke pa ih je služio u ovoj verziji
Pogađaš, riječ je o austrijskom tradicionalnom desertu poznatom po nazivu Kajzeršmarn (njem. Kaiserschmarrn) ili carski drobljenac koji se temelji na bazi tijesta za palačinke, a dobio je pridjev carski jer ga je austrijski car Franjo Josip I naprosto obožavao. Za njegovu pripremu potrebno ti je svega 20 minuta i minimalno truda. Nama je to dovoljno da ga isprobamo. Recept ti donosimo u nastavku:
Sastojci:
4 jaja, 250 ml mlijeka, 40 g šećera, 50 g maslaca, 160 g glatkog brašna, sol, šećer u prahu ili drugi prilozi po želji
Priprema:
1. Za početak odvoji žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka istuci čvrsti snijeg. Žumanjcima dodaj mlijeko i brašno, malo ih posoli i izmiješaj u glatku smjesu.
2. Pomiješaj smjesu od žumanjaka s tučenim snijegom i sve zajedno izmiješaj.
3. U većoj tavi rastopi maslac, a potom ulij cijelu smjesu.
4. Donju i gornju stranu ispeci na srednje jakoj vatri (kao da praviš veliku i debelu palačinku), a zatim sve lopaticom ili vilicom natrgaj na veće komade.
5. Još malo sve peci uz lagano okretanje i istresi na tanjur.
Svoje carske palačinke serviraj posute šećerom u prahu ili po želji začini nekim drugim prilozima. Mi predlažemo čokoladu, svježe voće ili marmeladu koji su neizostavni uz palačinke - u svim verzijama. Ili sama smisli neki novi dodatak...
Ako, pak, misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendice na nagradni natječaj https://gastro.24sata.hr/
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.