Beauty

Svijetle si puti? Evo kako ćeš jednostavno postići preplanuli ten

  • Ima li što ljepše od prekrasne preplanule kože koju ponosno možeš pokazivati u ljetnim haljinama?
  • No što kad si svijetle puti i prije izgoriš negoli dobiješ ikakvu preplanulost?
  • U nastavku saznaj što možeš učiniti kako bi potaknula tamnjenje kože i dobila lijep preplanuli ten ovog ljeta

Vjerojatno ne postoji žena koja ne obožava ljetni preplanuli ten, no put do njega zna biti dugotrajan i iscrpljujući. Osobito ako si izrazito svijetle puti i imaš kožu osjetljivu na sunce. Nasreću, postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti da potakneš tamnjenje i ne ostaneš potpuno "bijela" na kraju ljeta, a da pritom ne naštetiš koži i zadobiješ opekline. 

Počni jesti ove namirnice

Tko bi rekao da preplanula put počinje u tvom hladnjaku, a ne na plaži? Da, dobro si pročitala - u hladnjaku. Na lijepo potamnjeloj puti možeš početi raditi mnogo prije odlaska na more, samo trebaš u prehranu uvrstiti pojedine namirnice koje potiču proizvodnju melanina. Naravno, za mrkvu već znaš - puna je biljnog pigmenta beta karotena, koji potiče stvaranje melanina, ali on se nalazi i u drugom povrću i voću. Slatki krumpir, špinat, blitva, brokula, tikvica, zelena salata, paprika, dinja, kruška, naranča, marelica, mango i lubenica puni su beta karotena, pa ih svakako uvrsti na tjedni jelovnik. 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

U postizanju lijepog i preplanulog tena pomoći će i rajčica, koja je bogata vitaminima A i C te likopenom - biljnim pigmentom koji štiti kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama. U prehranu je dobro uvrstiti i namirnice bogate vitaminom C, kao što je citrusno voće, jer pomažu koži u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za starenje kože, te imaju antioksidativna svojstva koja pospješuju blistavu i lijepu kožu. 

Pij mnogo vode

Temelj lijepe, zdrave i blistave kože je hidratacija i zato stalno ponavljamo istu priču - pij mnogo, mnogo vode. Najmanje dvije litre vode na dan potrebno je tijelu da ostane hidratizirano, osobito ljeti, kada se pojačano znojimo i gubimo više vode negoli zimi, a to se odražava i na izgledu kože. Hidratizirana koža brže će i ljepše potamnjeti na suncu negoli dehidrirana. Zato je dobro uvijek imati bocu s vodom pri ruci i pijuckati po malo tijekom cijelog dana. Osim toga, sezona je raznovrsnog voća i povrća, pa se poigraj pojedinim namirnicama i napravi napitak po svom guštu - limunadu, Sassy vodu, vodu s krastavcima ili nešto treće što ti odgovara. Voda će tako dobiti fin okus i bit ćeš motiviranija da popiješ više u danu, a koža i ten bit će ti zahvalni. 

Pazi na vrijeme sunčanja

Svaka koža u jednom trenutku dosegne točku u kojoj više ne može proizvesti melanin, pa nema smisla pržiti se na suncu cijeli dan ako to neće imati učinka. Štoviše, tako ćeš samo kožu izložiti riziku da izgori i dehidrira. Zato trebaš procijeniti koliko tvojoj koži na dan treba sunčanja da dosegne taj maksimum - možda već nakon sat ili dva tvoja koža više ne tamni, pa se ne izlaži suncu dulje nego što ti je potrebno. Naravno, ne treba ni spominjati da su osobe svijetle puti sklone opeklinama i alergijskoj reakciji na sunce, pa uvijek nastoj sunčati se u jutarnjim satima (otprilike do 11 sati) te u kasnim popodnevnim satima (poslije 16 sati). Ostatak vremena drži se hlada.

Pritom, naravno, ne zaboravi na kvalitetnu SPF zaštitu koja će zaštititi tvoju kožu od UV zraka i ujedno je njegovati. Možeš izabrati ulje ili losion s UV zaštitom, ali uvijek potraži proizvod koji osim SPF zaštite sadrži antioksidativnu zaštitu te njegujuće sastojke koja će nahraniti kožu. Osim toga, važno je zaštititi i lice dnevnom kremom sa UV zaštitom jer je ono najizloženije suncu. A imaš li osjetljivu kožu, svakako odaberi mineralni losion za sunčanje bez kemijskih filtera i nanočestica kao što je Moja Oaza SUN prirodni losion za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom SPF 30, koji svojom osvježavajućom teksturom pruža osjećaj blagog hlađenja. I zapamti - nikakva preplanulost nema prednost pred zdravljem kože. 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Isprobaj marmeladu za brzo tamnjenje

Kako bi pomogla koži da brže poprimi onu prekrasnu preplanulost za kojom sve mi "bijele kao duh" čeznemo, na more svakako ponesi marmeladu za brzo tamnjenje. Nakon što naneseš SPF zaštitu, namaži se marmeladom, koja će, osim što potiče brže tamnjenje, spriječiti isušivanje kože te je ostaviti mekom i glatkom. Ako se u "moru" proizvoda za brže tamnjenje ne možeš odlučiti koji odabrati, prednost daj onom koji sadrži prirodne sastojke te se brzo upija i ne ostavlja masni trag na koži. Primjerice, Luxea Marmelada za brzo tamnjenje sadrži aloe veru, ekstrakt mrkve i pulpe pasjeg trna te jojobu i ružmarin, pa hidratizira i hrani kožu te joj čuva vlažnost i elastičnost što nam je prijeko potrebno tijekom sunčanja. Osim toga, miris ove marmelade osvojit će te na prvu, a s obzirom na to da ne ostavlja nikakve tragove na odjeći, mazat ćeš se njome i još dugo nakon mora. 

Hidratiziraj kožu nakon sunčanja

 | Autor: Luxea Luxea

Posljednji korak za lijepu i preplanulu put svakako je hidratacija nakon sunčanja. Pijenjem mnogo vode tijekom dana hidratiziramo tijelo iznutra i to se odražava na izgledu kože, ali da bi bila lijepa, mekana i sjajna, potrebna joj je i hidratacija izvana. Osobito nakon nekoliko sati provedenih na suncu i u moru. Zato je odličan trik koristiti suho ulje sa zlatim česticama, koje istodobno hidratizira i njeguje kožu te joj daje prekrasan sjaj i svjetlucavi efekt naglašavajući tako preplanulost. Super je što se upija u trenu i ne masti kožu nego je ostavlja mekom i svilenkastom, pa ga možeš koristiti i u posebnim prilikama ili prije večernjeg izlaska.

Iako jednostavni, ovi su savjeti zaista učinkoviti (i provjereni), a najbolje je što već danas možeš početi s njima. Isprobaj ih i pomozi koži da poprimi prekrasnu preplanulu put koju ćeš ponosno isticati u ljetnim haljinama.

Sve spomenute kozmetičke proizvode možeš pronaći u ljekarnama ili ih naručiti uz besplatnu dostavu ovdje

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0