Life&style

Proljetno čišćenje: 5 stvari koje NE smiješ raditi ako stvarno želiš pospremiti stan

  • Nagomilala si hrpetinu stvari, a uopće ti nije jasno kako?
  • A, što ćeš, ionako je stiglo vrijeme za veliko proljetno pospremanje
  • Nekako pred Uskrs većini nas dođe da temeljito očistimo i pospremimo dom

Stan izgleda poput tempirane bombe – samo što nije eksplodirao od nereda? Ili je ovdje nešto već eksplodiralo? Pa... vrijeme je za pospremanje. Kaže se još popularno – „proljetno čišćenje“…  Međutim, kako najučinkovitije pospremiti? Ponekad uvelike pomaže kad znamo što treba izbjegavati… 

1. Ne spremaj prije nego što sortiraš 

Prije nego što razne stvari poslažeš u lijepe i praktične kutije, na redu je sortiranje. Što ti doista treba? A što možeš baciti, pokloniti, reciklirati? Za stvari koje si odabrala da ćeš pospremiti pronađi mjesto za to – ili otiđi u trgovinu i kupi koju kutiju ili sanduk. Ali, samo ako ih već nemaš. I tek onda kad si napravila reda i odabrala što doista želiš zadržati! 

via GIPHY

2. Ne tjeraj se da sve riješiš u jednom danu 

Vikend je rezerviran za pospremanje! To zvuči dobro, ali tko doista ima dovoljno energije i živaca toliko sati raditi poslove koji uglavnom ne pričinjavaju zadovoljstvo. Na kraju motivacija rapidno pada pa ne uspijemo napraviti sve što smo si zacrtale. Dakle, umjesto da se tjeraš obaviti sve u jednom danu, pospremanje podijeli na projekte koji traju dva do tri sata te rješavati jedan po jedan – u više dana, bez velike muke. 

Možda vas zanima Jesmo li pogodili? Ovih 10 stvari si bespotrebno nagomilala kod kuće Rubrika Life&style Life&style

3. Nemoj dopustiti da ti nešto odvuče pozornost 

Lako „odlutamo“ - osobito kad radimo nešto što baš ne volimo. Radije završi mali projekt do kraja – i to doista do kraja. A to ne znači da ćeš napuniti kutiju nepotrebnim dječjim stvarima i pospremiti je u ostavu kako bi je jednog dana nekome poklonila. Ne, radije je odmah stavi u automobil te što je moguće brže odvezi kamo si mislila. Inače će ti ta kutija još godinama sakupljati prašinu u ostavi. 

4. Nemoj biti pod pritiskom 

Rim nije izgrađen u jednom danu! Ako jednom pospremiš, to ne znači da će tako ostati zauvijek. Pospremanje spada u svakodnevicu. Ako se stalno nešto pomalo sprema, sljedeće veliko pospremanje neće biti potrebno tako brzo. I nemoj se uzrujavati ako sve ne ide kao što si planirala. Pritisak povećava stres, a onda nemaš više volje za pospremanje.  

via GIPHY

Možda vas zanima Ove stvari čine tvoj dom manje privlačnim - ali sve možeš riješiti bez puno muke Rubrika Life&style Life&style

5. Ne priželjkuj savršenstvo 

Kad pogledamo neku reklamu i vidimo kako je sve divno, krasno i savršeno čisto te pospremljeno. Međutim, to nije stvarnost! Kod kuće ne mora sve izgledati kao u katalogu namještaja. Pospremljena kuća ne znači da ništa ne smije ležati naokolo. Najvažnije je da se dobro osjećaš u svom domu. I garantirano neće doći inspektor koji će ti reći da si pogrešno posložila košulje (a kad nam svekrva to kaže, i tako se samo nasmijemo i odmahnemo rukom, zar ne?!) 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0