Life&style

Kladimo se da, poput nas, nisi znala da koru od banane možeš koristiti u sve ove svrhe

  • Nakon što pojedemo bananu njezina kora najčešće završi u smeću, no mi smo pronašle načine kako je možeš pametno iskoristiti
  • Unutrašnjost kore od banane može poslužiti u njezi tvoje oštećene kože i kose, a pomaže i pri izbjeljivanju zubi
  • A kakve veze kora od banane ima s komarcima, roštiljem i srebrnim nakitom otkrivamo ti u nastavku

Još kao djeca naučili smo kako svaki otpad nije smeće, a isto pravilo možemo primijeniti i s korom od banane. Priznajemo i u našem kućanstvu ona nakon konzumacije banane najčešće završi u bio-otpadu, no ovo je sjajna prilika da uvidimo kako je možemo iskoristiti. Primjerice, jesi li znala da uz pomoću kore od banane možeš lakše izvaditi trn ili manju krhotinu koja ti se zavukla pod kožu. Dovoljno je da unutarnjom stranom kore od banane prijeđeš preko zahvaćenog dijela te će enzimi iz nje omogućiti da koža omekša i lakše ukloniš krhotinu. A kako ju još možeš korisno upotrijebiti otkrivamo ti u nastavku:

Možda vas zanima Ovo je dosad najbolji trik kojim možemo produljiti trajnost bananama, a i odgoditi odlazak u dućan Rubrika Life&style Life&style


1. Vraća sjaj biljkama

Korom od banane prebriši listove kućnih biljaka. Tako ćeš ih očistiti od prašine, nahraniti te listovima povratiti sjaj. Također, možeš od nje prirediti i kompost koji će biti sjajna dohrana tvojim biljkama, a posebice u njoj uživaju ruže.

2. Pomaže u borbi protiv akni, hemeroida i bradavica

Kora od banane sadrži vitamin C i vitamin E te kalij, cink, željezo i mangan. Ove hranjive tvari mogu ublažiti upalu i smanjiti pojavu akni pa se preporučuje zahvaćena podlučja namazati unutrašnjim dijelom kore od banane, ostaviti 20-ak minuta te potom isprati vodom. Naposljetku valja hidratizirati lice te isti postupak ponoviti tri puta tjedno.

Osim za akne, unutrašnjost kore od banane može pomoći kod crvenila uzrokovanog hemeroidima. Također, sjajan je saveznik i u borbi protiv bradavica. Svaku večer područje zahvaćeno bradavicom prvo namaži unutrašnjim djelom kore od banane, potom je omotaj cijelom korom i prekrij folijom te tako ostavi preko noći. Ovaj postupak valja ponavljati najviše dva tjedna kako bi bradavica nestala.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima 3 ukusna recepta u kojima je glavna zvijezda samo jedan dio banane. Vrijedi isprobati! Rubrika Life&style Life&style

3. Ublažava svrbež

Ovo je uistinu koristan trik za ljeto pred nama budući da se tada susrećemo s najezdom komarac i insekata. Kako bi umanjila iritaciju uzrokovanu ubodom na njegovo mjesto postavi koru od banane te ranu istrljaj kako bi se riješila neugodnog svrbeža.

Osim toga, možeš je koristiti i u borbi s insektima te je idealan saveznik onih koji imaju vrt, a ne žele koristiti insekticide. Komadiće kore od banane zakopaj nekoliko centimetara u dubinu oko biljke koju želiš zaštititi te će je insekti uspješno izbjegavati.

4. Obnavlja kosu

Prema mišljenju poznatog doktora Oza, banana je jedan od najboljih ‘lijekova’ za oštećenu kosu. A recept za jednu takvu masku od banane uključuje unutrašnji dio kore kojem se dodaju med, jaja i ulje. Sve se zajedno sjedini u blenderu te prokuha na kipućoj vodi. Nakon što se procijedi pomoću gaze (ili najlonki) dobivena smjesa se ravnomjerno nanese na počešljanu kosa od tjemena prem vrhovima. Masku drži na kosi 20 minuta, a potom dva puta operi šamponom i vodom. Po završetku, tvoja kosa bit će nahranjena, svilenkasta i sjajna.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Po društvenim mrežama ljudi dijele slike banana kruha. Donosimo ti recept da se i ti okušaš Rubrika Life&style Life&style

5. Izbjeljuje zube

Unutrašnjost kore banane je bogata kalijem koji može pomoći u smanjenju žutih mrlje koje su se s vremenom stvorile na tvojim zubima. Stoga, prije nego ih opereš trljaj zube unutrašnjim dijelom kore od banane u prosjeku dvije minute. Kako bi se vidjeli prvi rezultati trebaš biti uporna i svakodnevno ponavljati ovaj postupak.

6. Polira srebro i cipele

Kada uvidiš da su tvoji srebrni predmeti počeli gubiti sjaj priredi im piling od bananine kore. Ne trebaš trošiti novac na kemijska sredstva, dovoljno je da srebrne predmete dobro istrljaš korom od banane te potom detaljno prebrišeš krpom. Također, na ovaj način možeš uspješno polirati i cipele.

7. Održava meso sočnim pri pečenju

Kore od banane mogu poslužiti i kako sjajan as iz rukava u pripremi mesa. Ako prilikom pečenja ili roštiljanja na njega staviš koru od banane ona će omogućiti da zadrži sočnost te spriječiti njegovo isušivanje.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0