Life&style

Postoji li granica kada smo prestare za dijetu? Evo što kažu stručnjaci

  • Je li gubitak težine u zreloj dobi prednost ili možda rizik? 
  • Stručnjaci imaju jasno mišljenje o tome 
  • Otkrit ćemo ti je li zdravo mršavjeti u starijoj dobi 

Znanstvenici koji su vodili istraživanje objavljeno 2019. godine u stručnim časopisima, prepoznali su vezu između skidanja težine i preranog umiranja. Međutim, što se doista krije iza pretpostavke da nam dijeta u zreloj dobi čini više štete od koristi? Stručnjaci su složni u jednome: ako je netko pretio, dijeta je dobra i u starijoj dobi. 

Doktor Avigdor Nadal, direktor „Mount Sinai Health System's PhysioLab“, kaže da nikada nije prekasno za mršavljenje, osobito ako je to iz zdravstvenih razloga. Prema „Centers for Disease Control & Prevention“ (CDC) važno je u svakoj dobi izgubiti višak masnoće kako bi se smanjio rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja. Osim toga, smanjenje težine može dovesti do toga da se i psihički osjećamo bolje, imamo više energije te smo pokretnije

Za spomenuto istraživanje iz 2019. Arad kaže da postoji puno ograničenja te nedostaju važni podaci. Na primjer, nije se istraživalo jesu li ispitanici dragovoljno i željeno izgubili težinu ili je tome pridonijela neka bolest. 

Dijeta u zreloj dobi: savjeti 

U zrelijoj dobi može biti teško izgubiti težinu. Imamo manje mišićne mase, možda smo manje sportski aktivne te smo se tijekom godina navikle na nezdrave stvari koje negativno djeluju na metabolizam – poput pušenja ili koje čaše vina navečer. 

Zato je dobro za zdravlje izgubiti višak kilograma i u zrelijoj dobi. 

S ovim savjetima će dijeta u zrelijoj dobi biti jednostavnija 

Zaboravi superbrze dijete 

Izgubiti težinu u kratko vrijeme možda zvuči privlačno. Međutim, nemoj se držati brzih dijeta ili radikalnih detoksa „u nekoliko dana“ nakon kojih ćeš i dalje jesti kao i prije. Kod mršavljenja je važno da trajno promijeniš svoju prehranu i da to funkcionira te da pri tome ostaneš zdrava. 

Dovoljno spavaj 

I u zrelijoj dobi je važno dovoljno spavati kaki bi tijelo pravilno funkcioniralo. 

Možda vas zanima Ovih 10 dijeta su ljudi najviše guglali u 2020. godini – prvo mjesto te neće iznenaditi Rubrika Life&style Life&style

Bavi se sportom 

Čak i ako u starijoj dobi nemaš volje (ili snage) baviti se novim sportskim trendovima, uvijek se možeš kretati. Na primjer, idi plivati, šetati ili na jogu. I lagani pokreti pozitivno djeluju na težinu. Pobrini se da ti mišićna masa ostane. Vježbe s vlastitom težinom tijela (poput joge, na primjer) ili podizanjem utega savršeni su za to. 

Jedi puno bjelančevina 

Kako bi u zrelijoj dobi izgradila više mišića, trebaš jesti puno bjelančevina. 

Možda vas zanima Što jesti u menopauzi ako želiš izbjeći dobivanje kilograma: Galveston prehrana nudi rješenje Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0