Život

Imamo odličan prijedlog za brz i jednostavan ručak - a znamo i super trikove za kuhanje savršene tjestenine!

  • Tjestenina je idealno jelo za ove vruće ljetne dane kada nam se ne da stajati uz štednjak više od 20 minuta
  • Kako bi ju svaki put skuhala savršeno, donosimo ti nekoliko korisnih trikova i savjeta 
  • Osim toga, podijelit ćemo s tobom i genijalan recept za brzu, jednostavnu i prefinu tjesteninu s umakom od rajčice!

Nema boljeg jela za ove vruće ljetne dane od jednostavne tjestenine koja se priprema u svega nekoliko minuta. Odličan je izbor kada želiš pojesti nešto ukusno i hranjivo, a ujedno izbjeći stajanje uz štednjak više od 15 minuta. Svi je obožavamo jer je sama po sebi jelo i većina recepata ne zahtijeva dugotrajnu pripremu što znači da možeš dobiti obiteljski obrok na stolu u samo nekoliko minuta. Zato ti u nastavku donosimo odličan, brz i jednostavan recept za odličan ručak!

Brz recept za vruće ljetne dane 

Zbog velikih vrućina ljeti nam se obično ne da kuhati pa su hladne salate s tjesteninom vrlo popularne. No to nije jedini način da ove sezone uživaš u slasnoj tjestenini koju možeš pripremiti u vrlo kratkom roku. Za ovo jelo ne treba ti više od 20 minuta pripreme pa ako nemaš ideje za sljedeći ljetni ručak, pripremi ovu jednostavnu i brzu tjesteninu s umakom od rajčice!

Za pripremu ti je potrebno sljedeće:

U većoj dubljoj tavi kratko poprži kozice na malo maslinovog ulja. Kozice su osjetljive pa im ne treba duga termička obrada, stoga ih nakon nekoliko minuta izvadi iz tave. Zatim u istu posudu dolij još malo maslinova ulja pa na njemu isprži sitno nasjeckan luk. Dodaj češnjak izrezan na tanke prutiće, umak od rajčice s bosiljkom te malo soli i papra pa uz miješanje pusti da sve krčka na laganoj vatri 10-tak minuta. Potom u umak vrati kozice, promiješaj, dodaj origano te, po potrebi, dodatno posoli i popapri. Tvoje jelo u ovom je trenutku već skoro gotovo pa pusti da se sve skupa krčka još pet do deset minuta kako bi se okusi sjedinili i zatim sve pomiješaj s prethodno kuhanom tjesteninom. I to je to, tvoj jednostavan, brz i ukusan ručak je gotov!   | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Super umaci spašavaju svaku tjesteninu, a meni su najomiljeniji Zvijezda Bolognese, Salsa i Bosiljak umaci na bazi rajčice uz koje je svako jelo za prste polizati! Sad kad znaš što ćeš skuhati za ručak, donosimo ti i nekoliko trikova uz koje ćeš izbjeći najčešće greške i tjesteninu uvijek skuhati savršeno:

Špageti se kuhaju cijeli

Tjestenina je veliki dio talijanske kuhinje na koju su Talijani iznimno ponosni i imaju potpuno pravo na to. Zato nije za čuditi što se žestoko protive lomljenju špageta prije kuhanja. Dopusti da ti razjasnimo zašto je tome tako. Možemo ti odmah reći kako se ne radi samo o talijanskoj tradiciji pripremanja špageta. Naime, razlog zašto ne bi trebala lomiti špagete je zbog njezine potrebne dužine kako bi se mogla omotati oko vilice. Zbog svoje dužine špageti će se međusobno uplesti tako da ne skliznu s vilice. Zato sljedeći put kada pripremaš svoje najdraže jelo sa špagetima zapamti da ih ne smiješ lomiti jer ćeš ih tako lakše jesti. Ima smisla, zar ne?

via GIPHY

Koliko soli je dovoljno?

Pravilan omjer začina ono je što čini razliku između dobre i odlične hrane. Sol, kao prirodan pojačivač okusa, podići će svako jelo na viši nivo, pa tako i tjesteninu. Kuhanje tjestenine u slanoj vodi omogućit će stapanje okusa s umakom odnosno dodatkom tjestenini - ovisno s čime ju poslužuješ. 

Ako si u dilemi koliko soli trebaš dodati u vodu, poslušaj najčešći savjet većine kuhara - na svakih pola kilograma tjestenine dodaj oko žličicu i pol soli. Međutim, na pitanje kada dodati sol odgovor je složeniji. Idealno rješenje bilo bi da sol dodaš u vodu tek nakon što proključa, no mnogi ju stavljaju u hladnu vodu na samom početku kako kasnije ne bi morali brinuti o tome. Ako ju i ti dodaješ čim staviš lonac na štednjak, pobrini se da ju dobro promiješaš sa žlicom kako bi se ravnomjerno rastopila i kako bi tvoja tjestenina bila ukusnija. 

Ispiranje hladnom vodom?

Kada se radi o kuhanju tjestenine, ispiranje je uvijek jedno od velikih dilema. Mnogi tvrde kako je uvijek potrebno ispirati tjesteninu nakon kuhanja, dok se drugi izrazito tome protive. Tko je u pravu? Začudo - obje strane jer ispiranje tjestenine ovisi o jelu koje pripremaš.

Kuhana tjestenina obložena je škrobom koji može biti koristan, no ponekad bi bilo bolje da ju nakon kuhanja ispereš. Naime, kada se tjestenina koristi za pripremu hladne salate, savjetujemo ti da ju ispereš, a dva su razloga za to. Prvi je taj što ispiranje hladnom vodom odmah prekida postupak kuhanja te sprječava mogućnost od prekuhavanja. Drugi razlog je što ispiranje u hladnoj vodi snižava temperaturu tjestenine pa će se ona brže rashladiti za tvoju osvježavajuću salatu. S druge strane, kada pripremaš tjesteninu u toploj verziji i uz slasni umak, nikako ju nemoj ispirati već ju samo procijedi. Škrob na tjestenini ključan je u tome da se umak prilijepi za tjesteninu.

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Tjesteninu je uvijek potrebno kušati

Bez obzira na to što na pakiranju piše da se tjestenina kuha npr. 9 minuta, nemoj se toga slijepo držati. Svaki pravi kuhar reći će ti da jelo uvijek treba probati - isto je i s tjesteninom. Kada misliš da bi mogla biti gotova, kušaj i znat ćeš je li dovoljno kuhana ili joj treba još koja minuta. To je zlatno pravilo kuhanja općenito - uvijek treba probati jelo i to čak nekoliko puta prije nego što je gotovo! Štoviše, poznata kuharica talijanskog porijekla Lidia Bastianich, koja je, naravno, vrsni poznavalac talijanske kuhinje, u svojim kulinarskim emisijama uvijek savjetuje da se tjestenina kuha al dente. Tako kuhanu tjesteninu izvadi iz vode i pomiješaj s umakom da se okusi sjedine te da se tjestenina do kraja skuha. 

 | Autor: lidiasitaly.com lidiasitaly.com Lidia Bastianich

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0