Life&style

Zašto je jedna banana bolja od najboljeg energetskog napitka?

Ako ovih dana vježbaš ili hodaš, obavezno pojedi jednu bananu - tijelo će ti biti zahvalno

Ako redovito vježbaš u teretani, voziš bicikl, veslaš ili plivaš, energiju izgubljenu tijekom tjelesnih napora možeš vratiti bananom koja je, kako je pokazalo novo istraživanje, jednako učinkovita, pa čak i bolja za oporavak organizma od zašećerenih sportskih napitaka.
I profesionalni sportaši i amateri vježbači nakon treninga posežu za ugljikohidratima koji hrane mišiće, ublažavaju fiziološki stres vježbanja i djeluju antiupalno. Najlakše probavljiv oblik ugljikohidrata je šećer i upravo su glukoza, fruktoza ili sukroza najvažniji sastojak sportskog napitka. Ali uz šećere ti napitci sadrže i umjetne okuse i kemikalije koje je pametnije izbjeći, dok je banana prirodni paket s idealnom kombinacijom ugljikohidrata i ostalih sastojaka. 
 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Ovih su dana znanstvenici sa Sveučilišta Appalachian State u SAD-u proveli istraživanje na 20 profesionalnih biciklista te dokazali kako banana ne samo da daje energiju i ublažava upalni proces, nego i povoljno djeluje na aktivnost nekih gena. Tako je uočeno da biciklisti koji su tijekom vožnje na stazi dugoj preko 70 km svakih pola sata pojeli pola banane na kraju imali znatno nižu razinu koenzima COX-2 od onih koji su pili sportske napitke, a upravo taj koenzim potiče upalu i negativno djeluje na organizam. 
Premda ne znaju kako točno postiže to što postiže znanstvenici se slažu da je banana mnogo bolji izbor od sportskih napitaka.

Photo: Instagram

Komentari 0