Life&style

8 pogrešaka s donjim rubljem koje mogu dovesti do svrbeža, infekcija, gljivica

  • Nošenje rublja od pogrešnog materijala, pogrešne veličine ili kroja može narušiti zdravlje intimnog područja
  • Naravno, ne vrijede sva pravila za se, neke su žene osjetljivije, a neke otpornije na "komplikacije"
  • Otkrit ćemo ti osam "pogrešaka" koje radimo s donjim rubljem, odnosno što bi općenito trebalo izbjegavati

Kako je moguće da toliko stvari oko nečeg svakodnevnog kao što je nošenje donjeg rublja možemo raditi krivo?! Ima tu prostora za raspravu, od prljave tajne da ga ne mijenjamo onoliko često koliko bismo trebali nadalje. Prema istraživanju proizvođača donjeg rublja „Tommy John“ iz 2019. godine, oko 45 posto Amerikanaca nosi jedno te isto donje rublje dva ili više dana. Muškarci su imali 2,5 puta veću vjerojatnost od žena da to potraje tjedan dana ili duže. Štetna higijenska navika ili opasnost po zdravlje? Čitaj dalje kako bi saznala više o pogreškama kod donjeg rublja i utjecaju koji može imati na tvoje zdravlje.

Možda vas zanima Parfemi s ovim sastojkom totalni su hit ovog ljeta Rubrika Beauty Beauty

1. Pamuk je poželjan

U idealnom slučaju, svaki centimetar tvog donjeg rublja trebao bi biti izrađen od ovih prirodnih vlakana, ali u najmanju ruku, središnji dio treba biti podložen pamukom kako bi tvoje intimno područje bilo svježe i suho. Istraživanje, uključujući studiju objavljenu 2018. u časopisu „Obstetrics & Gynecology“, sugerira da nošenje donjeg rublja bez pamuka može izazvati gljivičnu infekciju. Sintetičke tkanine - poput poliestera - mogu poremetiti vaginalno zdravlje zadržavajući toplinu i vlagu, iritirajući kožu i stvarajući okruženje da se bakterije ili gljivice razmnože. Svila ima isti učinak. Spremi seksi donje rublje za posebne prigode, a inače se drži pamuka.

„To je vrlo prozračna tkanina koja ima sposobnost smanjenja vlage“, kaže dr. Jennifer Wider, zdravstvena stručnjakinja za žene i autorica knjige „The Savvy Woman Patient“. "Kao rezultat, žene koje nose 100% pamuk imaju manje šanse za vaginalnu iritaciju i gljivičnu infekciju."

2. Premale gaćice

Veličina je bitna - i ne samo zato što ne želiš znakove na koži od gaćica. Donje rublje koje usko prijanja (i gaćice u tom obliku) mogu tvoje ženske dijelove držati vrućim i znojnim - i to ne na dobar način, već može doći do iritacije i infekcije. Kod nekih žena usko donje rublje može potaknuti simptome bolnog stanja zvanog vulvodinija. "Ako ti je donje rublje previše usko ili premalo, povećavaju se šanse za iritaciju vagine i vulve", kaže dr. Wider. Dakle, također, "sposobnost bakterija da se množe povećava se ako nema dovoljno mogućnosti za prozračivanje".

3. Iz perilice rublje ne izlazi čisto…

Bakterije mogu preživjeti ciklus pranja rublja, sugeriraju rezultati istraživanja objavljeni 2019. u časopisu „Applied and Environmental Microbiology“. Vremenom to može utjecati na zdravlje vagine, što može povećati šanse za gljivičnu infekciju ili infekciju mokraćnog sustava, između ostaloga. Čak i ako pereš rublje na vrućem ciklusu, bilo bi dobro i da ga u sušilici sušiš barem 30 minuta nakon pranja. Niže temperature pranja dezinficirat će rublje samo ako se u deterdžentima koriste izbjeljivači. Također je utvrđeno da temeljito sušenje rublja može smanjiti broj bakterija.

4. ... ili miriše na cvijeće

Koža „tamo dolje“ može biti osjetljiva i lako je mogu iritirati parfemi koji deterdžentu za rublje daju svježi miris. Kemikalije u omekšivaču za tkaninu mogu također uzrokovati malo svrbeža i peckanja. "Neke su žene osjetljivije od drugih, ali općenito, mirisni tamponi i jaki deterdženti mogu izazvati svrbež i iritaciju ili čak osjećaj peckanja", kaže dr. Wider. Što je najbolje? "Izbjegavaj upotrebu mirisnog deterdženta ako si imala neku lošu reakciju u prošlosti."

