Life&style

Tri komada rublja koja peremo prečesto i jedan koji peremo itekako rijetko

  • Želja za čistoćom je pohvalna, ali katkad pretjeramo, perući neke komade češće nego što je potrebno
  • Na taj način trošimo više struje, vode, deterdženta, zagađujemo okoliš, a još nam se i roba brže iznosi. Da ne spominjemo da si dajemo nepotreban posao
  • S druge strane, neke komade nam ni ne pada na pamet oprati prije kraja sezone, zar ne?

Naravno da treba držati do čistoće, pa nećemo svijetom hodati u majici koja miriše (smrdi) po znoju i hlačama na koje nam je kapnuo gulaš u kantini. Jasno. Ipak, u želji da nam odjeća bude čista znamo i pretjerati. Sve što si odjenula ide u pranje? Po tvojoj sobi nema onih dosadnih hrpica odjeće koja "se može nositi još koji dan"? Teško je odoliti tom porivu da sve odmah strpamo u perilicu rublja - em je sve urednije, em je tako ugodno odjenuti čistu odjeću koja još miriše na omekšivač.

Možda vas zanima Je li tvoj šampon za kosu kancerogen? Provjeri! Rubrika Beauty Beauty

Ipak, stručnjaci kažu da generalno uzevši, ljudi tri odjevna predmeta peru češće nego što bi trebalo. A isto tako jedan peru tako rijetko da je to naprosto gnjusno. Dakle, što peremo prečesto?

1. Traperice

Uz razne druge greške koje radimo s trapericama, tu je i prečesto pranje. Čak i ako ih nosiš iz dana u dan, traperice nije potrebno prati češće nego jednom tjedno. Osim ako ne dođe do kakve nezgode, jureći auto te poprska blatom iz lokve ili ti već spomenuti masni umak kapne u krilo. U svim ostalim slučajevima si potpuno mirna tjedan dana.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Puloveri

Pulover svakako ne bi trebao završiti u košari za orljavo rublje već nakon jednog nošenjanakon tri pranja. Ovo nas je posebno razveselilo jer znaš kakva je muka prati pulovere: ili moraš to učiniti na ruke ili u perilici na niskoj temperaturi pa nikako skupiti dovoljno komada da je napuniš. Pa se ne smiju centrifugirati, pa voda kapa ih njih na sve strane, pa se trebaju sušiti ravno položeni i to traje tri dana... Presuda je jasna: pulover možemo odjenuti tri puta prije pranja.

3. Grudnjak

Baciš ga u pranje svaki put kad i gaćice, odnosno svaki dan? Okani se tog štreberskog pristupa higijeni. Grudnjak "izdrži" puno više, neki kažu i sedam dana, ali čini nam se da je 5 dana ipak maksimum. Ipak je to odjevni predmet koji se nosi direktno na kožu, blizu je znojnicama ispod pazuha, po ljeti se znojimo ispod grudi. Ako se jako znojiš nemoj čekati ni pet dana, možda ga moraš nakon dva, tri oprati

A ovaj sirotan, kad će on na red?

Većina nas šal počne nositi u studenom, a prvi i zadnji ga put opere tamo negdje u ožujku, kad zaključimo da je zima prošla i da najdeblje stvari treba spremiti u ormar da čekaju drugu sezonu. No, šal je pravo leglo bakterija. U njega dišemo, pljuckamo dok govrimo, kišemo i kašljemo i kad smo zdravi i kad smo samo puni virusa ili bakterija.

Osim toga šal skinemo kad negdje dođemo pa ga bacimo na razne ne baš čiste površine, stol na poslu, stolac u kafiću, a ako nosimo jako dugi šal, koliko nam se puta dogodi da s njim pometemo pod dok se sagnemo po nešto, čučnemo? Šal bi stoga trebalo prati svaka tri tjedna, one od osjetljivih materijala na 30 stupnjeva, a ostale i na 60, ako je dopušteno. P.S. Ni rukavice i kapa ne bi smjeli čekati kraj zime bez pranja.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0