Life&style

Proljetno čišćenje: 7 stvari koje ne želiš baciti otkrivaju puno o tvom karakteru

  • Svi imamo neke stvari koje prežive veliko čišćenje jer ih se jednostavno ne želimo odreći ma kako beskorisne bile
  • Što čuvaš: pisma od bivšega, stare rokovnike, poklone koji ti se uopće ne sviđaju, ali, eto, dobila si ih?
  • Vrsta predmeta koje gomilaš govore o tome što misliš o sebi i na čemu gradiš samopouzdanje

Ruku na srce, koliko stvari koje imaš u svom ormaru, ladicama u dnevnoj sobi ili u podrumu (na tavanu) ti zapravo ne trebaju? To su većinom sasvim određene stvari od kojih se jednostavno ne možemo rastati. I to ni kod jednog preseljenja, renoviranja ili proljetnog čišćenja. Istraživanje Sveučilišta Maryland otkrilo je sljedeće: postoji veza između onoga što tako ustrajno čuvamo i našeg samopouzdanja; prvenstveno se držimo stvari koje definiraju na čemu ga gradimo. Iz te teze možemo zaključiti sljedeće: svaka stvar koju čuvamo i kad za to nema opravdanja zapravo govori o tome na čemu gradimo vlastito samopoštovanje. 

Možda vas zanima Evo zašto je sada dobro vrijeme za planiranje novog putovanja Rubrika Life&style Life&style

1. Stari rokovnici, bilješke, olovke

Bilježnice, notesi, knjige, olovke… mogla bi se svega toga riješiti, ali marljivo sve sakupljaš i gomilaš? Onda svoje samopoštovanje baziraš na tvojim osobnim uspjesima. Ako ćeš baciti, primjerice, svoje zabilješke, osjećat ćeš se manje uspješno. 

via GIPHY

2. Fotografije, njegovi pokloni i pisma

Fotografije, pokloni, ljubavna pisma – hm, kako je lijepo godinama nakon prekida neke veze kopati po uspomenama. Ako ti te stvari jako leže pri srcu, onda ljubav prema muškarcu pojačava tvoje samopoštovanje. Ništa ti nije bolje od toga da te neki muškarac obožava i cijeni. 

3. Pokloni, čak i oni koji ti se ne sviđaju

Pa pokloni se ne bacaju – govoriš si možda u ovom trenutku. Međutim, ako ćeš biti iskrena, znaš da se mnogi nekorisni pokloni sada stiskaju po tvojim ormarima i ladicama. Ako sve čuvaš, to znači da društvene veze jačaju tvoje samopouzdanje. Tvoj ego najviše raste kad te cijene kao prijateljicu. 

via GIPHY

4. Novine i časopisi 

Puno znam, dakle super sam – to je tvoj moto. Ti definiraš svoje samopoštovanje preko svoje inteligencije i opće naobrazbe. Zbog toga voliš dugačke diskusije te obožavaš trenutke u kojima možeš zadiviti druge svojim argumentima. 

Možda vas zanima Proljetno čišćenje: 5 stvari koje NE smiješ raditi ako stvarno želiš pospremiti stan Rubrika Life&style Life&style

5. Odjeća 

Poslovni uspjeh? Nije ti baš toliko bitan. Tebe usrećuje kad ti netko udijeli kompliment na vanjski izgled. Osjećaš se dobro jedino kad se osjećaš lijepo. Zbog toga nerado izlaziš nenašminkana iz kuće. 

via GIPHY

6. Stare igračke 

Čuvaj igračke kako bi se tvoja djeca jednog dana mogla igrati s njima! Zvuči poznato? Onda vjerojatno spadaš među osobe koje crpe samopouzdanje iz obitelji. Tvoje stare igračke usko su vezane uz tvoja sjećanja na djetinjstvo. Kad bi ih morala baciti, to bi bilo kao da bacaš dio svog djetinjstva. 

7. Crteži, narukvice, kutijice - sitnice koje si sama izradila 

To znači da svoju samouvjerenost crpiš iz kreativnosti. Bilo da nešto izrađuješ rukama, pišeš knjigu, skladaš pjesme… Sve ti to daje osjećaj da si posebna žena.  

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0