Life&style

Mineralna voda, pjena za brijanje, led... 7 metoda uz koje ćeš uspješno ukloniti sve vrste mrlja s tepiha

  • Ma koliko se mi trudile održavati čistoću, naš će tepih prije ili kasnije postati žrtva slučajnog prolijevanja i prskanja
  • Kako bi efikasno otklonila te mrlje nije uvijek potrebno koristiti skupa kemijska sredstva, već je dovoljno zaviriti u kuhinju ili smočnicu
  • Kakve veze s čišćenjem tepiha imaju mineralna voda, ocat, pjena za brijanje i pegla otkrivamo ti u nastavku

Jedan od razloga zbog kojeg ljudi vole tepihe - osim njegove topline i mekoće - je to što se lakše održavaju od tvrdih podloga poput laminata i parketa. Često usisavanje i povremeno ribanje obično su sve što je potrebno da bi tepisi izgledali novi i svježi. Međutim, unatoč svim naporima, prije ili kasnije tvoj će tepih postati žrtva izlijevanja, prskanja, nereda i onoga što nađe na potplatama tvojih cipela. Stoga smo sažele najbolje načine kako da što efikasnije otkloniš neželjene mrlje s tepiha.

Možda vas zanima Umjetnost brzog čišćenja: Ovo je najefikasnija strategija spremanja kuće kad ti stižu gosti Rubrika Life&style Life&style

1. Tapkanje, ne ribanje

Kada se pojavi mrlja odupri se porivu da je odmah kreneš ribati jer to će napraviti kontra učinak i samo je dublje utisnuti u tepih. Umjesto toga, nježno je tapkaj krpom, papirnatim ručnikom ili spužvom  na koju je prethodno naneseno sredstvo za čišćenje. Ovako ćeš uspješno natopiti mrlju te nećeš dodatno oštetiti vlakna tepiha snažnim ribanjem. Također, prilikom čišćenja mrlje uvijek kreći od vanjskog ruba prema unutarnjem jer u suprotnom možeš mrlju proširiti po tepihu.

2. Mineralna voda i ocat kao spas za ustajale mrlje

Uz pomoć mineralne vode uistinu možemo ukloniti mrlje od piva i vina s tepiha tako da na krpicu za čišćenje izlijemo malo ove gazirane tekućine te njome natapkamo mrlju. Ako vidiš da djeluje, dodaj još malo mineralne te nastavi ovaj proces. S druge strane, ako je mrlja tvrdokorna, u posudici s raspršivačem pripremi otopinu koja će sadržavati jednak omjer octa i vode te njome našpricaj zamrljanu površinu. Ostavi da otopina djeluje 10-15 minuta te prijeđi suhom krpom kako bi se razgrađena mrlja upila, a potom ostatke lagano isperi uz pomoć tople vode. Na kraju očišćeni dio tepiha možeš prekriti suhim ručnikom i ostaviti preko noći kako bi apsorbirali vlagu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Svi griješimo u jednom kad je o čišćenju sudopera riječ - ovo je jedini ispravan način Rubrika Life&style Life&style

3. Krema za brijanje kao univerzalno sredstvo

Pojedini eksperti vjeruju kako je najbolje sredstvo za čišćenje tepiha od svih mrlja - vjerovali ili ne - obična krema za brijanje. Nanesi kremu za brijanje izravno na mrlju i ostavi je da djeluje oko 30 minuta. Nakon što ona izreagira jednostavno zahvaćenu površinu prebriši suhom bijelom krpom. Čišćenje možeš dovršiti raspršivanjem spomenute 50:50 mješavine octa i vode.

4. Led vs. žvakaća guma

Došla si izvana, a nisi ni primijetila da na potplatama imaš zalijepljenu žvakaću gumu sve dok je nisi ugledala na svom tepihu? Ako ti se desi ovaj scenarij rješenje problema potraži u svom zamrzivaču. Uzmi nekoliko kockica leda i pritisni ih na žvakaću gumu 30 do 45 sekundi. Nakon što se ona smrzne, jednostavno je žlicom ili nožem ostruži s površine tepiha. Ako i dalje ostane prilijepljena za manji dio vlakana, jednostavno ih izreži škarama, ali pripazi da rez bude što bliže površini žvake kako bi odrezala što manje materijala.

5. Masne mrlje nisu bauk

Kako bi uklonila masne mrlje s tepiha u čašu tople vode stavi nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa, ulij otopinu u bocu s raspršivačem te namoči masnu mrlju. Zatim je prekrij bijelom krpom ili papirnatim ručnicima, a ovisno o veličini i starosti mrlje, možda ćeš trebati ponoviti ovaj tretman više puta.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Proljetno čišćenje: 7 stvari koje ne želiš baciti otkrivaju puno o tvom karakteru Rubrika Life&style Life&style

6. Peglom ukloni mrlje od voska

Paljenje svijeća u kući može rezultirati kapljicom voska na tepihu koja se brzo stvrdne i ugradi u vlakna. Preporučuje se zagrijavanje voska natrag u polutekuće stanje kako bi ga uklonili, a to možeš učiniti tako da mrlju od voska prekriješ ručnikom te pređeš zagrijanim glačalom. Zgnječeni omekšali vosak potom možeš jednostavno sastrugati nožem.

7. Slatke muke

U kućanstvima koje imaju djecu veća je vjerojatnost da će u tepisima zaglaviti pokoji zalutali slatkiš. Kako bi ga uklonila možeš ga prvo pokušati istrljati uz pomoć noža te zahvaćeno područje očistiti spužvicom koja je prethodno umočena  u otopinu vode i sapuna. Važno je izvući sav šećer jer će inače to mjesto na tepihu lakše privući prljavštinu i nečistoće.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0