Life&style

Ovo je dosad najbolji trik kojim možemo produljiti trajnost bananama, a i odgoditi odlazak u dućan

  • Banane su sklone ubrzanom sazrijevanju zbog čega trebaju posebnu pažnju
  • Jedno od rješenja je umatanje peteljke grozda u plastičnu foliju, jer se tako sprječava širenje etilena, plina zaduženog za dozrijevanje ploda
  • No, stručnjaci su sada smislili još bolje rješenje koje će nam omogućiti i kupovanje većih količina banana, a tako možda i smanjiti broj odlazaka u trgovine u potrazi za svježim voćem

Dok uzimamo voće s polica dućana kako bismo se opskrbili vrijednim nutrijentimasačuvali naš imunitet u izolaciji, u obzir uzimamo i njegovu trajnost. Znamo da nekim vrstama voća svježinu možemo produljiti u hladnjaku, na primjer, jabukama ili citrusima. No što je s omiljenim bananama, čija čije ubrzano sazrijevanje pa i čak sklonost truljenju zahtijeva posebnu pažnju?

Možda vas zanima Znaš li što bi ti se dogodilo kad bi jela dvije banane dnevno? Rubrika Life&style Life&style

Banane sazrijevaju tako što peteljke svake voćke proizvode pin etilen koji se potom širi ostatkom ploda kako bi omogućio dozrijevanje.  Na osnovu ove informacije nastala je i jedna od najpopularnijih tehnika u očuvanju svježine banana – omatanje peteljke grozda banana plastičnom folijom. Međutim, iako će ova metoda svakako usporiti truljenje, stručnjaci smatraju kako se na ovaj način ipak omogućuje proizvodnja i širenje etilena pa predlažu još bolje rješenje. Zato, podijeli i vladaj! Svaki plod potrebno je odvojiti, a peteljku tako individualno omotati plastičnom folijom. Ovako spremljene banane mogu ostati svježe više od tjedan dana. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Kod ovog voća tajming je sve! Budući da se banane ubiru nedozrele, prije ispostave u trgovačke lance u posebnim prostorijama tretiraju se etilenom, koji će ih dovesti do određene točke dozrelosti. U trgovini ćemo tako nailaziti na poprilično zelene banane, one nešto više dozrele ili, ako su na policama duže vrijeme, vjerojatno sasvim zrele s pokojom smeđom točkicom

Možda vas zanima 3 ukusna recepta u kojima je glavna zvijezda samo jedan dio banane. Vrijedi isprobati! Rubrika Life&style Life&style

Kakve ćemo odabrati, ovisi o njihovoj namjeni. Primjerice, ako imaš u planu napraviti banana kruh sigurno ćeš posegnuti sa sasvim dozrelim bananama koje će osim smeđih točkica imati i nešto podatniju struktura ploda. Takve banane stavit ćeš u košaricu ako ih odlučiš smrznuti, a potom ih u svom blenderu iskoristi kao bazu za određene vrste sladoleda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lately banana bread is all I want. I have those spotty bananas. I see you guys tagging me in your banana bread creations and LISTEN LADY I want a slice. ⁠⠀ ⁠⠀ But... until kitchen renos are over (soon please) I will have to live vicariously through you. If you haven't made my double chocolate banana bread yet, I HIGHLY recommend.⁠⠀ ⁠⠀ full recipe linked in bio @thetoastedpinenut⁠⠀ ⁠⠀ find it here 👉🏻 https://thetoastedpinenut.com/double-chocolate-banana-bread/⁠⠀ ⁠⠀ ⁠⠀ ⁠⠀ #thetoastedpinenut #guiltfreedessert #healthydesserts #healthysweets #bakefromscratch #healthytreats #newportbeachfoodie #californiabloggers #ocfoodblogger #diabetesfood #diabetes1 #diabetestype1 #paleocooking #paleoeating #lowcarbpaleo #paleofriendly #paleofood #fromscratchwithlove #paleoblogger #paleoblog #instafoodporn #iamwellandgood #thekitchn #tastespotting #bananabread #chocolatebananabread #glutenfreebananabread

A post shared by Lindsay Grimes Freedman (@thetoastedpinenut) on

Ako banane najviše voliš jesti svježe, onda možeš odabrati manje dozrele čiju svježinu kod kuće možeš održati upravo gore navedenom metodom. Vjerujemo da ćeš uživati u brzom i jednom od najzdravijih međuobroka koje možeš odabrati. 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0