Beauty

Je li tvoj šampon za kosu kancerogen? Provjeri!

  • Razmišljaš li ikada o štetnim sastojcima koji se nalaze u kozmetici koju svakodnevno koristiš?
  • Lakovi za nokte, maskare, ruževi za usne, gelovi za umivanje, kreme za lice... Većina preparativne i dekorativne kozmetike puna je kemikalija koje tvojoj koži rade više štete nego koristi.
  • Počni obraćati pozornost na deklaracije proizvoda i nauči koji se to štetni sastojci nalaze iza neobičnih naziva i oznaka.

Kada kupuješ kremu ili tonik za lice, pjenu za umivanje ili micelarnu vodu - razmišljaš li ikada o njihovu sastavu? Obraćaš li pažnju na pojedine sastojke i kupuješ li "prirodnu" kozmetiku? Mnoge od nas nisu sigurne ni što znače pojedini sastojci u kozmetičkim proizvodima, a još nas manje obraća pažnju na njih. Često nismo ni svjesne da samo zato što na nekom proizvodu piše "prirodna kozmetika" ne znači nužno da nije testirana na životinjama. A čemu testiranje na životinjama ako su sastojci prirodni?

Sigurno želiš najbolje za svoju kožu stoga je vrijeme da napokon počneš čitati deklaracije na proizvodima i naučiš koji su to sastojci u kozmetici koje valja izbjegavati i zašto su štetni za tvoju kožu.

Sulfati

Na deklaracijama su najčešće označeni oznakama SLS i SLES i nalaze se ponajviše u proizvodima koji se pjene. Osim što isušuju kožu mogu doprinijeti iritaciji kože, pluća i očiju, a u dodiru s drugim kemikalijama mogu biti i kancerogeni. Zato radije biraj kozmetiku koja ih ne sadrži

Mogu se naći u: šamponima, gelovima za tuširanje, gelovima i pjenama za umivanje, zubnim pastama i vodicama za ispiranje, maskarama. 

via GIPHY

Parabeni

Koriste se kao konzervansi koji sprječavaju nastanak bakterija, gljivica i plijesni u kozmetičkim proizvodima, no izuzetno su štetni za kožu jer povećavaju rizik od raka dojke te mogu uzrokovati reproduktivne i razvojne poremećaje, ali i iritacije, upale i osipe na koži. Prepoznat ćeš ih prema sufiksu paraben; najčešće su to methylparaben, propylparaben, isopropylparaben i isobutylparaben, ali mogu biti označeni i bez tog sufiksa pa će na primjer, na deklaraciji pisati samo methyl ili propyl. Kako bi bila sigurna da kozmetika koju koristiš nije štetna, biraj Rosal Clean kozmetiku koja ne sadrži ni parabene ni druge štetne sastojke. 

Mogu se naći u: make up proizvodima, kremama za lice, gelovima za brijanje i umivanje, šamponima, dezodoransima i drugim kozmetičkim preparatima.

BHA i BHT 

Oznake BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) koriste se kao konzervansi u brojnim kozmetičkim preparatima, ali i u hrani. Toksični su pa negativno utječu na žlijezde i hormone, ali i na razvoj i reprodukciju. Osim toga, kancerogeni su i mogu uzrokovati iritacije. 

Mogu se naći u: ruževima za usne, proizvodima za kosu, make up preparatima, dezodoransima, mirisima, kremama.

 

via GIPHY

Umjetni mirisi

Mirisi su možda najopasniji sastojak kozmetičkih proizvoda budući da proizvođači zapravo ne navode koji su to mirisi, odnosno od čega se sastoje, već jednostavno napišu samo "miris" (eng. fragrance), a on može izazvati alergijsku reakciju, dermatitis, probleme s dišnim putevima i slično. Zato pri kupovini kozmetičkih preparata nastoj kupovati one bez mirisa - tako ćeš biti sigurna da ne koristiš nešto s nepoznatim sastavom. 

Mogu se naći u: parfemima, regeneratorima i šamponima, gelovima za tuširanje, kupkama, kremama, losionima za tijelo i sličnim proizvodima. 

Petrolatum 

Ovaj naftni derivat, osim što je kancerogen, začepljuje pore i tako može dovesti do upala i proširenih pora. Sličan je vosku ili ulju pa se često koristi u kozmetici s "njegujućim" svojstvima koje omekšavaju kožu i čine je mekom. Zato biraj kozmetiku kao što je Rosal Clean koja ne sadrži naftne derivate. 

Može se naći u: maskarama i ostaloj dekorativnoj kozmetici, kremama, vosku za depilaciju, uljima za njegu kože i sličnim preparatima. 

Trikolosan

Na deklaraciji ćeš ga pronaći pod nazivom Triclosan ili Triclocarban, a radi se o konzervansu u kozmetici s antibakterijskim djelovanjem. Štetan je jer može dovesti do hormonskih poremećaja, otpornosti bakterija, slabljenja mišićnih funkcija i povećane alergije. Zato, ako si sklona kupovanju antibakterijskih maramica i bakterija, radije koristi prirodne antibakterijske i antiseptičke proizvode poput ulja čajevca. 

Može se naći u: kozmetičkim preparatima s antibakterijskim i antiseptičkim svojstvima poput gelova za umivanje, sapuna i vlažnih maramica.

 

via GIPHY

Toulen

Ovaj se derivat dobiva iz nafte i ugljena, a može se naći pod nazivima benzene, toluol, phenylmethane i methylbenzene. Osim što može utjecati na dišni sustav, može izazvati mučninu, nadražiti kožu i naštetiti imunološkom sustavu. 

Može se naći u: lakovima i drugim proizvodima za nokte te proizvodima za bojenje i izbjeljivanje kose.

Ftalati 

Ovi kemijski spojevi koriste se u brojnim kozmetičkim proizvodima kako bi se povećala fleksibilnost i mekoća plastike, a najčešće se skrivaju iza kratica DBP (Dibutyl phthalate), DEP (Diethyl phthalate) i DMP (Dimethyl phthalate). Štetni su jer mogu negativno utjecati na endokrini sustav (sustav žlijezda koje luče hormone) te povećati rizik od raka dojke. 

Mogu se naći u: lakovima za nokte, sprejevima za kosu, parfemima i losionima, dezodoransima i hidratantnim preparatima za njegu. 

via GIPHY

Formaldehid

Još jedan sastojak kozmetičkih proizvoda koji se koristi kao konzervans - kancerogen je, može izazvati alergijske kožne reakcije i šteti imunološkom sustavu. Obično se krije pod nazivima quaternium-15, DMDM hydantoin i imidazolidinyl urea.

Može se naći u: lakovima za nokte, gelovima za tuširanje, šamponima i regeneratorima, sredstvima za čišćenje lica i sjenilima. 

Biraj pametno!

Kako bi izbjegla ove štetne sastojke u kozmetici koju svakodnevno koristiš počni čitati deklaracije na proizvodima i biraj one koji ne sadrže sve ove kemikalije. Primjerice, Rosal Clean kozmetika ne sadrži sastojke koji su toksični za kožu i organizam niti koji izazivaju alergijske reakcije. Osim toga, ne sadrži ni sastojke koji su kancerogeni i koji imaju štetan utjecaj na hormone, sintetske mirise, sulfate niti parabene. Rosal Clean kozmetika ne testira se na životinjama i proizvodi se u tvornicama koje ne zagađuju okoliš već se ponašaju odgovorno prema prirodi. Stoga, sljedeći put kada u drogeriji obnavljaš kozmetičke zalihe, biraj pametno. 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0