Life&style

Krpe od mikrovlakana pereš u perilici s ostalim rubljem? Nemoj to nikako raditi, evo zašto

  • Krpe napravljene od mikrovlakana sjajno uklanjaju nečistoće i prašinu, no kako iste ukloniti s njih?
  • Njihovo čišćenje iziskuje malo više pažnje, ali ga uspješno možeš izvršiti ako slijediš pravila 
  • Prije pranja obavezno ih protesti, a za njihovo čišćenje izbjegavaj koristiti omekšivač te ih sušiti u sušilicama

Trendove ne nalazimo samo u svijetu modne, kozmetike, automobilizma ili uređenja doma već i čišćenja. Posljednjih godina hit "alat" koji nam pomaže u postizanju savršene čistoće doma zasigurno su krpe od mikrovlakana (ili mikrofibre). Ovaj višenamjenski predmet uspješno ćemo prebrisati drvene podove, ukloniti prašinu s polica, ali i ispolirati automobil. Ipak, često se desi da kada ih iskoristimo jednostavno ne znamo što bi s njima te ih samo taložimo u kutevima našeg stane sve dok ih ne odlučimo baciti.

Možda vas zanima Proljetno čišćenje: 7 stvari koje ne želiš baciti otkrivaju puno o tvom karakteru Rubrika Life&style Life&style

Naravno, postoji solucija i da ih operemo te iskoristimo ponovno, no mnogi od toga odustanu budući da kola vjerovanje kako će se tako samo oštetiti. Čišćenje krpa od mikrovlakana zahtijeva malo više pozornosti od jednostavnog bacanje u perilicu, no daleko od toga da je pravi bauk! A kako ih pravilno očistiti otkrivamo ti u nastavku!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ovih 6 mjesta gotovo uvijek zaboravimo kod proljetnog čišćenja Rubrika Life&style Life&style

1. Protresti prije pranja

Bez obzira odlučiš li se na ručno ili strojno pranje, krpe od mikrovlakana je prije njega potrebno dobro protresti. Naime, njih najčešće koristimo za brisanje prašine te je poželjno tih sitnih zaostalih čestica riješiti se prije nego krpu stavimo u vodu. Ono što želimo je izbjeći da se krpe namaču u vlastitoj prljavštini.

2 Oprezno sa sredstvima za pranje

Pri čišćenju nemoj koristiti deterdžent za pranje rublja koji u sebi sadrži omekšivač budući da on može utjecati na čvrstoću vlakana te ih učiniti manje učinkovitima pri brisanju prašine jer će se čestice teže hvatati na mekšu površinu. Također, pri doziranju sredstva za pranje rublja budi oprezna i vodi se onom da je u ovom slučaju manje zapravo više.

3. Razmisli o ručnom pranju

Ako su krpe od mikrovlakana blago zaprljane (na primjer, ako si ih koristila isključivo za brisanje prašine) te na njima nema masnih mrlja, razmisli da ih jednostavno staviš u posudu s toplom vodom u koju nije dodan deterdžent. Nakon što se namoče rukama ih zarotiraj po posudi baš kao što bi to napravio bubanju u perilici te potom dobro izmiči kako bi uklonila višak vode i stavi na sušenje. Naravno, prije nego kreneš u čišćenje dobro istresi krpicu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Umjetnost brzog čišćenja: Ovo je najefikasnija strategija spremanja kuće kad ti stižu gosti Rubrika Life&style Life&style

4. Izbjegavaj ih sušiti u sušilici

Krpe od mikrovlakana "rade" kada mi toga nismo ni svjesni pa će tako dok se suše u sušilici ujedno pokupiti i prašinu koja se u njoj možda nataložila s vremenom. To će rezultirati time da tvoje netom očišćene krpe i neće biti baš tako čiste kao što misliš. Zato je bolje jednostavno ih ostaviti da se posuše na zraku. Ako si ih ipak prisiljena koristiti sušilicu obrati pažnju na to da koristiš najniže moguće temperature. Dobra vijest je da se ove krpe uistinu brzo suše!

5. Odvoji ih od ostalog rublja

Prilikom pranja obavezno ih odvoji od drugih krpa ili odjeće kako ne bi pokupilie prljavštinu i nečistoće s drugih predmeta. Također, stručnjaci savjetuju da krpe opereš nakon svake upotrebe jer se u vlakna mogu uvući sitne čestice i komadići koji pri narednim čišćenjima mogu oštetiti površinu koju saniraš.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0