Life&style

Otkrivamo ti 5 vrsta sireva koji će ti najbolje pomoći pri mršavljenju

  • Ako pokušavaš smršavjeti, slobodno ostavi svoj omiljeni sir na jelovniku
  • Sir često bije loš glas jer sadrži puno masnoća, kalorija i natrija 
  • Da, to je moguće, ali ima zdravijih sireva koje možeš odabrati

Općenito, sir osigurava bjelančevine, kalcij, vitamin D i B12, a postoje i vrste s manje kalorija i masti - što ih čini savršenim za tvoju misiju gubitka kilograma. Ključno je držati porcije pod kontrolom.

Preporučuje se konzumiranje dvije do tri porcije mliječnih proizvoda dnevno (to uključuje mlijeko, jogurt i sir). Porcijom sira smatra se 42 g tvrdog sira, trećina šalice isjeckanog sira, 56 g prerađenog sira, pola šalice sira ricotta ili dvije šalice svježeg sira.

Općenito, evo na što treba obratiti pažnju:

veći sadržaj bjelančevina: sadržaj bjelančevina dio je onoga što sir čini idealnim za mršavljenje. Bjelančevine podržavaju mršavljenje na nekoliko načina, kako je navedeno u članku iz kolovoza 2012. objavljenom u British Journal of Nutrition. Makrohranjivi sastojak je najsitniji (u usporedbi s masnoćama i ugljikohidratima), pomaže zadržati čistu mišićnu masu i teže se probavlja, što nam pomaže u sagorijevanju više energije.

Možda vas zanima Slani keksi sa sirom i češnjakom toliko su dobri i jednostavni da ćeš ih praviti svaki tjedan Rubrika Life&style Life&style

Niži sadržaj zasićenih masti: ne trebamo izbjegavati sve masnoće - našem tijelu zapravo treba malo masti - ali druga je priča sa zasićenim masnoćama. Zasićene masnoće podižu kolesterol, što može dovesti do srčanih bolesti, navodi Američko udruženje za srce. Što se tiče sira, potraži verziju s malo masnoće ili nastoj kontrolirati porcije kako bi unos zasićenih masnoća svela na minimum.

Kratki popis sastojaka: u redu, svaki sir koji jedeš bit će prerađen, ali neke su vrste sireva teže obrađene od drugih, a to su vrste koje želiš ograničiti ili uopće izbjeći. Možeš pronaći neke sireve sa samo nekoliko sastojaka poput mlijeka, soli i enzima ili kultura. Ultraprerađena hrana može uzrokovati da jedemo više, što dovodi do debljanja, tvrdi istraživanje iz svibnja 2019.

5 sireva u kojima ćeš uživati kad gubiš kilograme

Svježi sir vjerojatno ima jedan od najboljih omjera kalorija i bjelančevina. Zapravo, porcija od 1 šalice sadrži oko 185 kalorija, 5 grama masti i nevjerojatnih 23 grama bjelančevina.

Štoviše, savršeno se slaže s drugom zdravom hranom poput svježeg voća i povrća. 

Primjerice, takozvani quark sir ima najmanje je kalorija i masti, sa samo 120 kalorija i 3 grama zasićenih masnoća po porciji od 1 šalice. Dobar je izvor bjelančevina, jer pruža 14 grama po obroku.

Možda vas zanima Ove 4 namirnice konzumiraju vitki ljudi u bilo koje doba dana Rubrika Life&style Life&style

Obrok našeg omiljenog sira s rupama od 42 grama daje 12 grama zasićenih bjelančevina. Također ima izuzetno malo natrija, s manje od 80 miligrama po porciji, dok ostali sirevi poput fete i svježeg sira imaju više od 400, odnosno 500 miligrama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marzia DB (@mdb_15)

Također je jedan s najviše vitamina B12, pružajući više od 50 posto tvojih dnevnih potreba. Ovo je presudan vitamin, jer pomaže održati sve naše živčane i krvne stanice zdravima. Osim toga, nedostatak vitamina može ti dati osjećaj umora i slabosti, objavio je Harvard Health Publishing.

Švicarski sir također je popularan fermentirani sir, što znači da sadrži „bube“ pogodne za crijeva. Smatra se da ugljični dioksid, koji se oslobađa kao dio ovog postupka, uzrokuje rupe ili „oči“ u švicarskom siru.

Možda vas zanima Ako ćeš kombinirati ove namirnice, brže ćeš gubiti masnoću na trbuhu Rubrika Life&style Life&style

Kozji sir jedan je od najnižih u broju kalorija, pružajući oko 105 kalorija na 42 grama. Uz to dolazi i dovoljna količina bjelančevina: 8 grama po obroku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tourguide_anabel

Ali, čini se da su možda masne kiseline u kozjem siru one zbog kojih je tako zasitan.

Istraživanje o hranjivim tvarima iz kolovoza 2017. otkrila je da je kozji sir učinkovitiji u suzbijanju apetita nakon jela u usporedbi s običnim sirom na bazi kravljeg mlijeka. Autori su pretpostavili da je to možda zbog vrsta masti koja se nalazi u proizvodima od kozjeg mlijeka u odnosu na proizvode od kravljeg mlijeka.

Ne postoji ništa poput svježe pečenog peciva sa sirom za mazanje, ali jesi li znala da postoji zdravija opcija od kremastog sira? Neufchâtel sir ima manje kalorija i masti, a nešto više bjelančevina u usporedbi s običnim krem sirom.

Prema podacima USDA, sir Neufchâtel ima oko 30 posto manje kalorija i ukupnih masti u odnosu na češće korišteni krem sir. Također ima više kalcija za izgradnju kostiju.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0