Life&style

Kako efikasno očistiti odvod bez otrovnih kemikalija - i to uz pomoć namirnica iz kuhinje

  • Masnoće, ostaci hrane i agresivna sredstva često uzrokuju začepljenje kuhinjskih cijevi
  • U tim situacija možemo pozvati vodoinstalatera ili otrčati u trgovinu po agresivno sredstvo koje može oslabiti cijevi
  • Mi smo se ipak odlučile za jednako učinkovite metode iz kućne radinosti i to bez otrovnih kemikalija

Naše sudopere volimo sjajne i funkcionalne, zar ne? No, otjecanje masnoća, ostataka hrane, agresivnih sredstava teško da možemo kontrolirati. Posljedica je pomalo oduran miris i začepljenje odvoda. Ne brini, događa se svakome, a kako bi takvoj situaciji postupila suvereno i učinkovito, pronašli smo nekoliko metoda za koje su ti potrebni samo sastojci iz kućne radinosti. Zbog ovih trikova, vjerojatno ćeš postati najmudrija susjeda od koje će svaka druga rado htjeti čuti savjet. 

Posegni za kvascem

Sljedeću metodu možeš koristiti i preventivno, jednom mjesečno. Istresi dva paketića suhog kvasca u odvod, dodaj prstohvat soli, a zatim zalij vrlo vrućom vodom. Pričekaj pola sata, a zatim ponovo isperi vrućom vodom. Kako se kvasac širi, tako će ukloniti tvrdoglavu prljavštinu, a tebe spasiti od poziva vodoinstalateru. 

Kombinacija sode bikarbone, limunovog soka i dobre knjige

Kako biti više friendly prema okolišu, savjetuje missGASTRO. Umjesto odlaska u trgovinu i kupnje sredstva za odčepljivanje odvoda, u toplini vlastitog doma možeš napraviti jednako učinkovito prirodno rješenje. Soda bikarbona učinit će trik, a za to vrijeme potrebna ti je samo dobra knjiga u kojoj ćeš uživati. 

Možda vas zanima Ako želiš imati zdrav dom obrati pozornost na ovih 8 stvari u stanu - a neke ćeš morati i promijeniti Rubrika Life&style Life&style

Zamisli, deterdžent za suđe

Sredstvo za čišćenje odvoda često može i oslabiti cijevi, zato je mudrije upotrijebiti malo jače sredstvo za pranje suđa. Ulij deterdžent u odvod a zatim zalij kipućom vodom. Ako je začepljenje jače, deterdžent za suđe ili čak onaj za pranje rublja, kratko prokuhaj na štednjaku prije izlijevanja. 

Talog od kave 

Iako je ovo možda sasvim suprotno od onoga što si čula od svojih baka, talog od kave može ti pomoći da spriječiš začepljenje odvoda, pod uvjetom da to radiš tek povremeno i u manjim količinama. Kiseline iz taloga kave razgradit će masnoće u odvodu, a gruba tekstura ukloniti ostatke. 

Jednostavno mehaničko rješenje

Za ovo učinkovito rješenje potrebna je samo vješalica za odjeću. Izravnaj ju koliko možeš, a na vrhu formiraj malu kuku s kojom ćeš moći izvući nakupljenu prljavštinu iz vodovoda. Kako bi dezinficirala odvod, možeš i primijeniti postupak s deterdžentom za suđem.

Možda vas zanima Ovih 7 pitanja trebaš si postaviti prije velikog pospremanja stana Rubrika Life&style Life&style

Osim što upotrebu sudopera stvara neugodnom, začepljenje odvoda uzrokovat će i nakupljanje bakterija. Naime, u kuhinjskom  sudoperu ponekad se nalazi više bakterija nego što ih ima u javnom wc-u. Više o tome koje su najbolje metode za čišćenje kuhinjskog sudopera, pročitaj na missGASTRO.

 

Photo: None

Komentari 0