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Prezireš da se gaćice naziru kriz odjeću

... što vjerojatno znači da obožavaš tange. Ali, u nastojanju da izbjegneš vidljive crte gaćica, možda ćeš pružiti izravan put bakterijama da putuju od stražnjih vrata do prednjih "vrata", povećavajući rizik od infekcije. "Neke će žene bez problema moći podnijeti tange, ali za druge je to druga priča", kaže dr. Wider. "Mnoge su tange čipkaste, od sintetičke tkanine s materijalima koji ne propuštaju zrak - koji povećavaju rizik od iritacije i infekcije. Drugi problem s kojim se žene suočavaju jest da tange imaju tanku traku materijala koja ima potencijal premještanja bakterija iz jednog područja u drugo."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1, 2, 3 or 4? “Never lose eye contact” by @riae_

A post shared by Brit Banger (@thongs) on

6. Zanemaruješ mrlje

Treba provjeravati iscjedak ima li kakvih vidljivih promjena. Može ih biti malo više ili manje, ovisno o tome gdje si u menstrualnom ciklusu - ali ako je jasno bijelo, to je normalno. Umjesto toga, sivi ili zelenkasti iscjedak mogao bi biti znak bakterijske vaginoze - infekcije uzrokovane prevelikim rastom bakterija koje normalno žive u vagini. Pražnjenje koje izgleda poput gnoja ili ima pjenastu ili sirastu teksturu također može ukazivati na problem. Lagani vaginalni miris je normalan, ali jak, gadan i primjetan može značiti infekciju ili druge probleme.

Možda vas zanima Svijetle si puti? Evo kako ćeš jednostavno postići preplanuli ten Rubrika Beauty Beauty

7. Sjediš u znojnom donjem rublju

Nakon treninga joge ili vježbanja u teretani ideš kući na tuširanje, ali moraš se na brzinu zaustaviti u banci, kupiti nekoliko namirnica za večeru, popitješ kavu s prijateljicom i sat, dva nakon vježbanja još uvijek nisi stigla kući. "Uvijek je dobro promijeniti gaćice nakon treninga", kaže dr. Wider. To je posebno važno ako ne nosiš pamučne gaćice jer "sintetičke tkanine ne dišu kao pamučne i mogu zadržati vlagu i bakterije nakon vježbanja."

Ta kombinacija tople i vlažne tkanine može nadražiti kožu s vanjske strane vagine (vulve), što dovodi do upale; nastaje uzgajalište bakterija i gljivica; može povećati rizik od osipa koji se može pojaviti u naborima kože koji nastaju uslijed trenja, nedostatka cirkulacije zraka i vlage.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ще до сніданку вибираю якусь річ. 1. Вдячність. 2. Цікавість. 3. Усвідомленість. 4. Вміння слухати і чути. 5. Співчуття. 6. Прийняття. 7. Глибоке дихання. 8. Увага до інших. 9. Інтуіція. 10. Бути тут і зараз. Що виберете на сьогодні?) #beautifulyoga #yogagirl #yogamotivation #motivation #womanyoga #yogapoznan #yogapoland #yogaukraine #yogalviv #yogadnipro #asana #marafon_dlya_dam #марафондляженщин #йогавидео #йогамотивація #йогамотивация #гормони #гормоны #beautifulyoga #yogagirl #yogamotivation #motivation #womanyoga #yogapoznan #yogapoland #yogaukraine #yogalviv #yogadnipro #asana #marafon_dlya_dam #марафондляженщин #йогавидео #йогамотивація #йогамотиватор

A post shared by Інна Сідлярчук (@inna_woman_yoga) on

8. Spavaš u gaćicama

Za većinu žena to nije problem. Za druge će, međutim, golotinja noću možda dobro učiniti vagini. Ženama koje pate od kronične upale vulve ili vagine sklone su vaginalnim infekcijama, svrbežu i iritaciji, vjerojatno će biti bolje ako spavaju bez donjeg rublja, savjetuje The American College of Obstetricians and Gynecologists. Budući da gljivice i bakterije uspijevaju na vlažnim, toplim mjestima, malo prozračivanja tu i tamo itekako je poželjno. Ako se osjećaš nelagodno u krevetu, odluči se za labavo pamučno donje rublje ili posudi bokserice iz ladice svog partnera.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0