Life&style

Grudnjak danas slavi rođendan - ovih 5 ludih činjenica o njemu nismo znali

  • Nosile su ga žene još u grčko doba, no novovjeki grudnjak patentirala je 19-godišnjakinja jer na bal nije željala ići u korzetu tvrdom poput oklopa
  • Jesi li znala da tijekom života, čak i godine promijenimo veličinu grudi
  • A, kad smo već kod veličine - s najvećim grudima na svijetu mogu se pohvaliti Britanke!

Možda vas zanima Pozor! Donosimo ti 5 odličnih savjeta uz koje će ti svaki kraj tjedna biti savršen Rubrika Life&style Life&style

1. Izmislila ga je 19-godišnjakinja

Grudnjak danas slavi 105. rođendan - prvi drudnjak patentirala je 3. studenog 1914. 19-godišnja amerikanka Mary Phelps Jacob jer nije željela ići na debitantski bal u korzetu koji su onda društvene norme propisivale ženama. Mari nije željela i taj dan odjenuti "oklop poput kutije od kitovih kostiju i  užadi" pa je osmislila zamjenu. Prvi grudnjak se zapravo sastojao od međusobno sašivenih  maramica s tkaninom koja je tvorila košarice i vezao se oko vrata. Nije bio savršen, ali bio je laganiji od korzeta i žene su ga isprva počele nositi po kući. Mary Phelps Jacobs prodala je svoj patent za 21.000 dolara The Warner Brothers Corset Company iz Bridgeporta, a njezina izjava o prvom grudnjaku je zapamćena: "Znam da grudnjak neće imati tako važno mjesto u povijesti kao parobrod, ali izumila sam ga."

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

2. Najveće grudi imaju Britanke

Ženske grudi postaju sve veće. Za početak ljudi kao rasa su danas sve viši i krupniji nego nekad, a velike ženske grudi zahvaliti imamo i sve raširenijoj debljini i prekomjernoj težini. Inače, žene s prosječno najvećim grudima su Britanke. Više od 50 posto žena tamo nosi košaricu veličine D!

3. Broj grudnjaka koji nosimo stalno se mijenja

Naše tijelo se stalno mijenja pa nam tako ne odgovara cijeli život isti broj grudnjaka. Čak i tijekom jedne godine možemo promijeniti nekoliko različitih brojeva grudnjaka jer veličin grudi se može mijenjati ovisno o tome dobivamo li ili gubimo na težini, lijekovima koje uzimamo, posebno ako sadrže hormone, menstrualnom ciklusu. Veličina grudiju u menopauzi se može povećati za dva broja!

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Čini li spavanje u grudnjaku zapravo više koristi ili štete tvojim grudima? Rubrika Life&style Life&style

4. Grudnjak ima rok trajanja

Ne bismo trebala nositi isti grudnjak više od dva dana za redom, nego ih "rotirati" jer elastičnom materijalu treba dan odmora kako se ne bi prebrzo rastegnuo i izgubio svoju funkciju. Također, grudnjaci nisu vječni. Imaš li tri koje naizmjence nosiš (trebala bi imati barem tri), očekuj da će ti trajati otprilike godinu i pol. Nakon toga gube svoju moć da podupiru grudi. Inače, u najvećem dijelu težinu dojki ne drže naramenice (iako nam se to tako čini) nego onaj pojas koji ide oko tijela.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

5. Koliko godišnje potrošimo na grudnjake?!

U cijelom svijetu, prema podacima otprije nekoliko godina, na grudnjake se godišnje potroši 16 milijardi dolara. No trendovi pokazuju da potrošnja raste, između ostalog zahvaljujući i tome što rublje postaje jeftinije. Inače, prosječna žena ima 6 grudnjaka.

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0