Life&style

Svi griješimo u jednom kad je o čišćenju sudopera riječ - ovo je jedini ispravan način

  • Znaš li da je sudoper drugo najprljavije mjesto u tvojoj kuhinji, a ujedno i ono čijem čišćenju često ne posvetimo dovoljno pažnje?
  • Za čišćenje sudopera obavezno koristi mekanu spužvicu, a osim kupovnih sredstava za dezinfekciju možeš koristiti i ocat
  • Osim površine sudopera, jednom mjesečno trebaš očistiti i odvod kako bi spriječila nakupljanje zaostalih ostataka hrane te širenje neugodnih mirisa

Kad si posljednji put očistila sudoper? Ne, ne zadnji put kad si očistila nešto u kuhinjskom sudoperu, već kada si njega posljednji put zaista dobro očistila? Većina nas to zapravo čini puno rjeđe no što bi to isprva željeli priznati. Sudoper je drugo najprljavije mjesto u tvojoj kuhinji! Ispred njega se našla samo spužvica koji koristiš za čišćenje posuđa u njemu. Naime, razlog tome jest taj da je on idealno mjesto za razvoj gljivica i bakterija, a ti nesvjesno pripomažeš njihovom nastanku ako ga ne čistiš redovito.

Možda vas zanima S ovim ultimativnim trikom za čišćenje zagorenog posuđa nećeš više gubiti vrijeme i živce kod sudopera Rubrika Life&style Life&style

Tjedno čišćenje je obavezno

Prema stručnjacima za čišćenje, sudoper nije dovoljno samo prebrisati mokrom krpicom već bi ga jednom tjedno trebala dezinficirati. Prilikom čišćenja treba voditi računa da se detaljno obrišu sve četiri strane, uključujući i vanjski okvir sudopera. Nadalje, ako u njemu pripremaš nešto poput sirovog mesa ili svježeg povrća na kojem su još tragovi zemlje, kao i ako ispireš posuđe koje dugo nije korišteno, sudoper trebaš očistiti odmah nakon korištenja, a ne čekati tjedni piling.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Koristi mekane spužvice

Stoga jednom tjedno započni čišćenje cijelog sudopera tako da ćeš uz pomoć tople vode, univerzalnog sredstva za pranje i mekane spužvice prvotno ukloniti nakupljene mrlje te ostatke hrane. Ovaj prvi korak je važan jer ne može se dezinficirati površina bez da je prethodno očišćena. Izbjegavaj koristiti grube spužvice kako ne bi oštetila površinu sudopera.

Možda vas zanima Oprez! Ove tri stvari nikada ne smiješ držati ispod sudopera u kuhinji Rubrika Life&style Life&style

Nakon čišćenja - dezinfekcija!

Za dezinfekciju osim sredstava koja su za baš to namijenjena, ali ako želiš izbjeći korištenje kemijskih sredstava, možeš se poslužiti octom koji se pokazao kao odlično dezinfekcijsko sredstvo na kuhinjskim površinama. Najbolje ga je nanijeti na pamučnu krpicu i utrljati, a osim dezinfekcije pružit će i visok sjaj površinama.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Sredstvom od dva kuhinjska sastojaka možeš uspješno dezinficirat i ruke i sve površine u kući Rubrika Life&style Life&style

Ne zaboravi na odvod!

Posljednji korak super čistog sudopera je čišćenje odvoda. To bi trebala učiniti otprilike jednom mjesečno, a da bi ga očistila, ulij u njega jednu žličicu izbjeljivača pomiješanu s jednom četvrtinom vode niz odvod. Održavanje čistog odvoda također će spriječiti širenje neugodnih mirisa tvojom kuhinjom. Naravno, postoji i trik iz kućne radinosti koje uskače u pomoć kada su začepljeni odvodi u pitanju, a povezuje dva dobro poznata sastojka - sodu bikarbonu i ocat te kuhinjsku sol. Sva tri sastojka potrebno je pomiješati u istom omjeru, upotrijebiti pola šalice te ih ubaciti u odvod i potom preliti kipućom vodom.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0