Life&style

Otkrivamo zašto svježe oprani ručnici ponekad zaudaraju, ali i 5 trikova kako se to više ne događa

  • Upravo si oprala ručnike, a oni još uvijek smrde? 
  • Premda zvuči nevjerojatno, to se doista ponekad događa 
  • Otkrivamo uzrok tome i što možeš napraviti da se to ne dogodi

Ako ručnici ne mirišu fino na deterdžent kad ih izvadiš iz stroja za pranje rublja, razlog je samo jedan: bakterije! Premda je logično da pranje u stroju za pranje rublja očisti ručnike, zapravo u samoj perilici vremenom mogu nastati bakterije i gljivice – te one ostavljaju neugodan miris na ručnicima. Još jedan razlog: bakterije su već prije pranja bile na ručnicima – na primjer: ručnici su bili dugo vremena u košari za prljavo rublje. Tada običan deterdžent neće biti učinkovit protiv neugodnog mirisa. 

Što pomaže kod smrdljivih ručnika 

Sredstvo koje pomaže protiv neugodnog mirisa je soda bikarbona. Jednostavno dodaj žlicu soda bikarbone uobičajenom deterdžentu te peri ručnike na 60 ili više stupnjeva. Soda bikarbona će neutralizirati neugodne mirise. 

Kako izbjeći neugodne mirise? 

Nemoj uvijek koristiti 'hladno pranje'

Najradije pereš rublje na hladnom pranju jer želiš štedjeti? To možeš raditi s odjećom, ali s vremena na vrijeme trebaš prati na 60 ili više stupnjeva kako bi ubila bakterije te kako bi se bolje isprao nataloženi sloj u stroju za pranje rublja - koji također može začepiti odvod. Zato je najbolje prati ručnike koji dobro podnose vrućinu na programu koji daje dodatnu porciju topline stroju. 

   | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Možda vas zanima 8 pogrešaka s donjim rubljem koje mogu dovesti do svrbeža, infekcija, gljivica Rubrika Life&style Life&style

Nemoj zatvarati stroj za pranje rublja

Nakon pranja nemoj zatvoriti bubanj na stroju. Ako zrak ne može cirkulirati, od ostatka vode nastaju gljivice u perilici. 

Štedljivom programu pruži malo odmora 

Uzorno je prati na štednom programu jer je to bolje za okoliš. Međutim, štedni program obično ne uspijeva na kraju pranja oprati još i stroj. Dugačko pranje neće štetiti s vremena na vrijeme kako bi se dobro isprale prljavština i bakterije. 

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Očisti filter perilice 

Ako iz perilice rublja izlaze smrdljivi ručnici, moguće je da je začepljen filter, da su se u posudi za deterdžent stvorile gljivice ili da su ručnici predugo bili u košari za prljavo rublje. 

Pospremi isključivo suho rublje 

Rublje još nije potpuno suho nakon pranja? Onda nema što tražiti u ormaru. Ručnike možeš složiti u ormar tek kad su potpuno suhi. 

Možda vas zanima Krpe od mikrovlakana pereš u perilici s ostalim rubljem? Nemoj to nikako raditi, evo zašto Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0