Life&style

3 pravila za pranje rublja: što u perilicu mora ići zakopčano, a što otkopčano?

  • Odjeću nije dobro ubaciti u perilicu kako ti dođe, neke komade valja zakopčati, a neke otkopčati
  • Ako to ne činiš mogu se uništiti ne samo ti komadi, nego i odjeća koja se s njima pere
  • A katkad strada i sama perilica, a to nikako ne želimo

Godinama trpaš to vražje rublje u perilicu (zar se razmnožava noću, dok nitko ne gleda?!), znaš već sve trikove, ali ne razmišljaš o tome da zakopčaš hlače ili košulje? Ili ipak sve lijepo zakopčaš? E pa u oba slučaja možeš pogriješiti. Jer neke je odjevne komade potrebno i preporučljivo prati u perilici zakopčane, a neki se ne smiju zakopčati jer će se baš tako lakše uništiti. Ili će unuštiti drugo rublje u bubnju. Ili čak perilicu. Evo dva jednostavna pravila.

Možda vas zanima Pozor! Znamo gdje u Zagrebu možeš otići na besplatno šminkanje Rubrika Beauty Beauty

1. Odjeća s patentnim zatvaračem

Otkopčani patentni zatvarači ne samo da mogu oštetiti delikatnu odjeću nego mogi i izgrebati vrata perilice rublja. Zato čak i proizvođači perilica u uputama za korištenje preporučaju sve zipove zakopčati prije pranja.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

2. Odjeća koja ima gumbe

Pereš li pak košulje, bluze, haljine i drugu odjeću s gumbima zakopčane, e to je pogrešno. Zakopčana dugmad može se ne samo iščupati nego može čak i razderati tkaninu na mjestu gdje je prišivena. Možda ne kopčaš namjerno dugmad prije pranja, ali i slučajno se može potkrasti koji zakopčani komad. Na primjer, kad tvoj dragi preko glave skine košulju i baci je u pranje. Poznato, zar ne?

Možda vas zanima Tri komada rublja koja peremo prečesto i jedan koji peremo itekako rijetko Rubrika Life&style Life&style

3. Odjeća koja se kopča kukicama

Govorimo o onim kukicama kao na grudnjaku. Dakle, i one se mogu zakačiti na druge komade odjeće u perilici i one nježnije mogu razderati, a pletivu izvući niti. Ne možeš ih ni zakopčati prije pranja jer prelabavo drže i otkopčat će se. Zato te predmete peri odvojene, u platnenoj vrećici - tako bi grudnjake trebalo i inače prati. Znamo ne jedan slučaj kad je žica izašla iz grudnjaka, iz bubnja otišla dalje i pokvarila perilicu.

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0