Life&style

Orahom ukloni ogrebotinu na namještaju i još 9 super savjeta za uredan dom koje si sigurno čula od svoje bake

  • Školska godina možda je još uvijek u tijeku, ali danas je pravo vrijeme za ponavljanje gradiva
  • Ne brini, nećemo se stvarno vratiti u školske klupe već ćemo se samo prisjetiti nekih korisnih kućanskih savjeta koje smo možda usput zaboravile
  • Tako u nastavku možeš između ostalog saznati kako se uspješno riješiti moljaca, kako vratiti sjaj kožnim torbama i kako prikriti ogrebotine na drvenom namještaju

Tijekom života sigurno si čula određene trikove i savjete koji ti mogu pomoći u kućanstvu i olakšati ti održavanje čistoće u tvom domu. Bilo da iza tih savjeta stoji tvoja baka ili mama i ma koliko oni korisni bili, nekada se jednostavno dogodi da ih s vremenom zaboraviš. Nešto slično onome kao poznavanje gradiva geografije ili kemije trećem razredu srednje škole. Stoga je s vremena na vrijeme potrebno je prisjetiti onoga što smo već jednom usvojili.

S druge strane, za neke će ove informacije koje donosimo biti nove, a nadajmo se i korisne. Dakle, provjerimo kojih je to 10 savjeta o kućanstvu koje smo možda znali, ali vjerojatno i zaboravili.

Možda vas zanima Briljantno! Ovi genijalni kućni trikovi stari su više od 100 godina Rubrika Life&style Life&style

1. Kako se riješiti moljaca?

Sjajan savjet za rješavanje pitanja moljaca u ormaru uključuje da pamučnu vatu natopiš uljem cimeta ili klinčića. Također, možeš u manju posudicu nasipati cimeta ili ga zamotati u krpicu te položiti je na dno ormara.

2. Kako očistiti srebrni pribor za jelo?

Nedavno smo ti otkrile da srebrni pribor za jelo možeš uspješno ispolirati uz pomoć banane. No, ako je on dugo stajao u spremištu onda je bolja opcija da ga staviš u tavu ili sudoper koji si obložila aluminijskom folijom. Posipaj ga potom s tri žlice sode bikarbone i prelij s kipućom vodom te tako ostavi 10-ak minuta prije nego što ponovno ispereš pribor.

Možda vas zanima Internet je poludio za ovim savjetom za uvijek mirisan zahod - hoćeš li isprobati? Rubrika Life&style Life&style

3. Kako ukloniti nakupine klora s tuša?

Nakupine koje se nakon vremena stvore na glavi tuša nisu nimalo lijep prizor. Možeš ih ukloniti tako da u plastičnu vrećicu uliješ alkoholni otac te njome omotaš glavu tuša tako da ona bude u potpunosti potopljena u tekućinu. Kako bi osigurala da vrećica neće kliznuti možeš zavezati čvor te ju tako ostaviti preko noći. Ujutro ćeš otkriti da tvoj tuš izgled kao nov!

4. Kako naoštriti otvarač za konzerve?

S upotrebom oštrice otvarača gube na oštrini te postoji sve veća vjerojatnost za razvoj hrđe. Provjereni savjet za rješavanje ovog problema jest čišćenje otvarača uz pomoć četkice za zube, tople vode i uobičajenog sredstva za pranje suđa. Nakon što dobro iščetkaš otvarač te ga pažljivo ispereš i posušiš, namaži ga biljnim uljem i ostavi da se osuši neko vrijeme. Na kraju ga prebriši kako bi se uklonio višak ulja. To bi trebalo upaliti!

5. Kako sakriti ogrebotine na drvenom namještaju?

Primijetila si sitnu ogrebotinu na drvenom namještaju. Tvoji ukućani ti možda govore kako to nije ništa strašno, ali ti znaš da je ondje i želiš je se riješiti. Možda bi ju za prvu ruku trebala premazati orahom, odnosno uljem od oraha budući da će ono djelovati poput svojevrsnog korektora koji će prikriti ogrebotinu.

Možda vas zanima S ovih 5 vrlo korisnih savjeta ćeš produljiti život svoje perilice za posuđe i za nekoliko godina Rubrika Life&style Life&style

6. Kako ukloniti ljepilo?

Želiš maknuti etiketu sa staklenke, no ljepilo je toliko jako da ostavlja nepoželjne tragove? Isprobaj ju očistiti octom. Naime, on uspješno rastapa ljepilo, a pomaže i u skidanju masnoće koja zna ostati nakon što je ono uklonjeno.

7. Kako ispolirati predmete od kože?

Želiš svojim kožnim cipelama ili torbici povratiti stari sjaj? Isprobaj ih nježno prebrisati s mekanom krpicom koja je prethodno umočena u mlijeko! Ovaj trik trebao bi dati instant rezultate.

8. Kako vratiti sjaj tuš kabini?

Naslage sapunice koje se s vremenom stvore na vratima tuš kabine možeš ukloniti uz pomoć baby ulja. Na čistu krpicu nakapaj nekoliko kapi ulja te potom detaljno prebriši kabinu. Ostati sapunice i prljavštine nestaju kao da su prebrisani gumicom!

Možda vas zanima Nasipaj sol u tavu, stavi je u pećnicu i pogledaj što će se fantastično dogoditi Rubrika Life&style Life&style

9. Kako oribati tave kad nema spužvice?

Kako bi uklonila mast i prljavštinu s tave najčešće koristiš oštre četke i spužvice, no ako ti ih slučajno ponestane možeš se poslužiti i aluminijskom folijom. Izdvojeni dio folije zarolaj u kuglu te koristi na isti načina kao i spužvicu.

10. Kako spriječiti da ti se zamagli ogledalo u kupaonici?

Ako ti smeta što se s vremena na vrijeme zamagli ogledalo u kupaonici, prebriši ga krpom na koju je nanesena pjena za brijanje. To bi trebalo upaliti! Osim toga, pjenom se možeš poslužiti i kao univerzalnim sredstvom za uklanjanje mrlja s tepiha.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0