- Ukratko, prehrana je vrlo individualna, a naše potrebe su različite
- Zapravo, sve ovisi o ravnoteži, a zdrava prehrana općenito može imati prostora za povremena popuštanja
- Odlučili smo baciti oko na to što stručnjaci, nutricionisti, konkretno jedu i kakav savjet nam mogu dati…
Premda se pojedinačne potrebe razlikuju, većina stručnjaka slaže se da je zdrav obrok uglavnom onaj koji osigurava ravnotežu hranjivih sastojaka i sastoji se prije svega od cjelovite, minimalno obrađene hrane. Ako želiš zdravu formulu večere koja ne zahtijeva prekomjerno razmišljanje, pokušaj napuniti polovicu tanjura povrćem, četvrtinu bjelančevinama, a posljednju četvrtinu s ugljikohidratima.
Postoji određeni voajerizam koji se javlja oko hrane i prehrane, osobito zato jer nam društvene mreže olakšavaju vidjeti što jedu drugi (ili se pretvaraju da jedu). Važno je također imati na umu da mnogi muljaju na društvenim mrežama pa zato nemoj uspoređivati svoj način prehrane s nekim drugim.
OK, malo inspiracije može biti od koristi, osobito ako si nova u promjenama prehrane i želiš inspiraciju za zdravu večeru. Pa što zdravi ljudi jedu za večeru? Prenosimo neke izjave nutricionista…
Amanda Field sa web-stranice Field Nutrition, ljubiteljica je „MyPlate metoda“ i ima za cilj ravnotežu bjelančevina, povrća, ugljikohidrata i zdravih masnoća za vrijeme obroka. "Moja večera je pir ili ječam koji sam pripremala ranije tijekom tjedna, pomiješan s pestom, prekriven pečenim tofuom ili lososom." Za punjenje tanjura povrćem, voli "pečene brokule, tikvice, paprike i rajčice. Ponekad dodajem i avokado ili kiseli kupus."
"Kad sam stvarno u strci s vremenom ne mogu jesti hranu pripremljenu tijekom vikenda," kaže nutricionistica Kelly Jones iz Kelly Jones Performance Nutrition, " pa idem ili s vegetarijanskim omletom s integralnim kruhom i avokadom ili s hamburgerom od divljeg lososa preko salate posute slanutkom. Uvijek imam pri ruci smrznuto povrće, tako da ga mogu dodati bilo kojem obroku u nekoliko minuta."
Rebecca Clyde, vlasnica Nourish Nutrition Co, bavi se uravnoteženim i fleksibilnim pristupom. "Pravila o hrani često vode do uskraćivanja", kaže ona, pa preporučuje "okretanje prema unutra kako bi utvrdila što je zadovoljavajuće i zdravo ... Nije lako, ali mnogo je bolje od toga da se osjećaš loše zbog sebe i svojih izbora hrane, što gotovo uvijek vodi ka samo-odvratnosti i čestom gnušanju. Ponekad sam organizirana i imam nekakav tjedni plan obroka koji slijedim, drugi put uopće nisam organizirana pa odem u ostavu po tjesteninu ili jedem malo jaja", kaže. "Sviđaju mi se obje ove baze jer su zaista svestrane i djeluju kao sjajno sredstvo za sve povrće. Jelo u koje je lako dodati povrće moj je izbor!"
Nemaš puno vremena za kuhanje te ne želiš robovati štednjaku kad dođeš kući? Nutricionistica Kristina Todini kaže: "Moja zdrava i lagana večera na brzinu je pečeno povrće spravljeno na limu. Od krumpira do gljiva, lako možeš nabaciti razno narezano povrće sa začinima i peći 30 minuta. Upari to sa svojim omiljenim bjelančevinama za super laganu večeru u tjednu.“
"Večera ne mora biti fancy", kaže Christy Brissette, predsjednica 80 Twenty Nutritiona. "Jednostavno je najbolje! Sve što trebate su: cjelovita hrana i svježi sastojci. Moja večera je piletina s limunom te quinoa s grčkom salatom i domaćim tzatzikijem. Spravljam piletinu i kvinoju, a ostalo mi uzme manje od pet minuta. Moja filozofija večere je da mora biti brzo i jednostavno ili nešto što se može napraviti unaprijed."
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.